Alles over de aarbei

Aardbeien

Aardbeien, vind jij ze ook zo lekker? Zo heerlijk zoet, en enigzins is een aarbei ook nog gezond ook! Zo kan je een aarbei gewoon puur eten, is het verwerkt tot jam voor op je brood, met slagroom, of zit het vaak verwerkt in een dessert. Daar kennen wij voornamelijk de aarbei van. In dit artikel kom je nog veel meer te weten over deze heerlijke vrucht.

Het aarbeienseizoen

In de winkel kunnen we meestal al geïmporteerde aarbeien kopen van februari tot mei. Deze komen voornamelijk uit landen als Spanje en Italië. In de maanden mei en juni zijn er ook weer aardbeien uit ons eigen land verkrijgbaar in de supermarkten. Meestal worden aardbeien altijd geselecteerd op grootte en zijn ze altijd rood vers te kopen in de winkel. Ze worden vroeg in de morgen geplukt, gesorteerd en in doosjes gedaan en gaan dan dezelfde dag nog naar de veiling.

Rijpe, verse aardbeiden kan je herkennen aan de volgende kenmerken:

  • Ze zien er stevig uit, maar zijn daarintegen sappig;
  • Ze hebben een natuurlijke fruitige rode glans;
  • Ze hebben een zoete enaromatische geur;
  • En ze hebben natuurlijke groene kelkblaadjes met een kort steeltje.

De aarbei - een gevoelige vrucht

Aardbeien zijn uitermate gevoelige vruchten. Binnen enkele uren nadat ze geoogst zijn, verliezen ze direct al langzaam hun heerlijke smaak. Ze zijn drukgevoelig en gaan snel kapot. Aardbeien kunnen bij een temperatuur van ongeveer 2 tot 3 graden Celcius nog zo'n 5 dagen goed bewaard worden. Ook kan je kunt aardbeien ook invriezen, dan zijn ze nog zo'n 10 maanden goed te gebruiken voor bijvoorbeeld een smoothie, maar niet meer als mooie decoratie voor bijvoorbeeld versierde gelegenheids taarten. Voor het gebruiken van aardbeien is het belangrijk de vruchten af te spoelen in ruim water en de groene kelkblaadjes voorzichtig er af te trekken. Doe de aardbeien niet onder een harde straal water, want dan zullen ze zeker weten kapot gaan.

Tip: Verwijder het kroontje (de groene kelkblaadjes) pas na het spoelen. Zo behoudt de aardbei namelijk haar volle smaak.

Wat zit er in de aardbei?

De aarbei vruchten zijn niet alleen sappig en zoet, maar daarnaast ook nog eens heel gezond en hebben ook weinig calorieën. Als je zo bijvoorbeeld 150 gram aardbeien eet heb je maarliefst al 93 % van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine C binnen gekregen. Vitamine C is erg belangrijk, aangezien dit het immunsysteem van ons lichaam versterkt. Verder bevat een aarbei foliumzuur, die essentieel is voor de celvorming en de aanmaak van het bloed. Verder zit er nog kalium, calcium en magnesium in een aarbei.

Geschiedenis van de aardbei

Er zijn verschillende aanwizigingen die er op duiden dat de wilde aardbei al werd gebruikt in het Stenen Tijdperk. Verder is ook al bekend dat de Romeinen aardbeien serveerden met room. De tegenwoordige aardbei met de relatief wat grotere vruchten kwamen oorspronkelijk niet voor in Europa. Het is een kruising tussen de Amerikaanse kleine aardbei en de grotere aardbei die voorkomt in de Andes in Chili, Zuid Armerika. De rassen die we hier nu in Nederland hebben zijn uit deze twee dus voortgekomen.

Tegenwoordig eet vrijwel iedere Nederlander gemiddeld zo'n 2,5 kg aardbeien per jaar (gewoon los, maar dus ook verwerkt in andere gerechten). Hierbij zijn niet meegerekend zijn de aardbeien die particulieren kweken in hun eigen tuin. De bloemen van een aarbeienplant zijn wit en lijken op kleine roosjes. Dit is geen toeval, want de aardbei is familie van de roos. Het rode van de aardbei is het vruchtvlees en de pitjes, of eigenlijk zaadjes, zitten aan de buitenkant van de vrucht.