Abortus het afbreken van je zwangerschap

Inleiding

Het kan zomaar gebeuren, iemand in je omgeving raakt zwanger of jijzelf raakt ongewenst zwanger. Het is tegenwoordig nog steeds een gevoelig onderwerp een abortus. Het overwegen van het houden of het weghalen kan soms een slopende proces voor de desbetreffende persoon zijn.

Ook al ben je aan de pil, of doe je het met condoom. Het kan gebeuren dat je door de pil zwanger raakt of dat de condoom eens onbedoeld scheurt. Het kan dan zijn dat je even laten een postivieve test in je handen hebt. Maar wat dan? je staat dan voor de keus het kindje houden of het weg laten halen. Ieder heeft weer andere redenen voor dat ze een abortus ondergaan, sommigen overwegen de zwangerschap uit te dragen en het kindje vervolgens ter adoptie af te staan, of ze laten het opgroeien in een pleeggezin. Maar stel je voor dat dat allemaal geen optie is in jou situatie en je overweegt toch voor een abortus te gaan waar moet je je dan op voorbereiden en waar kun je allemaal terecht?

Het afbreken van de zwangerschap

De behandeling kan plaatsvinden in het ziekenhuis of in een kliniek, over het algemeen gezien worden de meeste behandelingen in een kliniek gedaan. Een abortus word in Nederland tot de 13e week van de zwangerschap uitgevoerd. 80% van de vrouwen zijn ten tijde van een behandeling minder dan acht weken zwanger, en 17,5% is tussen de 8 en 13 weken zwanger. Ben je meer dan 13 weken zwanger dan word er vaak al niet meer over een abortus gesproken, de meeste vrouwen krijgen dan een andere behandeling.

Als er een abortus is utgevoerd word vaak alleen de huisarts ingelicht, dit in verband met eventuele nazorg van de desbetreffende persoon.

Procedure

Is de vrouw tot beslissing gekomen dat ze de zwangerschap wil laten afbreken dan kan ze via de huisarts een doorverwijzing krijgen naar een kliniek of naar het ziekenhuis. Wanneer de vrouw dit niet wil kan ze zelf contact opnemen met de abortuskliniek. Is er een afspraak gemaakt dan moet er rekening worden gehouden met de zogenaamde 5 dagen regel, hierbij krijgt de vrouw (en partner) na de eerste afspraak nog de gelegenheid om er nog over na te denken of ze het werkelijk wil de ja of de nee.

Behandeling

Heeft de vrouw na de 5 dagen bedenktijd alsnog besloten om de behandeling voort te zetten, krijgt de vrouw op de dag van de behandeling nog een onderzoek. Daarbij word er gekeken hoe lang de vrouw al zwanger is door middel van een echo. Na aanleiding van de echo gaat de arts overwegen of er enkele medische bezwaren zijn aan de ingreep. Bij een abortus word de inhoud van de baarmoeder leeggemaakt, daarvoor krijgt de vrouw met een eendenbek enkele verdovende injecties en vervolgens word de baarmoeder 'leeggezogen'. Nadat deze behandeling verricht is, is de zwangerschap afgebroken.

Na de behandeling kan de vrouw een half uurtje uitrusten van de ingreep en krijgt daarna een nagesprek, in de nagesprek krijgt de vrouw advies over hoe ze de komende paar weken moet leven. Ook word er nog een afspraak gemaakt voor de nacontrole. Deze vind na 2 a 3 weken plaats.

Instellingen of voor informatie

Er zijn heel veel instellingen waarbij de vrouw terecht kan bij een ongewenste zwangerschap:

  • Huisarts
  • Nederlands genootschap van abortusartsen (NGVA)
  • Stichting ambulante FIOM
  • Centra voor anticonceptie, seksualiteit en abortus (CASA)