Artrose aan de voet

Bij artrose in de voet zijn het de pijn, de zwellingen en vooral de moeite van bewegen de klachten die naar voren komen. Daar hebben beide voeten last van. De voet is een complex lichaamsdeel met meer dan dertig gewrichten en 28 botten. Als artrose opspeelt, kan dat in de enkel, de achtervoet, de middenvoet en bij de grote teen zijn. Een harde of zachte steunzool wil weleens verlichting brengen. Ook op maat gemaakte schoenen geven vaak de juiste ondersteuning die de beperkingen van artrose voor een deel op kan heffen.

Enkel

Artrose treedt vaak op in de enkel daar waar het scheenbeen op het spongbeen rust. Dit bovenste spongewricht wordt veelvuldig belast en loopt daardoor meer risico op artrose. Daarnaast zijn het de drie gewrichten van de achtervoet de ook nogal eens opspelen. Ook het kraakbeen bij de voetwortelbeentjes en de teenkootjes kan artrose veroorzaken. Het schoonmaken van een gewricht door middel van een kijkoperatie is hierbij een oplossing. Als de artrose zich nog in een vroeg stadium bevindt, kan dit een behoorlijke verlichting geven.

Vastzetten

Als de artrose wat verder in ontwikkeling is, wordt regelmatig gekozen voor het vastzetten van een gewricht door middel van een pin, plaat, schroef of staaf. Het gewricht is dan niet meer normaal te gebruiken, maar de pijn verdwijnt geheel of ten dele, waardoor normaal functioneren weer beter mogelijk wordt. En als het helemaal niet anders kan, is het aanbrengen van een enkelprothese een laatste redmiddel. Dit wordt echter niet vaak toegepast, omdat nog te vaak zo’n prothese loslaat of niet goed functioneert.

Algemene behandeling

Artrose staat synoniem met slijtage. Een behandeling om de klachten te laten verdwijnen bestaat er dan ook niet. Wel is het goed mogelijk om de klachten te verlichten en eventueel het slijtageproces langzamer te laten verlopen. Artrose steekt voor het merendeel bij het ouder worden de kop op en komt bij vrouwen vaker voor dan bij mannen. Belangrijk is om zo lang mogelijk actief door te blijven gaan en ook de gewrichten die stijf en pijnlijk aanvoelen te blijven gebruiken. Gedoseerd gelijkmatig bewegen blijkt in de praktijk de beste manier om om te gaan met artrose.

Fysiotherapeut

Een bezoek aan de fysiotherapeut is aan te raden, omdat deze kan helpen om op momenten dat de pijn erger wordt deze te verlichten. Hij toont de juiste bewegingen en geeft adequate oefeningen mee om de pijnklachten te verminderen. Daarnaast is er een complete lijn van pijnstillers, ontstekingsremmers en medicijnen die een eventuele zwelling verminderen op de markt. Een huisarts kan de juiste medicijnen voorschrijven en zal voorlichting geven over de bijwerkingen van deze middelen.

Operatie

Als oefeningen en medicatie niet meer helpen, is het mogelijk om door middel van een injectie in het gewricht de pijn te verlichten. Ook een operatie met al dan niet verstrekkende gevolgen is altijd nog een optie. Dit varieert van een kleine kijkoperatie tot het aanbrengen van een nieuw kunstgewricht. Het aanbrengen van zo’n kunstgewricht wordt regelmatig toegepast en vermindert direct na de operatie het klachtenpatroon. Het bot groeit in dit geval niet meer aan en zorgt voor rust in de beschadigde omgeving.

Zie ook Artrose manifesteert zich in vele vormen , Artrose aan knie en nek , Artrose aan heup en rug , Artrose aan handen en schouder