Adviezen bij het opstellen van een trainingsschema

Inleiding

Er zijn veel mensen die ontevreden zijn over hun eigen lichaam. Ze vinden dat ze wel wat minder dik mogen zijn, of dat ze juist wat meer spiermassa aankomen. Een groot deel van de mensen die de stap onderneemt om te gaan afvallen, weet niet waar hij moet beginnen. Men besluit vaak om een abonnement te nemen bij de plaatselijke sportschool, en daar af en toe naar toe te gaan. Hierdoor wordt echter zelden een resultaat behaald waar men tevreden mee is. Dit leidt er weer toe dat veel mensen gedemotiveerd raken, en vervolgens steeds minder en minder gaan sporten.

Waarom een trainingsschema?

Voor het behalen van een optimaal resultaat in de sportschool is een trainingsschema noodzakelijk. Door dit trainingsschema komt er structuur in de oefeningen die je doet en de regelmaat waarmee je ze uitvoert. Uit ervaring weet ik dat structuur heel belangrijk is voor een goede motivatie. Het is makkelijker om je doelen te behalen als je merkt dat je goede resultaten boekt. Voor het maken van een goed trainingsschema zijn een aantal zaken van belang. Ik wil echter wel voorop stellen dat een trainingsschema, op een aantal zaken na, per persoon verschillend kan zijn. Het fijnstellen van je persoonlijke trainingsschema gaat vanzelf omdat je tijdens het fitnessen leert hoe jouw lichaam reageert op bepaalde oefeningen.

Waar moet ik op letten bij het opstellen van een trainingsschema?

punt 1

Een belangrijke zaak bij het opstellen van een trainingsschema is dat je ervoor zorgt dat je lichaam kan uitrusten nadat je gesport hebt. Het is dus niet de bedoeling dat je 7 dagen in de week gaat trainen, aangezien je dan je lichaam geen rust geeft. Rust is heel belangrijk voor je lichaam. Je spieren herstellen in rust, en het is dan ook noodzakelijk om pas weer te gaan sporten als je spieren weer volledig hersteld zijn. Het is aan te raden om om de dag te gaan sporten. Dus maximaal 3 a 4 keer in de week. In het begin zal je af en toe spierpijn hebben na het sporten. Het zou dan geen kwaad kunnen om een extra dag rust te pakken, en je spieren volledig te laten herstellen. Dit zal de volgende keer ervoor zorgen dat je minder snel spierpijn krijgt.

punt 2

De tweede belangrijke zaak bij het opstellen van een trainingsschema is dat je niet te zware gewichten gaat tillen bij krachttraining. Het is de bedoeling dat je bij een oefening een gewicht uitkiest waarbij je de oefening 8 tot 12 keer correct kan herhalen. Als je bij een gewicht niet minimaal 8 keer de oefening kan herhalen moet je dus een lichter gewicht pakken. Als je de oefeningen meer dan 10 a 12 keer correct kan uitvoeren dan kan je naar een zwaarder gewicht gaan. Als je fitnesst met een partner die meer gewicht kan tillen moet je niet meer gaan tillen omdat je niet onder wilt doen voor je partner. Op die manier ben je niet optimaal bezig.

Conclusie

Je snapt nu welke zaken van belang zijn bij het opstellen van een trainingsschema, en waarom een trainingsschema goed is voor het behalen van een optimaal resultaat. Veel succes met het behalen van je doelen!