Alles over hypotheken

Alles over Hypotheken

  1. Wat is een hypotheek?
  2. Soorten hypotheken
  3. De Hypotheekgever

Wat is een hypotheek

Een hypotheek is een geldlening waarbij, bijvoorbeeld een huis, als onderpand dient. Als u de geldlening niet terugbetaalt, heeft de geldverstrekker het recht de woning te verkopen. Uit de opbrengst daarvan kan de lening (geheel of gedeeltelijk) worden terugbetaald.

Soorten hypotheken

Lineaire hypotheek

Een lineaire hypotheek is een vorm van een hypothecaire geldlening. Bij een lineaire hypotheek wordt de lening gelijkmatig afgelost, de te betalen termijnen bestaan uit rente en aflossing. De verschuldigde rente wordt berekend over het nog openstaande saldo van de hoofdsom (het geleende bedrag), de totale lasten (rente en aflossing) zijn aan het begin van de looptijd relatief hoog. De hoofdsom is dan nog hoog, dus wordt er veel rente betaald. Annuïteitenhypotheek

Een annuïteitenhypotheek is een hypotheek waarbij elke termijn het aflossingsbedrag zo wordt gekozen, dat de totale betaling (de som van rente en aflossing) elke keer gelijk is, en zodanig dat aan het einde van de looptijd de gehele hypotheeklening is terugbetaald.

Aflossingsvrije hypotheek

Bij een aflossingsvrije hypotheek wordt het geleende bedrag niet afgelost, de lener betaalt alleen rente. Er wordt vooraf geen datum overeengekomen waarop de hypotheeklening volledig terugbetaald moet zijn.

Doorgaans wordt er bij een aflossingsvrije hypotheek niet maandelijks op de lening afgelost.

Spaarhypotheek

Een spaarhypotheek is een hypotheekvorm waarmee een eigen woning kan worden gefinancierd. De hypotheek bestaat uit twee delen: een hypothecaire lening en een spaarverzekering. Iemand die een spaarhypotheek heeft, betaalt twee rekeningen: één voor de lening.

Beleggingshypotheek

Een beleggingshypotheek is een hypotheek die is gekoppeld aan beleggingen op effecten (aandelen en dergelijke).

Tophypotheek

Een tophypotheek is een hypothecaire lening voor een bedrag van meer dan 90% van de executiewaarde. In de praktijk worden tophypotheken verstrekt tot 125% van de executiewaarde. De bedoeling hiervan is dat de aankoopsom van het huis plus de transactiekosten uit de lening kunnen worden betaald. Een hypotheeklening boven 90% van de executiewaarde kan extra riskant zijn voor de bank als de huizenkoper onvoldoende buffers heeft om tegenslag op te vangen.

Overbruggingshypotheek

Een overbruggingshypotheek is een hypotheekvorm waarbij de klant de overwaarde van zijn oude huis leent, om deze in zijn nieuwe huis te kunnen inbrengen. Deze hypotheek wordt afgelost met de opbrengst van de verkoop van de oude woning.

Krediethypotheek

Een krediethypotheek is een krediet in rekening-courant met hypothecair onderpand. Het wordt ook wel een rekening-couranthypotheek genoemd. Gedurende de looptijd kan tot een overeengekomen maximum geld worden opgenomen, afgelost en opnieuw opgenomen, enzovoort. Er wordt alleen rente gerekend over opgenomen gelden. Het rentetarief is variabel.

De Hypotheekgever

Een hypotheekgever is degene die bij het afsluiten van een hypotheek het onderpand bezwaart met hypotheek. Over het algemeen zal dit degene zijn die het geld leent. Denk maar aan het kopen van een huis met behulp van een hypotheek, waarbij het huis als onderpand wordt afgegeven. Degene die het huis als onderpand afgeeft is de hypotheekgever: die 'geeft' dus zijn bezit (bijvoorbeeld een huis) af als onderpand.

De hypotheeknemer is de geldverstrekker die het geld uitleent. Die partij mag bij het in gebreke blijven van de hypotheekgever het onderpand verkopen om op die manier het geleende geldbedrag terug te ontvangen.