10 tips voor een goede nieuwsbrief

Een handig communicatie- en marketingmiddel is een nieuwsbrief.

voordelen:

* snel: schrijven, opmaken en op het 'verzend' knopje drukken * goedkoop: geen kosten voor de drukker, geen postzegels. Misschien moet je wel software of een licentie aankopen * je lezers hebben zich geregistreerd dus zijn per definitie geïnteresseerd * meetbaar: je kan via de statistieken van de software die je gebruikt eenvoudig nakijken hoeveel mensen de nieuwsbrief openen, en/ of doorklikken naar je site * grafische opmaakmogelijkheden: Je kan in de header van je nieuwsbrief linken naar het aan je website gelinkt CSS-bestand, en er zo voor zorgen dat je nieuwsbrief je huisstijl respecteert. Dit is uiteraard goed voor de herkenbaarheid. * respons is laagdrempelig: de respondent moet geen bon uitknippen, invullen, in een enveloppe steken en naar een brievenbus trekken * gericht: je kan verschillende groepen aanmaken, vb mannen / vrouwen, bepaalde interesses, ... en je mailing aanpassen aan de geadresseerde doelgroep * actueel: je kan je klanten meteen op de hoogte brengen van je acties en promoties * je kan je merk, organisatie of bedrijf onder de aandacht houden van je (potentiële) klanten

tips voor een goede nieuwsbrief

Denk voor je gaat beginnen met het rondsturen van je electronische nieuwsbrief na over wat je erin gaat zetten: verzin bv een aantal vaste rubrieken. Overdrijf niet, want je moet telkens iets verzinnen om erin te zetten.

Zorg dat de inhoud interessant is: geef advies en informatie die de doelgroep interesseert. Dit kan je afwisselen met reclame en promoties. Geef je lezers niet het gevoel dat ze je reclamefolder aan het lezen zijn.

Denk na over de frequentie van je nieuwsbrief. Beloof geen maandelijkse nieuwsbrief als je dat niet kan waarmaken.

Call to action: roep de lezer op om iets te doen: doorklikken naar gerelateerde artikels op je website, een speciale aanbieding laten bestellen, ...

Zorg voor een herkenbare opmaak en layout .

Verplaats je in de doelgroep van de nieuwsbrief: waarom zou die zich inschrijven, welke meerwaarde geeft het inschrijven voor de lezer? Krijgt die iets cadeau? Je kan bv een e-book cadeau doen bij elke nieuwe inschrijving. Probeer iets originelers en concreters te verzinnen dan: 'Blijf op de hoogte van onze aanbiedingen en promoties'.

Zorg ervoor dat de abonnee zich makkelijk kan uitschrijven . Dit moet middels 1 klikje mogelijk zijn.

Probeer niet op spam te lijken: zorg ervoor dat de ontvanger je nieuwsbrief verwacht, en dat duidelijk is wie de verzender is.

Controleer je nieuwsbrief voor je hem verstuurt: werken de links, staan er geen taalfouten in? Laat nalezen door iemand uit je doelgroep. Verleid je lezer . Zorg ervoor dat de inhoud van je nieuwsbrief prikkelt om actie te ondernemen: doorklikken om meer te lezen, een speciale aanbieding bestellen, ...

Schrijf voor je doelgroep: pas de gebruikte taal aan! Gebruik geen ingewikkelde vaktaal als je lezer geen professional is in jou vakgebied.

Geef je nieuwsbrief een interessante titel die een tipje van de inhoudelijke sluier licht. Dus niet: Nieuwsbrief 32, maar wel: 10 tips om er stralend uit te zien in bikini.

Vermeld je contactgegevens in je nieuwsbrief.

Probeer je nieuwsbrief niet langer dan 2 pagina's te maken, met voldoende links naar meer informatie op je website.