Alles over kleurenblindheid

Oorzaak

Kleurenblindheid is erfelijk bepaald, 8% van de mannen en 0,5% van de vrouwen zijn kleurenblind. Genen voor kleuren zien komen voor in het X-chromosoom. Vrouwen hebben 2 X-chromosomen, mannen hebben een X- en een Y-chromosoom. Een gemuteerde gen is recessief tegenover de normale gen, dit betekend dat als er bij een vrouw in 1 X-chromosoom een gemuteerde gen zit en in de ander een normale gen, dan zal deze persoon niet kleurenblind zijn maar is wel een drager van deze gen. De nakomelingen kunnen dan wel kleurenblind zijn. De eigenschap voor kleuren zien wordt alleen in het X-chromosoom bepaald. Omdat mannen maar 1 X-chromosoom hebben en als die X-chromosoom een gemuteerde gen bevat, is er geen ander X-chromosoom om dat te compenseren. Daarom zijn er meer mannen dan vrouwen kleurenblind.

Nadelen

Kleurenblindheid is vooral voor kinderen zeer nadelig. Bij het kleuren van tekeningen zullen zij de bomen rood maken en de daken groen, waarbij ze uitgelachen zullen worden.

In het verkeer zijn kleurenblinden gevaarlijk, voor zichzelf maar ook voor anderen. Een normaal kleuren ziende kan van verder af al de kleuren van verkeers- en stoplichten zien, een kleurenblinde kan zo door het rode licht rijden. Ook kunnen kleurenblinden veel banen niet aannemen zoals elektricien, omdat kleur hier heel belangrijk is.

Testen

Kleurenblindheid is zeer gemakkelijk te testen.

Er zijn 6 soorten testen:

  • Ishihara
  • Waggoner
  • Pollak
  • City University
  • Jouannic
  • Clauset

Ishihara: Dit is de meest bekende rood/groen kleurenblindheidstest verzonnen door Dr. Shinobu Ishihara. De test bestaat uit 5 plaatjes met gekleurde bolletjes. Daarin hoor je een cijfer te zien of juist niet. Een kleurenblind persoon ziet een andere cijfer dan een persoon die normaal kleuren ziet.

Waggoner: Deze test is verzonnen door Dr. Terrace L. Waggoner en het bestaat uit 4 plaatjes met gekleurde bolletjes, in plaats van cijfers hoort u nu figuren te zien. Deze test is zeer geschikt voor jonge kinderen.

Pollak: Hierbij moet je plaatjes op volgorde leggen om te kijken of u kleurenblind bent en welke type kleurenblindheid je kan hebben.

City University: Deze test is ontwikkeld door City University Londen, hierbij moet u in een filmpje een vierkantje volgen die zelfs steeds van kleur veranderd, maar de achtergrond veranderd mee. Een persoon dat kleurenblind is heeft moeite met het volgen van deze vierkantje en kan deze zelfs zien verdwijnen.

Jouannic: Deze test is ontworpen door de Franse opticien Jean Jouannic. Deze test geeft aan of je kleurenblind bent en de sterkte er van. De test bestaat uit 31 plaatjes dat bestaat uit vierkantjes, hierin hoort u bepaalde vormen of kleuren te zien. Door vragen te beantwoorden die bij plaatjes horen kom je te weten of je kleurenblind bent.

Clauset: Deze test is ontwikkeld door Aaron Clauset en het bestaat uit 2 plaatjes waarbij alleen kleurenblinden iets kunnen zien.

Behandeling

Kleurenblindheid is te behandelen met een speciale bril of lenzen die het spectrum van het doorgaand licht veranderen en stimuleren. Hierbij moet wel eerst de kleurenblindheidsniveau gemeten worden. Dit kan bij verschillende opticiens.