Alcoholslot en het ASP

Alcoholslot voor de auto

Alcohol en autorijden gaan niet samen. We weten het wel allemaal. Toch zondigen we allemaal wel eens als bestuurder. Niet iets om trots op te zijn natuurlijk. Het alcoholslot en het begeleidende ASP programma is een overheidsmaatregel: wie niet horen wil, moet voelen! Waren er in het verleden nog problemen met de technische kant van het alcoholslot die zijn opgelost.

Wat is het ASP?

Voluit betekent ASP: AlcoholSlotProgramma. Het is een initiatief, of beter gezegd maatregel, van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen(CBR). Uiteraard in samenwerking en overleg met de politie. Het ASP bestaat uit 2 delen: ten eerste het plaatsen van een alcoholslot, en ten tweede een begeleidingsprogramma.

Wanneer krijg je een alcoholslot in je auto?

1. Als je als bestuurder wordt aangehouden met meer dan 1,3 promille alcohol in je bloed.

2. Als je als bestuurder minder dan 5 jaar een rijbewijs hebt, en je wordt betrapt op rijden onder invloed van alcohol vanaf 1,0 promille.

3. Recidivisten (automobilisten die opnieuw in de fout gaan) krijgen al een alcoholslot vanaf 0,8 promille.

Hoe werkt een alcoholslot?

  • Het alcoholslot is niets meer dan een blaasapparaat dat ingebouwd wordt in de auto (in België op kosten van de bestuurder!). Dit slot werkt als een startonderbreker. Met andere woorden: heb je te veel drank op dan start je auto niet meer. Dit slot blijft 2 jaar (Nederland) in je auto zitten.
  • Verder nog het volgende: het apparaat registreert ook hoe het aantal keren dat er geblazen wordt, met welk promillage, op welke dag en op welk tijdstip! Ook eventuele fraudepogingen worden geregistreerd. Zelfs tijdens het rijden moet de bestuurder zo af en toe blazen. De gegevens worden regelmatig uitgelezen door het CBR.

Begeleidingsprogramma = verplicht!

Daarnaast moet je een verplicht begeleidingsprogramma (in groep) volgen. Daarin zitten ook adviezen om het eventuele drankprobleem aan te pakken. Verlenging met telkens 6 maanden is mogelijk.

In het slechtste geval: rijbewijs kwijt!

  • Probeer je de boel te belazeren dan vlieg je uit het programma. Ook wordt het rijbewijs ongeldig verklaard. Na 5 jaar mag je dan weer proberen omje rijbewijs opnieuw proberen te halen.
  • De recidive-regeling houdt in dat een bestuurder die binnen 5 jaar twee keer wordt veroordeeld voor rijden onder invloed, zijn rijbewijs moet inleveren.

Per 1 juli 2011: puntenrijbewijs!

  • De recidive-regeling, of andes gezegd: het puntensysteem voor rijbewijzen, gaat in. Ter verduidelijking deze herhaling: iemand die binnen 5 jaar 2 keer wordt veroordeeld voor het rijden onder invloed van alcohol, is zijn rijbewijs kwijt. Na dit rijverbod moet je opnieuw rijexamen afleggen. Voorwaarde: het alcoholpromillage moet bij de tweede overtreding boven de 1,3 liggen. Of weigeren om mee te werken aan het alcoholonderzoek.
  • Het puntensysteem geldt alleen voor het rijden onder invloed van drank! De invoerdatum van een puntenrijbewijs voor drugsgebruik is nog niet bekend. Naast een speekseltest, waarmee de politie ter plaatse kan testen op drugs, is hiervoor een wetswijziging nodig. Deze wordt later dit jaar verwacht.
  • Op termijn wordt ook voor beginnende bestuurders het aantal punten verlaagd van 3 naar 2 zware overtredingen.

Conclusie

Zoals in de inleiding reeds gemeld: alcohol en verkeer dat kan niet. Deze nieuwe maatregelen van de overheid zijn dus in eerste instantie bedoeld voor de hardlerende chauffeurs onder ons. Want de gouden regel is nog altijd: glaasje op, laat je rijden!

Reacties (1)

Reageer
Slotje reageerde 10 jaar geleden
05 Aug 16:09
Ik vraag me af waarom mijn reactie afgekeurd is. Ik vraag niet voor niets aandacht voor het ASP programma. Een wet moet duidelijk en uitvoerbaar zijn en dat is deze wet beslist niet. In het alcoholslot zit een gevaarzettend en oneerlijk karakter. Het alcoholslot krijg je opgelegd door het CBR zonder tussenkomst van een rechter. Ook als de rechter je vrijspreekt vindt het CBR het nodig om toch het ASP op te leggen.

In de demo alcoholslotonderzoek die onder 80 vrijwilligers is gehouden geeft 10% aan de her-test weleens als gevaarlijk te ervaren. Dit is gezien het aantal deelnemers als hoog te kwalificeren. De hoge raad heeft advies gegeven omtrent de demo onderzoek alcoholslot. Met de aanbevelingen is helemaal niets gedaan. Deze wet is er dus zonder aanpassingen erdoorheen gekomen. (Zie op de site van de hoge raad bij adviezen)

In de auto gaan hele sirenes af, waardoor je afgeleid bent van de rijtaak. Er zijn campagnes geweest van o.a veilig verkeer Nederland met "een echte chauffeur laat zich niet afleiden" Met een alcoholslot in de auto ben je constant afgeleid. De druk dat je je rijbewijs kwijt raakt door iets anders dan alcohol is vele malen groter. Je kan namelijk niet bewijzen dat het door iets anders komt. Het CBR gaat uit van de uitlees gegevens van het slot. Bij het CBR zijn ze op de hoogte van het feit dat het alcoholslot op allerlei andere dingen reageert, maar het CBR geeft hier geen rugbaarheid aan. Wel staat dit te lezen in de de uitlees brieven voor de deelnemers.

Ook heb je niet altijd de tijd om binnen die gestelde termijn van 12 minuten, waarin je overigens om de 4 minuten ook nog eens op het knopje oké moet drukken,te blazen. Ook is het slot niet in iedere auto op een makkelijk bereikbare plaats ingebouwd! Dit kan allemaal leiden tot ongelukken. Het aantal ongelukken door afleiding in het verkeer is de laatste jaren erg toegenomen. Het is niet voor niets dat je niet mag bellen in de auto. Je mag je mobieltje niet eens vasthouden. Dus ik vraag u, om te overwegen toch nog mijn reactie te plaatsen. Ik laat overigens iedereen vrij om te tekenen. Het gaat mij erom dat dit geen eerlijke en veilige maatregel is. Of is het soms minder erg als je door de afleiding van het alcoholslot iemand nuchter dood rijdt? Probeer dat de nabestaande maar eens uit te leggen!

Het alcoholslot is levensgevaarlijk en komt de verkeersveiligheid zeker niet ten goede. Je krijgt het bij de eerste keer meteen al opgelegd. Deze hele maatregel kost je ongeveer €5000,00. In de auto gaan hele sirenes af die je afleiden van de rijtaak. Ook reageert het slot op, behalve alcohol, op eten, drinken (niet alcoholische dranken natuurlijk) en nog veel meer. En als je door bijvoorbeeld kauwgom of een vruchtensapje meer dan 3 x een foute test blaast, wordt je onterecht uit het ASP programma gezet. Je kan dan niet bewijzen dat het door een vruchtensapje of een kaugompje komt.Ze gaan uit van de uitlees gegevens van het slot.Deze maatregel drijft mensen tot wanhoop. Een heleboel mensen komen door deze oplegging in de financiële en emotionele problemen. Er staat in de wet dat je je onschuld moet kunnen bewijzen. En dat kan dus niet.Dit alles heeft niets te maken met alcoholmisbruik.Dit is dus geen eerlijke en veilige maatregel.

Ze zeggen dat je nog een tweede kans krijgt, maar dan moet het ook een eerlijke kans zijn!! En zoals het nu is, is deze maatregel alles, behalve eerlijk!!

Als je tegen het alcoholslot bent, teken dan a.u.b de petitie. Ben je voor, teken dan gewoon niet.

stophetalcoholslot.petities.nl/

Op de site van de petitie is o.a een geanonimiseerd gesprek met het CBR te beluisteren, waarop de CBR medewerkster gewoon toegeeft dat het slot op van alles en nog wat reageert. Ook staat er een link op de site die verwijst naar een blog, Ervaringen delen alcoholslot. Ik zou willen vragen deze ervaringen te lezen en zonodig je eigen ervaringen erbij te zetten.

Ik wil nog even benadrukken dat alcohol en verkeer niet samen gaan. De meeste mensen die met een te hoog promillage zijn gepakt, hebben spijt van het fijt dat ze zich hieraan schuldig hebben gemaakt. Deze mensen hebben van de boete geleerd. Het alcoholslot is absoluut geen oplossing om het rijden onder invloed tegen te gaan. Ik vraag u om een kijkje te nemen op de site van de petitie. Alvast bedankt.