Alles over de wegenwacht

Inleiding

Het zal je maar gebeuren. Ben je lekker met je auto of motor op pad, krijg je pech onderweg. Rode lampjes op je dashbord gaan branden, je motor gaat pruttelen, een lege accu, lichten die het opeens niet meer doen of je krijgt bijvoorbeeld een lekke band. Sommige mensen hebben wel een beetje technische kennis om wat autopech problemen op te lossen. Maar veel mensen hebben geen idee wat ze moeten doen. Wie moet je om hulp vragen? Het antwoord daarop is de wegenwacht! De wegenwacht van de ANWB is de bekendste wegenwacht. De mensen van de wegenwacht staan dag en nacht voor je klaar. Wat wil je allemaal weten over de wegenwacht?


De wegenwacht

Gelukkig bestaat er zoiets als de wegenwacht! De mensen van de wegenwacht hebben ervoor geleerd om je auto of motor weer op weg te helpen. Hun wagen is voorzien van verschillende materialen die voor jouw auto nodig kunnen zijn. Het is de bedoeling van de wegenwacht om het probleem met je auto op de plaats zelf gelijk op te lossen, zodat je daarna weer verder kan rijden zonder problemen. In negen van de tien gevallen lukt het de wegenwacht ook. De wegenwacht is altijd bereikbaar. Wanneer je pech hebt met je auto of motor, kan je dag en nacht, zeven dagen in de week voor hulp bellen. Ze komen je altijd helpen als het nodig is.

Wanneer het niet lukt om de auto ter plekke te repareren zorgt de wegenwacht voor een oplossing. Je hoeft je auto niet op de vluchtstrook achter te laten. De wegenwacht vervoert de auto naar de garage. Ook zorgt de wegenwacht ervoor dat je zelf vervoerd wordt naar de plek waar je naar op weg was.


Wat te doen als je pech hebt

Wanneer je pech onderweg krijgt, moet je niet in paniek raken. Hier het overzicht hoe je moet handelen wanneer je pech krijgt met je auto of motor


ITEMGa zodra het kan met je voertuig op de vluchtstrook staan ITEMDraai de wielen naar rechts zodat de auto niet meer de rijbaan op kan rijden ITEMZet de alarmlichten aan. Zo kunnen andere automobilisten duidelijk zien dat er iemand met pech staat. ITEMVerlaat daarna door het rechterportier je auto. Dit is de veiligste manier, zo kan je niet aangereden worden door een langsrijdende auto.

  • Zet een gevarendriehoek neer.Wanneer je dit gedaan hebt, heb je het voor jezelf en je auto zo veilig mogelijk gemaakt.



Hoe vraag je om de hulp van de wegenwacht

Het is nu tijd om hulp te vragen aan de wegenwacht. Dit kan op verschillende manieren.


ITEMLangs de Nederlandse wegen staan groene hectometerpaaltjes. Op deze paaltjes staat een pijl die je naar de dichtsbijzijnde praatpaal stuurt. Via deze praatpaal kan je de wegenwacht oproepen. Langs veel wegen staat om de twee kilometer een praatpaal.

  • De wegenwacht is ook telefonisch te bereiken. Zorg dus dat je altijd het nummer van je wegenwacht in je telefoon hebt staan! Wanneer je belt is het wel handig om te weten waar je precies staat, zodat de wegenwacht je zonder moeite kan vinden.



De meldkamer

Wanneer je via een praatpaal of via de telefoon de hulp van de wegenwacht wilt inschakelen, dan krijg je de telefonist van de meldkamer te spreken. Deze wilt eerst wat gegevens van je weten, zoals:


ITEMje naam en lidmaatschapnummer ITEMde plek waar je staat ITEMwat er mis is met je auto of motor

  • details over je auto, zoals het merk en kenteken

Met deze gegevens kan er een monteur voor je worden gezocht. Dit wordt gedaan door de planner. De wegenwacht planner heeft een overzicht in zijn meldkamer. Hij kan zien welke wegenwacht monteurs er in de buurt zijn bij de plek waar je met autopech staat en welke (als eerste) beschikbaar is voor jouw auto. Heeft de planner iemand gevonden, dan geeft hij je gegevens door aan de monteur. In de auto van de wegenwacht monteur zit een speciaal schermpje waarop te zien is waar hij naar toe moet,wat voor auto het is en wat er aan de hand is. Wanneer dit allemaal geregeld is, krijg je van de telefonist te horen hoe lang het ongeveer duurt voordat er iemand van de wegenwacht bij je is.

Als je op de wegenwacht staat te wachten, doe dit dan nooit in je auto, maar ga altijd achter de vangrail staan. De wegenwacht probeert er naar te streven om binnen een uur bij de plek te zijn waar je met pech staat.

Klik hier om voor meer informatie en om lid te worden van de ANWB wegenwacht