Alcohol: tips, jongeren, ouderen, alcohol en medicijnen

Tips voor het drinken van alcohol

Gezondheidsraad adviseert mannen niet meer dan twee standaard glazen alcohol te drinken per dag en vrouwen een. Dit raden ze alleen aan als richtlijn als je gezond bent. Als je je hieraan houd loop je heel weinig risico. Als je veel drinkt verhoog je je kans op een hoge bloeddruk, hersenbloeding of kanker. Als je meer dan de aanbevolen hoeveelheden alcohol drinkt per dag nog niet zeggen dat je verslaaft bent.

Adviezen

Hoe minder alcohol hoe beter.

Drink niet elke dag alcohol om te voorkomen dat het een gewoonte word.

Voorkom alcoholische drankjes voor het studeren, sporten of werken.

Vermijd alcohol als jij of je partner zwanger probeert te worden.

Drink niet als je nog moet rijden. 0,5 promille, twee glazen mag je hebben. Eerste 5 jaar 0,2 promille.

Laat alcohol staan als je gestrest bent of in de problemen zit.

Pas op met de combinatie alcohol en medicijnen. Als je het niet zeker weet of dit samen kan vraag de dokter of kijk op het doosje.

Jongeren

Over het algemeen kunnen jongeren slechter tegen alcohol. De grens lift dan ook lager dan bij volwassenen en dit is natuurlijk heel logisch. Jongeren zijn lichamelijk dan ook nog niet volgroeid en daar komt bij dat de hersenen pas op je eenentwintigste helemaal volgroeid zijn. Hierdoor voelen jongeren het effect van alcohol sneller. Ze raden aan om kinderen onder de zestien jaar zeker nog geen alcohol te laten drinken vanwege de risico`s. Vanaf zestien jaar raden ze aan ze in ieder geval minder alcohol te laten drinken dan de richtlijnen voor volwassen mannen en vrouwen. Het is dan handig om afspraken te maken/ niet elke dag te drinken. Het is goed om het alcohol drinken te beperken tot alleen in het weekend. Als je naar school moet of naar je werk kun je de avond ervoor beter niet aan de drank gaan. Ouderen Ook voor ouderen is het noodzaak om hun alcoholgebruik binnen de perken te houden. Ook oudere mensen kunnen over het algemeen minder goed tegen alcohol doordat hun lichaam aan het veranderen is. De lever en de nieren werken steeds slechter, lichamelijke weerstand word minder en ze hebben minder lichaamsvocht.

Alcohol en medicijnen

Het is aangeraden geen alcohol te drinken in combinatie met slaap en kalmeringsmiddelen. Van deze combonatie kan je suf en vergeetachtig worden en het kan zorgen voor moeheid. Dit hoeft niet alleen bij slaap en kalmeringsmiddelen het geval te zijn. Bij andere medicijnen kan dit ook gebeuren. De medicijnen kunnen soms het werk niet goed doen als je ze gebruikt in combinatie met alcohol of er gebeurd juist het tegenovergestelde. Als je niet zeker weet of het wel verstandig is om alcohol te drinken bij je medicijnen kun je twee dingen doen: de bijsluiter van de medicijnen lezen of je huisarts raadplegen. Sommige medicijnen zorgen ervoor dat je lever de medicijnen sneller afbreekt als je er alcohol bij drinkt. Er zijn ook medicijnen waarbij juist het tegenovergestelde gebeurd omdat de lever is bezig gaat met de alcohol. Hierdoor blijft het betreffende te lang in je bloed wat het risico op een overdosis weer groter maakt.