Aanvragen van een schadevergoeding bij letselschade

Inleiding

Het hebben van blijvend letsel na een ongeval is al vervelend genoeg. Maar dan blijkt uit een rapport van de Ombudsman ook nog eens dat letselschadeclaims in Nederland door verzekeraars slecht worden afgehandeld. En de slachtoffers worden dubbel benadeeld.

Waar vind je goede ondersteuning en hulp?

Advies, informatie en ondersteuning bij indienen schadeclaim

Wanneer je schade hebt geleden ten gevolge van een ongeluk of ongeval en je denkt recht te hebben op een schadevergoeding dan moet je een schadeclaim indienen bij je verzekering of iemand aansprakelijk stellen als schuldige aan jouw letsel.

Doe dit tijdig want het recht op een schadevergoeding kan verjaren. Meer hierover in het artikel Berekening smartengeld bij letselschade. Een verzoek tot schadevergoeding dien je in de meeste gevallen in te dienen binnen de periode van 5 jaar.

Dan denk je, dat is lang zat maar toch is het aan te raden de claim zo spoedig mogelijk in te dienen, ook wanneer je hoofd er vanwege het ongeval niet naar staat.

Ten eerste heb je de details van het ongeval nog vers in het hoofd, en het belang hiervan vind je in Praktische tips bij letselschade.

Ten tweede blijkt uit het rapport van de Ombudsman dat de verzekeringsmaatschappijen alles doen om de zaken zo lang mogelijk te rekken omdat zij geld en middelen genoeg hebben om de gerechtelijke procedures te laten voortduren.

Om niet in je eentje op te hoeven boksen tegen de grote verzekeraars hieronder een lijst met de meest belangrijke sites waar je informatie kunt vinden over letselschade, aansprakelijkheid, verjaring, advocaten, slachtofferhulp, beroepsziekten, medische fouten, schadeclaims, bedrijfsongevallen, jurisprudentie etc....

De top 15 sites met essentiële informatie over letselschade

1) Stichting Keurmerk Letselschade: Op deze site vind je een lijst van Keurmerkkantoren, bureau’s met letselschade-advocaten en letselschade-experts die voldoen aan een aantal vastgestelde kwaliteitsnormen zoals onafhankelijkheid, deskundigheid, duidelijkheid, transparantheid en integerheid. Dat geeft je als slachtoffer in ieder geval een beetje zekerheid dat je niet bij een verkeerde rechtshulpverlener bent beland. De stichting is opgericht door een gemengde groep van advocaten, letselschadebureau’s, Slachtofferhulp Nederland en de Ombudsman.

2) Letselschade.nl: bijna een soort startpagina, dit is een zeer uitgebreide website voor allerlei informatie over letselschade en aanverwante zaken zoals o.a. aansprakelijkheid, verjaring, loonschade, schadeafwikkeling, beroepsziekten, whiplash, waarborgfonds, experts en advocaten.

Op deze pagina vind je ook een button met Letsel-Helpdesk, die je doorverwijst naar Letselhelpdesk.nl, een andere informatiepagina. Op Letselschade.nl staan ook voorbeelden van letselschade-afhandelingen, zoals over de bubbelbadverkoper die aansprakelijk wordt gehouden voor de Legionella zaak in West-Friesland.

3) LSA.nl: De website van de Vereniging van Letselschade Advocaten. Advocaten worden alleen tot deze vereniging toegelaten wanneer ze minimaal 5 jaar advocaat zijn, een ruime ervaring hebben op het gebied van letselschade en de Grotiusopleiding Personenschade succesvol hebben afgerond. Een LSA advocaat is dus gespecialiseerd op letselschade.

medisch foutje

4) Jure.nl: Op deze site kun je gratis online rechterlijke uitspraken bekijken op allerlei gebieden, dus ook recente letselschade jurisprudentie m.b.t. medische fouten, medische kunstfouten en medische missers, arbeidsongevallen, bedrijfsongevallen, dodelijke ongelukken, whiplash, verkeersongevallen, slachtofferhulp, smartengeld, abstracte schadeberekening, etc. .

5) De Letselschaderaad: voorheen het Nationaal Platform Personenschade. Hierin werken allerlei instanties samen die met verkeersslachtoffers te maken krijgen, zoals Slachtofferhulp Nederland, verzekeraars, de ANWB, belangenbehartigers en medisch adviseurs.

Het is een non-profit stichting, die voor 1/3 gefinancierd wordt door bovengenoemde instanties uit de letselschadepraktijk en voor 2/3 door het Ministerie van Justitie. Op de site vind je informatie over de medische, juridische, sociale en financiële gevolgen van een verkeersongeval.Ook maakt de raad zich sterk voor de Gedragscode Behandeling Letselschade en het opstellen van normen voor schadeposten om de schadeafwikkeling te versnellen, en met het geven van voorlichting aan verkeersslachtoffers.

6)Slachtofferhulp Nederland:Deze organisatie biedt met 1500 vrijwilligers praktische en juridische adviezen en emotionele steun na een misdrijf of verkeersongeluk. Daarnaast zijn er 300 beroepskrachten die voor professionele ondersteuning zorgen. Je kunt ze bellen maar er zijn ook verschillende folders te downloaden.

7) Het Schadefonds Geweldsmisdrijven: Dit is onafhankelijke organisatie, onderdeel van het Ministerie van Justitie en opgericht naar aanleiding van de Wet Schadefonds Geweldsmisdrijven. Hier kun je een schadevergoeding aanvragen wanneer je slachtoffer bent geworden van een geweldsmisdrijf met ernstig letsel, zoals bij diefstal met geweld, mishandeling, verkrachting, etc.

8) ANWB: Op de site van de ANWB staat ook een overzicht van praktische en juridische informatie met betrekking tot letselschade en rechtshulp.Verder vind je hier het nummer van de ANWB Verkeersslachtofferlijn, het pdf document de Rechtshulpwijzer en een invulformulier (Verkeers-)ongevallen Nederland om in te vullen voor een gratis First Opinion. De ANWB Rechshulp bekijkt hiermee de kans van slagen van je claim, zonder dat je lid hoeft te zijn van de ANWB.

9) Letselschademagazine.nl: een wekelijks magazine voor de letselschadepraktijk met meer dan 2850 pagina's over letsel en schade.

10) Sociaaljuridisch.nl: Een sociaal-juridische startpagina met veel doorverwijzingen naar letselschadeinformatie maar je vindt hier ook Berekeningen (huursubsidie, leencalculator), Consumenteninformatie (energiepremie, RDW, Stichting Garantiefonds Reizen, Ombudsman) Informatie over Verzekeringen, Diversen zoals de Kamer van Koophandel, het MKB, de Joodse tegoeden en het Meldpunt Discriminatie en natuurlijk Letselschade, Slachtofferhulp, Familierecht, Echtscheiding en Alimentatie...etc.

11) Letsel.nl: Site van een letselschadebureau waarop je al veel info vindt maar wanneer je doorklikt naar AllesOverLetselschade.nl kom je op een door hun opgestelde, zeer overzichtelijke site waar je bijna al vragen beantwoord krijgt. Je kunt de informatie ook opvragen in de vorm van een pocketboekje.

12) Jurofoon:Een website voor direct juridisch advies met ca. 50 juristen in dienst en meer dan 500 aangesloten advocaten. Voor wat betreft letselschade hebben ze een samenwerkingsverband gesloten met de letselschadespecialisten van de Pals Groep, het grootste onafhankelijke letselschadebureau van Nederland.

Via de site van de Jurofoon kun je geheel vrijblijvend een gratis persoonlijk advies vragen. Zonder enig financieel onderzoekt de Pals Groep Schadecalculaties BV jouw mogelijkheden om de schade te verhalen of ze geven een gratis second opinion.

13) Letsel.net: Site van één van de grootste onafhankelijke letselschadebureaus in Nederland. Ze hebben letselschade experts die specialist zijn op een eigen werkgebied zoals bijv. schadeberekeningen, verkeersongevallen, bedrijfsongevallen, medische kunstfouten, beroepsziekten, arbeidsdeskundig onderzoek en mediation. Daarnaast werken ze samen met medische adviseurs, rekenkundigen en arbeidsdeskundigen.

14) Letselschade.bestewebgids.nl: Een webgids met links en informatie over Rechtshulp Bureaus en letselschade.

15) Letselschade Startpagina: Mag natuurlijk niet in de lijst ontbreken maar uitleg lijkt me verder overbodig.Het meest interessant van deze pagina is wellicht het prikbord.

Links

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden