Artrose aan handen en schouder

Inleiding

Bij een flinke artrose aan de handen kom je er eigenlijk pas achter wat je allemaal met je handen doet. Als het even tegen zit kan artrose pijnlijk en invaliderend uitpakken. Artrose in de hand ontwikkeld zich merendeels aan de duimbasis, waar duim en pols samenkomen. Het gewricht wat dichtbij de vingertop zit en het middelste gewricht van de vinger kan eveneens aangetast worden. Ook de pols is voor artrose een risicogebied. Bij de boven- en duimzijde van het uiteinde van de pols wil het afnemen van het gewrichtskraakbeen nogal eens voor problemen zorgen. Daarnaast wil een oude breuk van het handwortelbeentje nogal eens voor problemen zorgen.

Bultjes

Bij artrose aan de vingers ontstaan er vaak bultjes, terwijl bij artrose aan het duimgewricht meer een diepe, zeurende pijn die uitstraalt naar de handpalm de kop opesteekt. Vervolgens ontstaan vaak zwellingen en verdikkingen die er voor zorgen dat de grijp- en knijpkracht afneemt. Het openen van een potje of het omdraaien van een sleutel stuit steeds vaker op problemen.

Ontstekingsremmers

Als de artrose teveel energie vergt, is het mogelijk om ontstekingsremmende geneesmiddelen en pijnstillers te gebruiken die een tijdelijke verlichting van de klachten bieden. Een vinger- of polsspalk die al dan niet alleen ’s nachts gedragen wordt, kan een verdere verlichting bewerkstelligen. En de vingers blijven bewegen, zonder de hand al teveel te belasten, dat wordt altijd aangeraden. Als dat allemaal niet meer helpt, is het mogelijk om een bepaald gewricht operatief vast te zetten, waardoor de oorzaak van de kwaal verdwijnt.

Artrose in de schouder

Pijn, startklachten, kraken en functieverlies. Allerlei zaken die kunnen optreden als artrose in de schouder is vastgesteld. De pijn verergert bij het bewegen van de arm en straalt in sommige gevallen zelfs uit naar de nek, bovenarm en hand, waarbij in de hand zelf tintelingen kunnen ontstaan. Het opheffen van de arm lukt bijna niet meer en bovenhoofdse werkzaamheden verergeren zelfs de klachten. Zelfs de druk van een bh-bandje op de schouder kan klachten veroorzaken. En toch hoeft het allemaal zo’n vaart niet te lopen.

Twintig procent

Schouderartrose komt vaak voor; zo’n twintig procent van de oudere bevolking blijkt er al dan niet regelmatig last van te hebben. De beschadiging van het kraakbeen dat het bot in de schouder bedekt is hier debet aan. De schouder beweegt niet meer soepeltjes en pijnvrij. Door middel van een röntgenfoto is de diagnose van schouderartrose vrij snel vast te stellen. Hierop zijn onregelmatige gewrichtsoppervlakten, botverlies en onregelmatige uitstulpingen van het bot te zien. Met een CT-scan kan vervolgens de mate van het botverlies worden vastgesteld, terwijl met een MRI-scan het gebied rondom het bod, zoals de spieren, zenuwen, pezen en gewrichtkapsel in beeld brengt.

Fysiotherapie

Als de artrose in een lichte vorm is waargenomen, wordt rust en het gebruik van pijnstillers voorgeschreven. Ook fysiotherapie kan verlichting brengen. Als de artrose wat ernstiger van aanzicht is, blijkt een operatie de beste behandeling. Hierbij wordt het kraakbeen gladder gemaakt en losse stukjes kraakbeen en ontstane botuitstulpingen verwijderd. Als de spieren rondom de artrose nog goed intact zijn, kan eventueel een schouderprothese worden aangebracht.

Zie ook: Artrose manifesteert zich in vele vormen , Artrose aan heup en rug , Artrose aan knie en nek