Aanschaf van een papegaai

Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een papegaai?

Zoals iedereen weet schaf je niet zo maar een huisdier aan. Vele dieren kunnen erg oud worden. Zo is er natuurlijk een duidelijk verschil in de te behalen leeftijd tussen bijvoorbeeld een dwerghamster (vaak zo’n 2 jaar) en een papegaai (soms wel meer dan 70 jaar). Over de aanschaf van die laatste diersoort gaan we het hier hebben.

Stappen

Ten eerste:

Allereerst dient men zich goed te realiseren dat u met de aanschaf van een papegaai, u een vriend voor het leven in huis haalt. Het kan zelfs zo zijn dat ze u overleven

Verder heeft een papegaai, net zoals zo veel andere huisdieren, enorm veel aandacht nodig. Alleen maar thuis in het kooitje laten zitten en af en toe aanhalen is natuurlijk niet genoeg.

Papegaaien hebben de hersenen van een kind van 4 ongeveer en zijn daardoor uiterst leergierig. Leren ze niets nieuws, kunnen ze zich snel gaan vervelen en zichzelf bijvoorbeeld helemaal kaalplukken.

Een kind van 4 laat u ook niet heel de dag stil op de bank zitten, die zijn ook de hele dag bezig met nieuwe dingen leren en voelen zich de koning te rijk als ze iets goed hebben geleerd en daarvoor een complimentje krijgen.

Zo is het ook met de papegaai.

Handtam:

De meeste jonge papegaaien worden ‘handtam’ verkocht. Deze worden dan na een anderhalve a twee maanden bij de ouders weg gehaald en nog een gedeelte met de hand gevoerd. Vanaf gemiddeld een week of 10 / 12 eten ze zelfstandig en kunnen ze naar hun nieuwe baasje.

Let wel, handtam wil niet zeggen dat ze direct door u opgepakt kunnen worden en zo maar op uw hand stappen, dit zal u ze zelf moeten leren. Wel zijn ze dan al aan mensen gewend en in sommige gevallen ook al aan andere huisdieren.

Waarheen:

Maar waar moet u dan zijn, gaat u naar een kweker of een winkel? De meningen hierover verschillen zeer sterk. Een kweker is in de meeste gevallen een hobbyist en heeft derhalve minder vogels. Vaak zijn ze iets goedkoper als in een grote dierenzaak, en kunt u heel goed zien hoe ze bezig zijn met hun papegaaien. Een winkel is in de meeste gevallen iets duurder, maar heeft als voordeel dat ze alles onder 1 dak hebben, zoals bijvoorbeeld ook de kooi en het voer en dergelijke.

Dit is geheel uw eigen keuze, ga bij verschillende langs en volg uw hart en let vooral op de drie later beschreven punten. Let daarnaast heel goed op, of de papegaaien geringd zijn, met een gesloten voetring. Dit houdt in dat ze in gevangenschap zijn geboren en dus geen wildvang zijn. Een gesloten voetring kan namelijk alleen in de eerste twee levensweken om het pootje geschoven worden, daarna lukt dat niet mee.

Ook moeten de vogels onderzocht worden op allerlei ziektes en dient u een gezondheidsverklaring hiervan mee naar huis te krijgen. Veelal geven ze ook nog een vorm van garantie, wat per kweker/winkel kan verschillen.

Let op: trap niet is een zogenaamde praat garantie!!! Sommige vogels zullen gewoonweg nooit leren praten, niet omdat ze het niet kunnen, maar omdat ze dit gewoonweg niet willen en die behoefte niet hebben. U kunt dan vaak na een bepaalde tijd, als deze papegaai nog niet praat, deze omruilen voor een nieuwe. Echter, de meeste papegaaien gaan pas beginnen met praten vanaf 6 maanden tot een jaar, sommige nog later. Doet u zo’n beestje na een jaar nog weg??? De meesten van ons zijn tegen die tijd al zo aan hun vriendje gewend, dat die echt niet meer omgeruild wordt tegen een ‘nieuwe’.

Waar op te letten:

Als je ergens wilt gaan kijken voor een papegaai, zijn er een aantal zaken waar je heel goed op moet letten.

  1. Hoe zitten de vogels erbij?
  2. Zijn ze levendig?
  3. Hoe ziet de omgeving er uit?

1) Hoe zitten de vogels erbij

Hoe zitten de vogels er bij?

  • Let hierbij heel goed op of de vogels goed in hun veren zitten, liggen deze mooi plat en zijn er geen kale plekken.
  • Heeft hij geen gebroken veren er tussen zitten en is zijn snaveltje goed schoon. *Ook de ontlasting is heel belangrijk, die moet een vaste vorm hebben en niet waterig zijn.
  • Bij heel jonge vogels is het verenpak nog niet goed te beoordelen, daar ze nog niet alle veren hebben.

2) Zijn ze levendig?

Met levendig bedoelen we, dat ze niet ingedut in een hoekje zitten. Zitten ze dat wel, kan het zijn dat de papegaai slaapt. Laat dan een geluidje horen en probeer de aandacht te trekken van de papegaai. Normaal zijn deze beestjes vrij nieuwsgierig en ze zullen dan ook zeker moeten reageren. Uiteraard wil dat niet zeggen dat ze direct naar u toe moeten komen, maar ze moeten zeker alert zijn. De wat grotere / oudere papegaaien zullen bezig zijn met spelen, klimmen of met het slopen van het een en ander.

3) Hoe ziet de omgeving er uit?

Vraag of je behalve de kleintjes, ook de volwassenen mag zien. Vaak zitten de jonge vogels namelijk in een bak apart van de ouders vandaan. De kooien moeten er netjes en schoon uit zien, er moet duidelijk zijn dat er elke dag verschoond wordt. Het water moet vers en helder van kleur zijn en uiteraard moet er voldoende voer aanwezig zijn. De kooien dienen geschikt te zijn voor het soort papegaai, dat wil zeggen, ze moeten voldoende ruimte hebben en zich niet kunnen bezeren. Een grote ara in een valkparkiet kooitje stoppen gaat natuurlijk niet, maar toch zitten heel veel papegaaien in te kleine kooien.

Tot slot:

Als u deze punten in ogenschouw heeft genomen en ze zijn goed, let dan vooral ook op het personeel of de kweker. Hoe gaan deze om met de papegaaien en hoe reageren deze op hen.

Ok, u heeft al deze punten goed in uw hoofd geprent en gaat nu op zoek naar een papegaai.

Laat u verder in de winkel heel goed informeren, zoals al eerder beschreven, een papegaai heeft heel veel aandacht nodig, maar daarnaast ook heel veel liefde en voornamelijk geduld. Net zoals bij de opvoeding van een klein kind, dien je zeer consequent te zijn. Heel vaak is het twee stappen naar voren en 1 stap terug.

Maar, met een papegaai heb je, als je het goed doet, een vriend voor het leven.