10 tips voor een winterbestendige tuin

Inleiding

 De tuin winterbestendig maken is een persoonlijke keuze. Je kunt ervoor kiezen de natuur zijn gang te laten gaan maar je kunt de tuin ook klaar voor de winter maken. Wil je de tuin winterbestendig maken, dan moet je dit wel op tijd doen. Op het moment dat er vorst in de grond zit, ben je te laat. 

In de meeste gevallen staat de tuin er maar treurig bij gedurende de herfstmaanden. De blaadjes vallen van de bomen en de tuin doet een beetje troosteloos aan. Toch kan ook een wintertuin er mooi uitzien. Of je nu een balkon of een tuin hebt met een paar kleine handelingen ziet deze er ook tijdens de wintermaanden mooi uit. Hieronder een aantal tips voor een leuke tuin, klaar voor de winter.

10 tips voor een winterbestendige tuin

Tip 1:

Haal alle eenjarige planten weg uit de borders van de tuin of de potten in de tuin of op het balkon. Kijk vanuit je huis wat de plekken zijn die het meest in het oog springen en zet op deze plekken planten die winter bestendig zijn, zoals planten die groen blijven zoals een buxus, of bijvoorbeeld winterviolen of winterheide.

Tip 2:

Al het blad dat van de bomen valt kun je bewaren in een mand. Deze bladeren zijn bij uitstek geschikt om planten die kwetsbaar zijn en niet zo goed tegen de kou in de wintermaanden bestand zijn af te dekken. 

Tip 3:

Zet planten die niet goed tegen de kou kunnen op tijd in de schuur. 

Tip 4: 

Tijdens een vorstperiode is het niet verstandig alleen om de planten te letten, maar bijvoorbeeld ook aan ornamenten. Ornamenten kun je op een eenvoudige manier tegen de vorst beschermen, namelijk door het in te pakken met noppenfolie. 

Tip 5:

Wil je nog planten verplaatsen dan is de herfst de mogelijkheid om dit te doen. Struiken, planten en ook verschillende hagen kun je in de herfstmaanden verplaatsen. Ook is het de juiste periode om deze struiken, hagen en bomen te planten.  

Tip 6:

Wil je een gezellige lentetuin, dan is nu de tijd rijp om bollen te plaatsen. Denk aan bijvoorbeeld tulpen of narcissen. 

Tip 7:

Bladeren die van de bomen vallen is een goede bodembedekker om de wortels van planten te beschermen. Liggen deze bladeren echter op het gras, dan is het verstandig deze eraf te halen. Bladeren op het gras zorgen juist dat er mosvorming ontstaat. 

Tip 8:

De potten in de tuin leegmaken en schoonmaken en deze vervolgens op zijn kop zetten zodat er geen water in blijft staan.  

Tip 9:

Denk ook aan het afsluiten van de buitenkraan.  

Tip 10:

Laat de tuinslang leeglopen en ruim deze op in de schuur.  

Conclusie

Een tuin winterklaar maken is een persoonlijke keuze. Er zijn een aantal tips waarmee je rekening moet houden en dan is de tuin zo goed als winterklaar. Je kunt ook kiezen om de natuur zijn eigen gang te laten gaan en alleen bijvoorbeeld gereedschap op te ruimen en potten leeg te halen.