Analist worden

Een baan als analist

Als jij goed bent in scheikunde, wiskunde en natuurkunde en daarnaast ook nauwkeurig en precies kunt werken, is de opleiding tot analist wellicht iets voor jou. De opleiding tot analist is erg breed. Er zijn dan ook erg veel verschillende laboratoria. Als analist kun je bijvoorbeeld in het ziekenhuis gaan werken, een baan in de chemie krijgen of bij een biotechnologisch bedrijf aan de slag gaan. De mogelijkheden zijn heel divers. Maar hoe word je analist?

De opleiding tot analist

Er bestaan zowel MBO-opleidingen als HBO-opleidingen om analist te worden. Hoe hoger je opleiding, hoe meer verantwoordelijkheid en uitdagendere taken je krijgt.

MBO

De MBO opleiding tot analist heet Middelbaar Laboratorium Onderwijs (MLO). Je kunt zowel op niveau 3 als op niveau 4 de opleiding volgen. MLO niveau 3 duurt drie jaar en MLO niveau 4 duurt vier jaar. Vaak moet je de eerste jaren veel verschillende vakken volgen en breng je veel tijd door op de laboratoria van de school. Je leert veel over het werken in verschillende laboratoria en krijgt de basispraktijken van een analist onder de knie. Op een gegeven moment ga je in een bepaalde richting specialiseren. Als je het MLO doet, heb je meestal de keuze uit een chemische richting, een klinische richting en een biotechnologische richting. Als je de chemische richting kiest, kun je bijvoorbeeld aan de slag in een farmaceutisch bedrijf of een olieraffinaderij. De klinische richting stoomt je klaar voor een carrière in het laboratorium van een ziekenhuis. Vaak kun je ook leren om bloed af te nemen zodat je ook veel contact hebt met de patiënten. Met de biotechnologische richting kun je in de voedingsmiddelenindustrie terechtkomen maar ook in bedrijven die meer op onderzoeken gericht zijn zoals TNO. Het laatste jaar van de opleiding bestaat vaak uit een stage waarin je al de geleerde kennis kunt toepassen in een bedrijf van jouw keuze.

HBO

De HBO opleiding tot analist heet Hoger Laboratorium Onderwijs (HLO). Deze opleiding duurt vier jaar. Gedurende de eerste jaren leer je algemene laboratoriumpraktijken en vaardigheden. Ook op het HLO breng je over het algemeen veel tijd door op de laboratoria van de school. In het derde jaar kies je een specialisatie. Meestal heb je op het HLO een bredere keus dan op het MLO. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor Moleculaire Biologie, Microbiologie, Klinische Chemie of Proefdierkunde. In het vierde jaar loop je een jaar stage waarin je onder andere een eigen onderzoek uitvoert of meewerkt aan een lopend onderzoek.

Doorstuderen

Als je het MLO hebt afgerond, kun je ervoor kiezen om door te stromen naar het HLO. Je mag dan in principe het eerste jaar overslaan en kunt het HLO afronden in drie jaar. Je moet vaak wel wat extra vakken volgen. Na het HLO kun je doorstromen naar de universiteit om een master te doen. Er zijn veel leuke en interessante masters die goed aansluiten op het HLO. Laat je hierover informeren bij de universiteit waar je graag wilt studeren.

Salaris

Het salaris van een analist hangt af van je opleidingsniveau en van de richting die je hebt gekozen. Over het algemeen betalen ziekenhuizen minder goed dan commerciëlere bedrijven zoals in de biotechnologie. Als je het MLO hebt afgerond op niveau 4 kun je ongeveer rekenen op een bruto startsalaris van € 1600 -1750 per maand. Als je het HLO hebt afgerond kun je ongeveer rekenen op een bruto startsalaris van € 1750-2000 per maand. Je salaris neemt toe naarmate je meer ervaring hebt.