Aids - oorzaken en groei van een dodelijke ziekte

Aids heeft de wereld veranderd

Aan het eind van de jaren 70 en het begin van de jaren 80 van de vorige eeuw, stak er een schrikbarende ziekte op die veel onrust veroorzaakte in de wereld. Het was de ziekte aids. Negen van de tien mensen die er mee besmet waren bleken homoseksueel te zijn. Het werd daarom ook lange tijd afgedaan als homoziekte. Dat veranderde in de jaren 1982 toen bleek dat gebruikers van verdovende middelen en dragers van de ziekte hemofilie, ook aids konden krijgen. Velen weten zich nog de dag te herinneren dat Freddie Mercury overleed. De zanger van Queen maakte een dag voor zijn overlijden bekend dat hij leed aan aids. Zijn openheid daarover heeft een verandering teweeg gebracht in de wereld hoe er over aids wordt gedacht. Maar wat zijn nu precies de oorzaken van deze ziekte? En hoe is het mogelijk dat het zich nog steeds verspreid? 

 

Wat is aids en hoe is het op te lopen?

Aids staat voor acquired immuno deficiency syndrome, oftewel een verworven immuundeficiëntiesyndroom. HIV breekt het afweersysteem af, waardoor mensen vatbaar worden voor diverse infecties en bepaalde vormen van kanker. Men kan er mee besmet raken door onder andere contact met bloed, sperma, vaginaal vocht of voorvocht van iemand die er al mee besmet is. Onbeschermd seksueel contact, drugs innemen met besmette naalden, onveilige bloedtransfusies en donorzaad, zijn de belangrijkste oorzaken waardoor mensen aids oplopen. Een moeder kan zelfs haar kind besmetten tijdens de zwangerschap. Het meest risico om het op te lopen is door middel van onbeschermd seksueel contact met diverse wisselende partners. Een condoom is daarom van groot belang om veilig te kunnen vrijen. 

Schokkende cijfers inzake aids

Wereldwijd zijn er ruim 35 miljoen mensen met aids. Per jaar komen er ruim 2 miljoen mensen bij. Elke twintig seconden sterft er iemand aan aids. Wereldwijd is aids zelfs de nummer één doodsoorzaak onder vrouwen tussen de 15 en 44 jaar. Sinds 2001 is er gelukkig wel een dalende trend en is het aantal mensen dat geïnfecteerd raakt met 33% gedaald. In Zuid-Afrika wonen de meeste mensen die er mee besmet zijn, ruim 23 miljoen mensen. In Nederland zijn er ongeveer 22.000 mensen die er besmet zijn met het virus. Per dag horen 2 à 3 jonge mensen in Nederland dat ze besmet zijn met het virus. Ondanks een goede voorlichting, raken jongeren steeds jonger seksueel actief, waardoor ze gemakkelijk het virus kunnen oplopen. 

De behandeling van aids

Het virus is niet te genezen. Wel kan het behandeld worden met de zogenaamde HIV-remmers. Deze voorkomen aids of stellen het uit. Vaak gebeurt dit door een zogenaamde combinatietherapie. Er worden dan 3 of 4 HIV-remmers naast elkaar gebruikt. De medicatie kunnen voor veel nare bijwerkingen zorgen zoals misselijkheid en een verandering in de vetverdeling van het lichaam. Medicijnen moeten echter wel volgens de voorschriften worden ingenomen, anders is de kans aanwezig dat het virus niet meer reageert op de medicijnen. Iemand die besmet is met het virus heeft het niet altijd direct door. Een aantal weken na besmetting kan men last krijgen van griepverschijnselen. Binnen 3 tot 6 maanden volgt de uiteindelijke besmetting. Daarom is het laten testen na bijvoorbeeld onbeschermde seks erg belangrijk. 

Conclusie

Aids heeft sinds zijn intrede in de wereld al veel mensenlevens gekost. De cijfers zijn schrikbarend, ook al is er een dalende trend te zien. Onveilige seks is de meest belangrijke veroorzaker van het virus, waardoor het afweersysteem van mensen wordt aangetast en ze vatbaar worden voor allerlei infecties en verschillende soorten kanker. Wanneer iemand het besmet is, is het belangrijk dat er zo snel mogelijk met HIV-remmers begonnen wordt om het virus af te remmen. Om te voorkomen dat de ziekte zich verder verspreid is niet alleen het gebruik van een condoom belangrijk, maar moeten mensen zich ook regelmatig laten testen bij een SOA Poli of huisarts wanneer ze onbeschermde seks hebben met diverse sekspartners. Uiteraard mag goede voorlichting vanuit de overheid niet ontbreken!