Allergieën bij paarden

Allergieën bij paarden

Bij paarden komen verschillende allergieën voor, van een allergie voor bepaalde metaalsoorten (waarbij het bit uitslag op de lippen veroorzaakt) tot een allergie voor gras. Als een paard een grasallergie heeft, kan dit erg vervelend zijn omdat paarden heel veel in het gras staan en het dan ook automatisch eten.

Een paard kan, net als een mens, hooikoorts hebben. Als een paard hooikoorts heeft wordt de allergie niet veroorzaakt door de pollen, maar door de trigger. De trigger wekt de symptomen van de allergie op, zoals tranende ogen. Een trigger is een mechanisme dat een proces in gang zet. Je kunt het paard niet genezen door de symptomen te bestrijden, je moet op zoek gaan naar de oorzaak van de allergie.

Behandeling

Bij allergieën is de meest gebruikte behandeling het wegnemen van de trigger. Bij een paard met een allergische reactie voor het bit is dit nog wel mogelijk, maar bij een paard met hooikoorts kun je moeilijk alle pollen gaan verwijderen. De symptomen verdwijnen wel als je de trigger wegneemt, maar de onderliggende oorzaak van de allergie verdwijnt niet. Hierdoor ondervindt het paard minder last van de allergie doordat de symptomen zijn verdwenen, maar de eigenlijke oorzaak verdwijnt niet met het wegnemen van de trigger.

Waar komt de allergische reactie vandaan?

De allergische reactie komt meestal voort uit een onbalans in het lichaam. De plaats waar deze onbalans is ontstaan is bij elk paard verschillend en zal moeten blijken uit het consult. Het achterhalen van de oorzaak van de onbalans is niet gemakkelijk, soms is één consult ook niet genoeg. In de praktijk blijkt echter wel dat je met elk consult en met elke behandeling dichter bij de oorzaak komt. Het heeft dus wel zin. Uiteindelijk kom je dan bij de oorzaak en kun je die onbalans met behulp van natuurlijke middelen proberen weer in evenwicht te brengen.

De oorzaken van een allergie zijn heel uiteenlopen, maar twee mogelijke oorzaken kan men relatief eenvoudig voorkomen. Daarbij spelen toxines en het moment waarop je het paard laat inenten een rol.

Toxines en paarden

Toxines bevinden zich overal om ons heen. Ze worden ook wel afvalstoffen genoemd. Ze kunnen een natuurlijke of een chemische oorsprong hebben. De toxines komen d.m.v. het voer, water en inademing van de lucht in het lichaam. Je kunt toxines zoveel mogelijk proberen te vermijden, maar je kunt het niet voorkomen. Er ontstaat bijvoorbeeld natuurlijk toxines bij het verteren van voedsel. Een gezond lichaam is in staat zichzelf d.m.v. de lever, de nieren, de darmen, de longen en de huid te reinigen. Dieren die in de natuur leven nemen van tijd tot tijd ook een soort van reinigingskuur. Dan eten ze bepaalde klei en/of kruiden die een reinigende werking hebben. Door de manier waarop wij onze dieren huisvesten kunnen de dieren zichzelf meestal niet reinigen op deze manier en moeten wij ze dus een handje helpen.

Opgestapelde toxines

Als toxines zich opstapelen in het lichaam heeft dit consequenties voor de balans in het lichaam, en indirect dus ook voor de gezondheid. Er ontstaat dan een onbalans die weer een allergie tot gevolg kan hebben. De kans om een allergie te laten verdwijnen wordt groter als het lichaam in balans is. Als er dus een onbalans in het lichaam is, moet men proberen het lichaam in balans te brengen waardoor het immuunsysteem ook weer in balans komt. Om de kans op een allergie bij een paard te verkleinen is het dus verstandig het paard regelmatig een reinigingskuur op natuurlijke basis te geven. Dit wordt meestal in het voorjaar en in het najaar gedaan. Zo’n reinigingskuur bestaat uit natuurlijke middelen die de organen stimuleren of ondersteunen. Vaak is dat in een combinatie met een product zoals groene leem. Groene leem maakt toxines in het lichaam los en hecht ze aan zich. Hierdoor kan het paard de toxines via de ontlasting het lichaam uitlaten.

Entingen en paarden

Entingen kunnen ook een rol spelen bij de ontwikkeling van een allergie. Bij een inenting is het de bedoeling dat het immuunsysteem afweerstoffen maakt tegen een bepaald virus of andere ziekteverwekker. Bij een inenting wordt het immuunsysteem dus flink aan het werk gezet. Als een paard een inenting heeft gehad, adviseert de dierenarts het paard daarna wat rust te geven. Dat betekent na de inenting geen zwaar werk voor het paard, zoals een wedstrijd. Als je paard ingeënt moet worden, kun je er het beste voor zorgen dat het paard goed gezond is.  

Zomereczeem en paarden

Zomereczeem is een allergie die bij veel paarden voorkomt. Het is een allergie voor de steken van de colicoïdes mug. Deze mug komen het meest ’s morgens vroeg voor. Paarden die hier last van hebben, kun je dus beter wat later op de ochtend buiten zetten en ’s avonds vroeg op stal zetten. Paarden die zomereczeem hebben, hebben vaak jeuk aan de staart en aan de manen. Doordat het paard constant wil schuren tegen de jeuk, worden de wondjes en ontstekingen die ontstaan nog veel erger. In sommige gevallen heeft het paard ook op andere plekken dan aan de staart en aan de manen jeuk en ontstaan daar dus ook allemaal wondjes en ontstekingen.

De behandeling is vaak gericht op het voorkomen van muggensteken. Dit kun je doen door speciale deken of door sprays met een sterke geur te gebruiken. Op de plekken met wondjes worden crèmes gesmeerd die de jeuk verlichten en eventuele ontstekingen ontsmetten. Sommige mensen met paarden wil ook de mogelijkheid om te schuren wegnemen, en spannen overal schrikdraad omheen. Zo worden de manen en de staart gespaard, maar het paard heeft nog steeds jeuk.

Symptomen van paarden met zomereczeem

Op de vraag waarom het ene paard wel symptomen vertoont en de andere niet zijn de er veel antwoorden mogelijk. De twee meest voor de hand liggende antwoorden zijn:

  1. Het ene paard wordt meer gestoken door muggen dan andere paarden
  2. Het afweersysteem van het paard met de zomereczeem reageert heftiger op de muggensteken dan het afweersysteem van een ‘gezond’ paard.

Een paard dat veel toxines in zich heeft, kan dus door de onbalans zomereczeem ontwikkelen. Doordat de toxines o.a. door de huid worden uitgescheden, wordt de huid vies en vettig. Paarden met een vieze en vettige huid zijn weer extra aantrekkelijk voor muggen, omdat muggen worden aangetrokken door viezigheid en liever ‘vervuild’ bloed drinken dan ‘schoon’ bloed. ‘Vervuild’ bloed bevat namelijk meer voedingsstoffen.

Allergie voor insectenbeten

Paarden kunnen ook overgevoelig zijn voor andere insectenbeten dan die van de culicoïdes mug. wanneer een dier met een allergie voor insectenbeten wordt gestoken door een bij kunnen er allerlei acute zwellingen optreden. Deze komen vooral voor bij de snuit, bij beide oogleden en bij de oorschelpen.  

Huid- en contactallergie bij paarden

Bij deze vorm van allergie reageert het dier overgevoelig op stoffen waarmee de huid in aanraking komt. Deze stoffen zijn vaak zelf niet irriterend, maar door de lange tijd van het contact kan het immuunsysteem agressief gaan reageren. De symptomen kunnen variëren van kleine pukkeltjes, tot behoorlijke zwellingen en open plekken.

Slijmvliesallergie en paarden

Ook de slijmvliezen kunnen, als ze in contact komen met bepaalde stoffen, allergisch reageren. De symptomen hiervan zijn waterige, soms irriterende, uitvloeiing uit de ogen en uit de neus.

Voedselallergie en paarden

Ook paarden kunnen een voedselallergie hebben. ze zijn dan allergisch voor bepaalde stoffen die in de voeding voorkomen. Door een voedselallergie kunnen huidproblemen ontstaan. Deze huidproblemen variëren van zwellingen, rode vlekken, tot pukkels en etterende huidabcessen.