Architectuur:Romeins

De Romeinse architectuur

Romeinse zuil met kapiteel

De Romeinse architectuur is al een hele oude, net als die van de Grieken. Deze stamt al uit de tijd voor christus. De naam zegt het al, het gaat om de architectuur die door de oude Romeinen werd gebruikt. Deze was iets anders als die van de grieken. Het hoofdkenmerk van de oude Grieken waren de vele zuilen. De Romeinen gaven de voorkeur aan het gebruik van muren, waarbij er zeker wel vaak zuilen aanwezig waren. De Romeinen maakte ook gebruik van boogconstructies, zoals we deze onder andere zien in de Amfitheaters uit de Romeinse tijd. Deze theaters hadden niets dan rondingen in zich. Verder leek de Grieks en de Romeins architectuur vrij veel op elkaar.

Romeinen waren erg praktisch, maar schuwden schoonheid niet

Het Colosseum een amfitheater. Duidelijk hier zijn de vele bogen die de romeinen toepaste en de ronde vorm

Bij de Romeinen was het gewoon dat er veel aandacht was, voor de praktische zaken in een gebouw. Zij maakten als eerste gewelven en ronde nissen aan hun gebouwen. Ook waren zij de eerste die gebruik maakten van gietbeton, die zij voor de gewelven gebruikten. Dit was een lelijk uitziend beton, wat dan van binnen weer met stukwerk werd weggewerkt. De Romeinen dachten erg praktisch, maar verkregen hadden ook zeker aandacht voor de schoonheid in gebouwen. Een zeker vorm van prestige is dan ook zichtbaar in deze architectuur. Met name door vaak collosale bouwwerken te plaatsen. Ook de eenheid in de gebouwen, geeft deze schoonheid weer. Dit gebeurde onder andere door het herhalen van elementen zodat het een eenduidig karakter krijgt. Te zien bijvoorbeeld aan een hoeveelheid aan bogen in een gebouw, of aan een terugkerend aantal zuilen.

Romeinse architectuur een lange cultuur

De Romeinse architectuur heeft een langer bestaan gehad dan de Griekse, die in 150 v Chr. zijn afname al had. Waarbij de Romeinen tot ver na Chr. nog doorbouwden en de Griekse architectuur overweldigden. Doordat de Romeinen in die tijd grote wereldheerser waren, vestigden zij zich overal in Europa. Dit geeft dan ook dat deze Romeinse architectuur nog ver buiten Italie te vinden is. Ook in Nederland zijn verschillende legerplaatsen geweest.

Pont du Gard in Frankrijk

De Romeinen bouwden veel bruggen, tempels, amfitheaters, badhuizen en legerplaatsen. Waar de Romeinen ook heel goed in waren, was de aanleg van Aquaducten, die het water daar brachten waar de Romeinen het graag heen wilden hebben. Veel van de Romeinse bouwwerken zijn als een oud ruine nog bewaard gebleven. Maar er staat ook nog menig Aquaduct die geheel goed is gebleven. Du Pont du Gard in frankrijk is hier een mooi voorbeeld van. De beste kijk op deze bouw die je nu nog kunt krijgen is toch wel in Rome zelf, waar nog vele overblijfselen van deze architectuur zijn. Zowel van gebouwen, badhuizen als bruggen. Wat dichterbij huis is in Maastricht de Sint-Servaasbrug, deze is niet door de Romeinen zelf gebouwd, die lag ooit een stukje verderop, maar deze is wel naar de Romeinse architectuur gebouwd.