Alcohol drinken en geneesmiddelen

Wat met alcohol en medicatie

alcoholJe moet naar een feestje. Om de een of andere reden slik je medicatie. Als dat tijdelijk is, overleef je een avondje zonder alcohol wel. Maar chronisch zieken slikken pillen gedurende maanden of jaren of hun hele verdere leven. Dat is dan levenslang zonder bier, cava, prosecco, wijn en bubbels? Hoe zit het met de combinatie alcohol en geneesmiddelen?

Alcohol vanaf de deurmat

Klinkt het bekend? Je gaat bij de buur naar zijn verjaardag en de bubbels komen je al tegen bij de deurklink als het ware. Daarna een wit wijntje bij de vishapjes. Tegen een uur of elf een pousse-café bij het gebak? Of bakken bier als de nationale ploeg deelneemt aan het WK? Enkele nieuwjaarsrecepties om het nieuwe jaar welkom te heten?

En jij denkt aan je medicijnen en besluit om altijd maar spa rood, spa blauw of jus d'orange te nemen!

alcohol2Kwalijke gevolgen

Hopelijk heb je het nog nooit ervaren: alcohol en geneesmiddelen samen vormen (soms) een heel onvoorspelbaar duo. De voorschrijvende arts legt er niet veel tot nooit de nadruk op. Meestal moet je je wijsheid uit de bijsluiter halen. En die is zo klein gedrukt dat we de algemene regel hier als volgt formuleren: de meeste geneesmiddelen hebben een andere uitwerking in combinatie met  alcohol. Of je die pillen 's morgens inneemt en in de loop van de dag of avond aan de drank slaat of je gaat pillen pakken samen met alcohol om bijvoorbeeld wakker te blijven. Dat gebeurt wel eens in het uitgangswereldje.

Hoe kwalijk? 

Dat kan twee kanten opgaan. Sommige geneesmiddelen versterken het effect van alcohol. Dan breekt het lichaam de alcohol minder goed af. Het effect wordt sterker en je bent sneller dronken. Een voorbeeld hiervan is sommige geneesmiddelen tegen hartaandoeningen en hoge bloeddruk. Het kan ook de andere richting opgaan. Door alcohol toch te drinken werken sommige geneesmiddelen minder goed. Het lichaam neemt ze minder snel op of sterker nog breekt ze veel sneller af. De pillen werken dan niet zoals het hoort.

En dan is er nog een derde mogelijkheid. De biertjes of bubbels versterken de werking van sommige geneesmiddelen. In dat geval breekt het lichaam ze minder snel af dan normaal. Een voorbeeld: pijnstillers met paracetamol en codeïne. De alcohol versterkt de slaperigheid die door codeïne wordt veroorzaakt.

Conclusie

pillen555Wat is wijsheid? Dat is eigenlijk niet zo moeilijk: de combinatie van pillen en alcohol kun je best voorkomen. Of je neemt je pillen die dag maar niet... Of je blijft halstarrig bij je glas water, spa rood of fruitsapje. Gezellig is het niet altijd. Toch zijn er een aantal feestvierders onder ons die geen alcohol lusten en dus nooit drinken maar zich toch goed amuseren op feestjes en partijen. Eigenlijk weten die niet hoe gelukkig ze zijn.

Ga je toch zondigen dat merk je dat daags nadien. Dat is zeker het geval bij 'zware' medicatie. Niet alleen merk je dat (wellicht) aan je kater omwille van overconsumptie van de hoeveelheid drank (het was weer gezellig!) maar ook omdat je bijvoorbeeld last hebt van gewrichtspijn (reuma, jicht) of andere ongemakken die echt niet samengaan met alcohol.

En gelukkig zijn er de dag van vandaag een assortiment van hier tot ginder met alcoholarme en alcoholvrije drank!