Alles over de milieusticker in Duitsland

Inleiding

Vanaf 2007 is men in Duitsland begonnen met de invoering van de zogenaamde milieusticker. Sinds dat moment gaat het erg snel met de opmars van deze sticker. Met ingang van 1 januari 2008 is de milieusticker in Duitsland in meerdere steden verplicht gesteld en nadien is het aantal milieuzones waar de milieusticker verplicht is flink toegenomen. De maatregel is ingevoerd ter bevordering van de luchtkwaliteit (het verminderen van fijnstof in de lucht) in met name stadscentra en sommige drukke verkeerswegen. Ook voor Nederlandse toeristen is de milieusticker in Duitsland verplicht. Lees er alles over in dit artikel

Hoe werkt de milieusticker in Duitsland?

De gebieden waar een milieusticker verplicht is, die worden op de wegen aangegeven met speciale verkeersborden. Zodra u in Duitsland een bord passeert met daarop het woord 'Umwelt', dan bevindt u zich in een zone waarin alleen auto's met een milieusticker (Umweltsplakette) mogen rijden. De milieusticker is verkrijgbaar in drie kleuren: rood, geel en groen.

Voor buitenlandse toeristen gelden de onderstaande criteria om te bepalen wat voor soort milieusticker bij de auto hoort. De sticker is gebonden aan het kenteken en hoeft dus maar eenmaal per auto te worden aangeschaft.

Groene sticker Benzine-auto's toegelaten na 31-12-1992 Dieselauto's toegelaten na 31-12-2005

Gele sticker Dieselauto's toegelaten tussen 01-01-2001 en 01-01-2006

Rode sticker Dieselauto's toegelaten tussen 31-12-1996 en 31-12-2000

Auto's met de sticker kunnen de milieuzones binnenrijden conform de aanwijzingen op de verkeersborden. In veel zones is het toegestaan om met elke kleur milieusticker te rijden. Het gevolg is dat benzineauto’s ouder dan 1993 en dieselauto’s ouder dan 1997 dus niet meer in deze zone’s mogen rijden. Zij komen immers niet meer in aanmerking voor één van de stickers.

Ook zijn er zones waar alleen nog maar met de groene en gele milieusticker gereden mag worden of zelfs alleen nog maar met de groene. Voor deze gebieden worden dus nog meer eisen gesteld aan de leeftijd van de auto.

Waar is de milieusticker verplicht?

Per januari 2008 zijn er drie steden begonnen die een Umweltzone hebben ingesteld om vervuilende voertuigen uit de binnensteden te weren: Berlijn, Hannover en Keulen. Na die tijd is het aantal steden en gebieden die een milieuzone hebben ingesteld zeer snel toegenomen. .Er zijn zelfs hele regio’s die tegelijk overgaan naar het instellen van de zogenaamde Umweltzonen.

Kijk voor een overzicht van de gebieden waar een milieusticker verplicht is op

www.milieusticker.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=53%3A0810-uitbreiding&catid=36%3Aalgemeen&Itemid=27

Wat kost een milieusticker en waar kan ik deze krijgen?

Nederlanders kunnen een milieusticker bij www.milieusticker.eu of bij de ANWB kopen voor ongeveer 12 tot 13 euro. Het duurt na aanvraag ongeveer 5 werkdagen om de milieusticker te ontvangen.

Conclusie

De milieusticker is in Duitsland ingevoerd vanaf 1 januari 2008 en heeft sindsdien een enorme opmars gemaakt. In veel steden en gebieden is de sticker inmiddels verplicht, ook voor Nederlanders. Het doel van de Duitse regering is om vooral in stadscentra een schonere luchtkwaliteit te realiseren. Dit wordt bereikt door vooral de oudere (meer vervuilende) auto’s te weren uit de milieuzones. De milieusticker kan in Nederland al worden aangevraagd en verkregen en kost ongeveer 12 tot 13 euro.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden