Alles over gezelschapspellen: Kaart- en Dobbelspellen

Vooraf

Gezelschapsspellen, zoals onder andere kaartspellen, zijn al sinds lange tijd een onderdeel van het sociale leven van de mens. Overal ter wereld en in alle eeuwen speelden de mensen kaartspellen met elkaar. Veruit het bekendste kaartspel is het kaartspel zelf. De oorsprong van het kaartspel is waarschijnlijk in China gelegen, net nadat het papier ontdekt is, maar niemand weet met zekerheid wanneer het eerste kaartspel ontstaan is. Wat momenteel wel duidelijk is, is dat het kaartspel nog steeds immens populair is bij jong en oud en dat het geregeld uit de kast gehaald wordt om mee te spelen.

Momenteel zijn gezelschapspellen grofweg onder te verdelen in 4 categorieën:

  • Kaartspellen
  • Dobbelspellen
  • Bordspellen
  • Overige spellen

Hieronder worden de kaartspellen en de dobbelspellen behandeld.

Kaartspellen

Als eerste behandelen we de kaartspellen. Deze spellen maken helemaal geen gebruik van een speelbord, maar de kaarten bepalen het verloop van het spel. Zoals gezegd is het kaartspel het meest bekende kaartspel.

Het kaartspel bestaat uit 54 kaarten, onderverdeeld in 4 soorten met 13 kaarten per soort, plus 2 jokers. De verschillende soorten zijn Harten, Ruiten, Klavers en Schoppen. Elke soort bestaat zoals aangegeven uit 13 kaarten: een aas, de nummers 2-10, een boer, vrouw en een heer. Deze combinatie van kaarten leent zich uitstekend voor verschillende spellen, van zeer toegankelijk tot uitdagend. De meest bekende variaties zijn waarschijnlijk: Klaverjassen, Harten Jagen, Pesten, Jokeren en Poker.

Toch zijn er veel variaties op het kaartspel te vinden. Ik hanteer deze onderverdeling:

  • Snelle kaartspellen
  • Uitgebreide kaartspellen
  • Collectable Card Games

 Snelle kaartspellen

Snelle kaartspellen zijn over het algemeen gemakkelijk te leren, duren niet langer dan 20 minuten en zijn voor een breed publiek toegankelijk. Het uiterlijk van de kaarten is zeer overzichtelijk en ze zijn simpel vormgegeven. Dit is gedaan om de snelheid van het spel ten goede te komen. Een blik op een kaart en je weet precies wat ermee bedoeld wordt en wat de mogelijkheden van die kaart zijn.

Bekende titels zijn: Uno (variatie op Pesten), Take 5, Halli Galli en Set.

Uitgebreide kaartspellen

Uitgebreide kaartspellen zijn vaak voor een specifiek publiek. Omdat er meer mogelijkheden zijn en snelheid minder aan de orde is, gaat tactiek een grotere rol spelen. Daardoor verdwijnt er een stuk van de toegankelijkheid die de snelle kaartspellen wel hebben. De kaarten die gebruikt worden zijn meestal voorzien van meer informatie, omdat er veel meer verschillende kaarten zijn of omdat de mogelijkheden per kaart uitgebreider is.

Bekende titels zijn: Het kaartspel van Catan, Koehandel en Munchkin

Collectable Card Games

Een aparte categorie binnen de kaartspellen zijn de Collectable Card Games. De nadruk ligt hier minstens zoveel op het verzamelen van de speelkaarten, als op het spelen van het spel. Het zoeken naar de juiste kaarten en het samenstellen van het perfecte deck staan veel meer centraal. Regelmatig worden er ook toernooien georganiseerd om deze spellen samen te spelen en onderling kaarten met elkaar te ruilen.

Bekende titels zijn: Magic The Gathering en Pokemon

Dobbelspellen

Dobbelspellen zijn een die spellen die over het algemeen helemaal geen gebruik maken van een speelbord. Als er al een speelbord gebruikt wordt, dan is dit meestal enkel en alleen om de score op bij te houden. Bij dobbelspellen spelen de dobbelstenen een grote rol. Dit kunnen de standaard dobbelstenen zijn die van 1 – 6 genummerd zijn, maar er kunnen ook specifieke dobbelstenen speciaal voor het spel ontworpen zijn.

Binnen de dobbelspellen zijn geen aparte categorieën te onderscheiden. De dobbelspellen verschillen met name van uiterlijk en sfeer. Ook de regels zijn onderling wel verschillend, maar alle spellen komen neer op het gooien van de dobbelstenen en het geluk laten bepalen wat de mogelijkheden zijn.

Bekende titels zijn: Yathzee, Can’t Stop, Regenwormen en Konijnen Hokken.

Afsluiting

Binnen de kaart- en dobbelspellen is bijzonder veel keuze. Gelukkig zijn de meeste spellen in deze categorieën niet duur en is het leuk om variatie te hebben in de spellenkast. Desondanks is het wel handig om je goed te laten voorlichting als je een nieuw spel aan wilt schaffen. De perfecte plaats hiervoor is een spellenwinkel. Zij kennen de meeste spellen en het is vaak mogelijk om een goede uitleg bij de spellen te krijgen. Zo weet je precies wat je aanschaft. Daarnaast is het mogelijk om naar de Ducosim Spellenbeurs te gaan. Deze wordt vier maal in het jaar gehouden en geeft een goed beeld van de nieuwe spellen die op de markt verkrijgbaar zijn.

Lees ook het artikel over bordspellen, kaart- en dobbelspellen en over legpuzzels.