3D televisie, hoe werkt het

Inleiding

Nu SBS heeft aangekondigd in 3D te willen gaan uitzenden in samenwerking met Ziggo en volgens Ubisoft binnen 3 jaar elk huishouden in het bezit zal zijn van een 3D tv is het misschien wel aardig om eens dieper in te gaan op de technologische aspecten van 3D tv.

Hoe werkt de 3D technologie nu eigenlijk?

Films en 3D

Het enorme succes van de bekijken van films met 3D technologie is afgelopen jaar wel gebleken door de grote aantallen mensen die naar de film Avatar 3D zijn gegaan. Ondanks het feit dat je gedurende de hele film met een speciaal brilletje op je neus moet zitten, is het ervaren van diepgang in de beelden zo uniek, dat de film daardoor een hele speciale dimensie krijgt, de 3D dimensie.

Voorwerpen, mensen en dieren lijken soms letterlijk recht op je af te komen, en je ziet ze daarna ook weer echt in de verte verdwijnen. Hierdoor krijg je het gevoel nog meer in het verhaal meegezogen te worden en wordt je filmervaring heel bijzonder. Je wordt meer deel van het sprookje.

Was Avatar 3D de eerste pionier op 3D film gebied, als snel volgde Disney’s Alice in Wonderland. Beide films brachten een record aan inkomsten op. Dus is het voor regisseurs zeer interessant om 3D films te maken. James Cameron maakt momenteel dan ook een 3D remake van Titanic, die in 2012 klaar moet zijn. Deze film was de succesvolste film aller tijden totdat Avatar 3D, ook van zijn hand, deze plaats innam.

Wat er aan zit te komen: Sony wil binnenkort oudere films gaan omzetten naar 3D en deze op Blu-ray uitbrengen, maar wil nog niet prijs geven om welke titels het gaat. Ook de laatste twee Harry Potter films zullen in 3D verfilmd worden. Het 7e Harry Potter boek, “De relieken van de dood”, is dusdanig dik dat het in 2 delen opgesplitst wordt.

Waar is de 3D technologie op gebaseerd

De reden dat wij 3D kunnen waarnemen, oftewel, dat wij mensen driedimensionale beelden kunnen zien, is omdat wij twee ogen hebben.

Deze twee ogen zitten op een afstandje van een elkaar in ons gezicht geplaatst. Wanneer we ons op een bepaald voorwerp focussen, zal het beeld van dat voorwerp zowel in ons linkeroog als in ons rechteroog op precies dezelfde plek van het netvlies terecht komen. Maar voor zaken die iets dichterbij of verder weg staan, geldt dit niet. De afstand tussen onze pupillen maakt dat het beeld daarvan, dat op elk netvlies binnenkomt, vanuit een net iets andere hoek gezien wordt.

Via de oogzenuw worden deze twee beelden naar de hersenen getransporteerd en deze voegen de 2 beelden samen tot een 3-dimensionaal plaatje met diepte en perspectief. Dit in tegenstelling tot een foto, een vlak plaatje, slechts één afbeelding, genomen door een camera met maar één lens. Of een serie foto’s achter elkaar afgespeeld, een film dus.

De extra diepte-informatie die het kijken met 2 ogen oplevert heet het stereoscopisch effect.

Het feit dat wij stereoscopisch kunnen zien vormt de basis van het ontwikkelen van de 3D technologie. Hier wordt heel handig gebruikt van gemaakt door middel van het aanbieden van twee aparte beelden voor zowel het linker- als het rechteroog en die beelden iets van elkaar te laten verschillen.

Welke manieren en welke methoden de 3D technologie gebruikt om de verschillende beelden voor het linker- en rechteroog te creëren, vindt u in het vervolg artikel.

Het gaat hierbij om:

1) De Anaglyph afbeelding

2) Polarisatie 3D

3) LCD shutter techniek

4) Autostereoscopische weergave zonder bril

Link

3D technologie voor film en televisie