Alles over gezelschapspellen: Bordspellen

Vooraf

Gezelschapsspellen, zoals onder andere bordspellen, zijn al sinds lange tijd een onderdeel van het sociale leven van de mens. Al in de vroege tijden speelden de mensen bordspellen met elkaar. Waarschijnlijk bestaat het schaakspel al sinds de 6e eeuw en het damspel is zelfs 5000 jaar oud. De oorsprong van deze spellen is niet helemaal duidelijk, omdat de regels in de tussentijd behoorlijk veranderd zijn. Daardoor is het niet met zekerheid te zeggen dat de gevonden spellen daadwerkelijk de voorlopers zijn van de spellen zoals we deze nu kennen. Wel is met zekerheid te zeggen dat gezelschapsspellen al een lange tijd bestaan.

Momenteel zijn gezelschapspellen grofweg onder te verdelen in 4 categorieën:

  • Bordspellen
  • Kaartspellen
  • Dobbelspellen
  • Overige spellen

Hieronder wordt verder ingezoomd op de bordspellen.

Bordspellen

Bordspellen zijn vanzelfsprekend te herkennen aan hun speelbord. Het grootste gedeelte van het spel speelt zich op dit speelbord af. Binnen deze categorie zijn bijzonder veel variaties te vinden, elk met zijn eigen specifieke bord.

Om een voorbeeld te geven: De twee spellen in de inleiding, schaken en dammen, zijn beide bordspellen. Daarnaast is het klassieke ‘Mens erger je niet’ ook een bordspel en het complexe ‘Axis & Allies’ net zo. Binnen de bordspellen zie ik daarom de volgende onderverdeling:

  • Simpele bordspellen
  • Uitgebreide bordspellen
  • Complexe bordspellen
  • Party bordspellen

Simpele bordspellen

Onder simpele bordspellen versta ik die bordspellen, waarbij je met een of meerdere pionnen een vooraf uitgestippelde route moet lopen. Het aantal te lopen vakjes wordt meestal bepaald aan de hand van dobbelstenen. De keuzemogelijkheden zijn bij deze spellen erg beperkt en laten weinig ruimte over voor tactiek. Deze spellen bestaan meestal voornamelijk uit geluk.

Bekende titels zijn: Mens erger je niet en Ganzebord.

Uitgebreide bordspellen

Onder de uitgebreide bordspellen is de keuze al wat ruimer. In een aantal van deze spellen loop je alsnog een vooraf uitgestippelde route, maar er zijn hier veel meer keuzemogelijkheden en tactische beslissingen van toepassing. Dit zorgt voor meer spanning in het spel.

Bekende titels zijn: Monopoly en Levensweg.

In deze categorie schaar ik ook spellen zonder route, maar die op een andere manier gebruik maken van het speelbord. Zo zijn er bordspellen waarin je dorpen en steden moet bouwen op het bord om het spel te winnen en bordspellen waarop je met legers het speelbord moet veroveren, maar ook compleet andere bordspellen waar je met verschillende letters woorden moet maken.

Bekende titels zijn: Kolonisten van Catan, Risk, Stratego en Scrabble.

Complexe bordspellen

Vervolgens de complexe bordspellen. Dit zijn bordspellen die bijzonder complex zijn in het begrijpen van het spelmechanisme, waar veel strategische keuzes gemaakt moeten worden en die een uitgebreide tactiek vereisen. Dit zijn de interessante spellen voor de spelers die veel diepgang in een spel zoeken en geluk maar een kleine rol willen geven.

Bekende titels zijn: Axis & Allies en Warhammer.

Ook bordspellen van populaire computergames zitten hier tussen, onder andere Cilivization en Warcraft.

Party bordspellen

Party bordspellen zijn een aparte categorie binnen de bordspellen. Deze spellen bestaan namelijk wel uit een speelbord en er wordt met een pion over het bord gelopen, maar het spel speelt zich niet op het bord af. Er moeten namelijk uiteenlopende opdrachten uitgevoerd worden, bijvoorbeeld het beantwoorden van vragen, het uitbeelden van (spreek)woorden en het tekenen van voorwerpen. Voor een groep zijn dit ideale spellen voor een gezellige avond. Ze zorgen namelijk voor hilarische momenten of ze dagen je intellectueel uit. Alles draait om jezelf bewijzen of hier heerlijk in te falen.

Bekende titels zijn: Party & Co, Trivial Pursuit en Cranium.

Afsluiting

Er is bijzonder veel keuze als het gaat om bordspellen. Het is daarom altijd handig als je een nieuw bordspel aan wilt schaffen om naar een spellenwinkel te gaan om aan te geven wat je wensen zijn met betrekking tot een bordspel. Daar kennen ze de meeste bordspellen vaak wel en is het regelmatig mogelijk om het spelmateriaal te bekijken of om zelfs te gaan spelen. Een andere optie is om naar de Ducosim Spellenbeurs te gaan. Deze wordt vier maal in het jaar gehouden en geeft een goed beeld van de nieuwe spellen die op de markt verkrijgbaar zijn.

Lees ook het artikel over bordspellen, kaart- en dobbelspellen en over legpuzzels.

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden