Aardpeer, een vergeten groente

Aardpeer of topinamboer is een ten onrechte vergeten groente. Er zijn weinig eetbare gewassen die zoveel opbrengst geven met zo weinig moeite. Hoog tijd dus om dit gewas in ere te herstellen.

Aardperen lijken op zonnebloemen

De aardpeer of topinamboer is een plant met kleine felgele bloemen die wel wat op zonnebloemen lijken. Ze zijn niet echt rijkbloeiend, dus voor de bloemen zal je ze waarschijnlijk niet willen telen, maar lelijke planten zijn het nu ook weer niet. De planten worden 2 tot 3 m hoog en vormen stevige stengels die mooi rechtop blijven staan. Het gedeelte wat voor consumptie geschikt is zit onder de grond onder de vorm van lichtbruine of paarsige knollen, die in de winkel de naam aardperen krijgen.

De teelt van de aardpeer

Voorbereiding

Voor de aardpeer

kan je een verwaarloosd stukje van de tuin gebruiken of net een plaats waar je de andere planten uit de wind wil houden. Doordat het gewas zo stevig en dicht is kan het dienen als windbreker of om bijvoorbeeld schaduw te geven aan een bed sla. Spit in januari het stukje grond goed door en meng er flink wat compost onder. Het bed ligt dan al mooi klaar.

Planten

Wie nog nooit aardperen in de tuin had stopt in februari wat aardpeerknollen onder de grond. Ze hoeven niet zo heel diep, 15 tot 20 cm is genoeg. Zet de planten 30 cm uit elkaar en laat 90 cm tussen de rijen als je meer dan één rij nodig hebt.

Wie wel al eerder aardperen plantte zal merken dat er, net als bij aardappelen, altijd wel hier en daar kleine knolletjes in de grond achterblijven die in het voorjaar weer terug uitlopen. Je moet al echt wat moeite doen om de planten terug kwijt te raken als je ze eenmaal hebt. Dat is meteen de reden waarom wel eens gezegd wordt dat aardperen woekeren. Maak je echter niet ongerust, het is niet moeilijk om een plant die op een verkeerde plaats uitkomt uit te trekken in het voorjaar, zo erg is het dus niet.

Gooi na het planten nog een flinke schep compost op de grond en dat is het dan, meer hoef je niet te doen tot je wil gaan oogsten. Wie een beetje lui is hoeft eigenlijk alleen maar wat aardperen in de grond te stoppen. De uiteindelijke opbrengst zal zonder spitten en compost wat minder zijn, maar het lukt net zo goed.

Oogsten

Topinamboer is een winterhard gewas. De bovengrondse delen worden bruin en de ondergrondse knollen kunnen in de grond blijven tot je ze nodig hebt. Snij de stelen in oktober tot op zo'n 50 cm boven de grond af als je de lange stengels rommelig vindt. De luie tuinier laat ze gewoon staan, dat is dan ook geen probleem.

Oogsten kan van oktober tot januari. Om de knollen uit de grond te krijgen steek je een spitvork in de aarde, ongeveer 30 cm van een stengel. Inderdaad, daarom laat je best een stuk stengel staan. Neem dan de stengel vast en haal de onderkant met de wortels uit de grond. Met één steek haal je gemakkelijk een kilogram aardperen uit de grond, genoeg voor een heerlijke maaltijd. De kleinste knolletjes, ter grootte van een ei kan je apart houden in een kistje met turf of in een emmer tuinaarde om in het volgende voorjaar weer te planten of om uit te delen aan andere tuiniers.

Zelfs als je alles wat je uit de grond haalt opeet, blijven er altijd nog wel genoeg kleine aardpeertjes achter die in het voorjaar weer kunnen gaan groeien. Het steekt dus allemaal niet zo nauw.

Vergeten groente op tafel

Aarperen zijn rauw, geraspt te eten maar ze verkleuren wel heel vlug. Als je ze besprenkelt met citroensap en niet te traag werkt lukt het wel. Gekookt krijgt deze groente een heerlijke, licht nootachtige smaak die een beetje doet denken aan verse artisjok.

De knollen worden best flink afgeborsteld om de aarde te verwijderen en daarna dun geschild. De paarsige soorten hebben gladdere knollen die minder knobbelig zijn. Als je dus de keuze hebt neem dan die, dan heb je minder werk met schillen. Nog een tip: zelfs de schillen gaan terug aan het groeien als ze niet te dun zijn. Wie echt verlegen zit om pootgoed kan dus ook nog de schillen planten.

Recepten voor de bereiding van aardperen zijn ruimschoots te vinden op internet. Ze zijn alleszins heerlijk als puree of even gekookt en dan gebakken als aardappel.

Ten onrechte een vergeten groente

Aardpeer is dus een echt probleemloos te telen groente waar je echt geen moeite voor hoeft te doen. Als je nog een hoekje over hebt in tuin moet je het zeker eens proberen.


Meer over de tuin lezen?

Klik hier.