Argentijnse eet- en drinkgewoonten

Inleiding

Wil je de keuken van Argentinië ontdekken? Dan heb je houvast: vlees is de rode draad in dit enorme land! En dankzij de immigratiegolven uit het verleden biedt de Argentijnse keuken een mengelmoes van culturen, smaken en stijlen. Waar moet men zijn als men zoekt naar het culinaire Argentinië? Het land is immens. In het noorden bevinden zich de groene vlaktes, in het westen het Andes gebergte en in het zuiden het oneindige Patagonië. In Argentinië wonen een kleine veertig miljoen mensen, en een veelvoud daarvan aan smakelijke viervoeters. In Patagonië zijn er vooral veel schapen en geiten en in het noorden bevinden zich grote kuddes koeien op de vruchtbare pampas. In dit artikel treft u informatie over de Argentijnse barbeque, de snelle keuken, Argentijnse zoetwaren en Yerba Maté, 's lands populaire theedrank. Tot slot een aantal nuttige links met verwijzingen naar verschillende bars en restaurants in Buenos Aires.

Asado

Niet verwonderlijk zijn Argentijnen dan ook echte vleeseters. De gemiddelde Argentijn eet ruim 80 kilo vlees per jaar! Meestal is dit gegrild vlees, maar ook de chorizo en de bloedworst zijn populair. Het vlees wordt altijd goed doorbakken op tafel gezet. Daarnaast wordt er bij het gegrilde vlees de traditionele ‘chimichurri’ geserveerd. Dit is een pittig gekruide saus. Het pronkstuk van de Argentijnse keuken is de Asado(barbecue). Tijdens de asado, die uren kan duren, worden grote bakken sla, veel frieten en nog meer vlees op de tafels geserveerd. Aan dit feestmaal doen familie, vrienden, buren en zelfs voorbijgangers mee. De asador, dit is de persoon die achter de barbecue staat, dient zich goed te concentreren en wordt na een volle buik met applaus bedankt. Er gaan aardig wat delen van de koe de grill op: ribstukken, spiesen, worst, organen (darmen, niertjes, lever), steaks etc. Ook lamsvlees vindt haar weg naar de grill, maar het rund wint het voorlopig nog. Het rund wordt in Argentinië overigens op een andere manier in stukken verdeeld dan in de rest van de wereld. De slager zet het mes vaak dwars door het bot en de spier heen, zodat zijn stukken vlees een iets andere vorm hebben dan die in Nederland. Mocht je trek hebben in een stuk gegrild vlees dan ga je naar een Parilla. Dit zijn restaurants / cafés waarin een asado is gevestigd. Vis is ook overal voorhanden, maar wordt door het merendeel minder in waarde geacht. Vis in Buenos Aires is duurder dan vlees. Een ander typisch Argentijns gerecht zijn empanadas. Dit is een pasteitje of dubbel geklapt stuk deeg dat je kunt vullen met van alles en nog wat: kaas, maïs, vis, vruchten, kip, of.. natuurlijk: vlees! Het wordt vaak als voorafje gegeten, maar is ook een lekker lunchgerecht.

De snelle keuken

Snacks heten in Argentinië minutas. Probeer eens, in plaats van de populaire, maar voorspelbare Amerikaanse ketens, de Argentijnse fast food-variaties. Zoals de lomito: een stevig broodje, belegd met een sappige schijf steak of de Chivito, deze wordt volgens hetzelfde principe bereid, maar met iets minder mals vlees. Dan is er de Argentijnse versie van de hotdog, Choripangenaamd. Deze is gemaakt van chorizo, een vlezig, kruidig worstje. Humitas zijn snacks op basis van zoete maïspuree, gestoomd en verpakt in een maïsblad. Een ander zeer veel voorkomende snack is de milanesa. Dit is een gepaneerde kalfs- of kipschnitzel op een broodje die op vele manieren belegd kan worden.

Zoet

De nationale zoetigheid dulce de leche, op basis van melk en gekarameliseerde suiker, kom je overal tegen: als broodbeleg bij het ontbijt, als toetje en als vulling in gebak. Voor de buitenstaander heeft het verdacht veel weg van karamel. Bij panaderias(bakkers) vindt je grote hoeveelheden zoetigheden. Deze zoetigheden op basis van (brood)deeg gevuld met bijvoorbeeld jam, gele room en natuurlijk dulce de leche worden facturas genoemd. Niet te verwarren met de rekeningen die men in Argentinië moet betalen. IJs van uitstekende Italiaanse kwaliteit is vrijwel overal verkrijgbaar. Zelfs het kleinste dorpje heeft op zijn minst een heladeria artesanal, een ambachtelijke ijssalon, met een regenboog aan smaken. In Buenos Aires vindt je ijssalons die dag en nacht geopend zijn. In de zomer is dit ook heerlijk, omdat het in Buenos Aires zeer warm en benauwd kan worden.

Argentijnse wijnen

Onmisbaar bij vlees is in Argentinië een goed glas rode wijn, met als toppers de cabernet sauvignon en de fameuze malbec wijnen. De rode wijnen lijken in verhouding tot wijnen uit Europa zeer weinig tannine te bevatten. Tannine komt voor in schillen, pitjes en steeltjes van druiven. Bij het persen van die druiven, maar vooral bij het gisten van rode wijn (omdat hier de schillen worden meegegist voor de kleur en de smaak) komt tannine in het sap terecht. Doordat ze minder tannine bevatten zijn de rode wijnen in Argentinië heel soepel en lekker weg te drinken. Maar de Argentijnen produceren ook steeds meer witte wijnen en zelfs de champagneachtigen van beroemde huizen als Moët & Chandon en Piper Heidsieck zijn het proberen waard. De ongeveer 2000 wijnboeren in Argentinië verbouwen nog steeds de druivensoorten uit het oude Europa. Maar omdat hun voorgangers niet altijd vastlegden welke druif zij plantten, staat hier en daar een andere soort op het etiket dan er werkelijk in de wijngaard groeit. Bijvoorbeeld een deel van de riesling, die eigenlijk van Italiaanse tokay-druiven gemaakt zou zijn, of pinot blanc van de chenin-druif.

Yerba Mate

De nationale drank is de groengrijze thee yerba maté. In de volksmond maté, genoemd naar de beker, die vaak is gemaakt van een kleine uitgeholde kalebas. Maar het kan net zo goed een glas zijn, een uitgeholde koehoorn of een houten beker. De gedroogde groene theeblaadjes worden in de beker herhaaldelijk overgoten met warm water en na een tijdje trekken drink je de thee met een speciaal zilver- of ijzeren rietje (bombilla) met een zeefje aan de onderkant. Het drinken van maté is vermoedelijk het enige gebruik dat de Argentijnen hebben overgenomen van de indianen. In Noord-Argentinië groeiden de yerba struiken eeuwen geleden wild in de bossen; de indianen gebruikten de blaadjes. De missionarissen die meegekomen waren met de Spaanse veroveraars, slaagden er als eersten in de struik te telen. In de literatuur wordt beschreven hoe de vitaminerijke thee generaties behoed heeft voor scheurbuik. Zonder maté hadden de gaucho’s, die zich op de pampa’s uitsluitend voedden met vlees, het niet overleefd. Ook de immigranten in de arme wijken van Buenos Aires hielden zich rond de eeuwwisseling op de been met maté. Sommigen geloven dat de mateïne (die lijkt op cafeïne) in yerba maté de eetlust opwekt, anderen zeggen dat ze deze juist afremt. Een maté drinker noemt zichzelf een mateador. Je komt deze matedores dag en nacht tegen met een thermosfles onder de arm en de mate met bombilla in de hand. Het drinken van mate heet matear en het is een handeling die bijna overal zonder aanstoot wordt verricht: op kantoor, in een wachtkamer, bij een rockconcert of achter het stuur van auto of vrachtwagen. Voor chauffeurs is zelfs een speciale beker ontworpen met een grotere opening om de kans op morsen bij het opvullen te verkleinen. Het drinken van yerba mate is behalve een gewoonte ook een vriendschapsritueel. Je deelt maté met je vrienden. Terwijl de beker voortdurend rondgaat en er af en toe water wordt bijgeschonken, neemt men de dag of het leven door. Mate weigeren is een belediging, die alleen een naïeve gringo zich kan permitteren. Het is alsof je een uitgestoken hand negeert. De bereiding van de drank is bijna net zo gewichtig als het drinken zelf. Het hoogtepunt is het moment waarop de bombilla schuin wordt ingestoken. Het zeefje aan het uiteinde moet rusten op een natte plek onderin. Er zijn doodzondes, zoals de beker doorgeven, terwijl het staafje op een droge plek prikt. Of de beker te lang of juist te kort bij je houden. Het allerergst is de bombilla afvegen, voordat je deze in je eigen mond steekt. Er is één probleem bij deze wonderdrank van de Argentijnen, en dat is de smaak. Maté smaakt bitter, alsof je een asbak leegdrinkt. Maar ook dat is goed voor je en het schijnt te wennen....

Nuttige links

Meer informatie over toerisme in Buenos Aires bij Casa34

Bars en restaurants in Buenos Aires


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden