Artrose aan heup en rug

Artrose kan zich in vele vormen uiten. Het ontstaat vaak uit een combinatie van broze botten, extra belasting en vervolgens slijtage van het gewrichtskraakbeen. Alle gewrichten lopen het risico om aangetast te worden. Artose in de rug en van het heupgewricht is vaak pijnlijk en ongemakkelijk. Soepel bewegen gaat niet meer vanzelf en juist door het 'ontzien' van de zere plek, steekt de artrose nog meer de kop op. Het is een kwaal waar velen moeten kiezen tussen 'er mee leren leven' of operatief ingrijpen.

Artrose in de heup

Artrose in de heup komt vaker bij vrouwen voor dan bij mannen. Het is een gewrichtsslijtage waarbij het gewrichtskraakbeen meer en meer wordt aangetast. De gewrichtsvlakken werken niet soepel meer en bewegen is soms helemaal geen pretje. Vooral het opstaan, lopen en verrichten van extra inspanningen gaat steeds moeilijker, temeer omdat het heupgewricht het lichaamsgewicht moet dragen. Door de pijn en de moeite die met opstaan en inspanning gepaard gaan, blijft een patiënt met artrose vaak langer in de stoel zitten dan gewenst is. Daardoor holt de conditie van de spieren ook weer achteruit en komt er nog meer druk op de gewrichten te staan. Een slijmbeursontsteking is hierop een logisch vervolg.

Erfelijke aanleg

Erfelijke aanleg als heupdysplasie kan de oorzaak zijn, maar ook overgewicht, het verrichten van zwaar lichamelijk werk en het lopen met een klein lengteverschil tussen beide benen kan artrose veroorzaken. In alle gevallen wordt het heupgewricht teveel en soms ook op een verkeerde manier belast. De klachten ontstaan vaak op latere leeftijd, maar de slijtage kan al wel tien tot twintig jaar terug in gang gezet zijn. Nachtelijke pijn wijst er nogal eens op dat er een ontsteking is ontstaan.

Nieuwe heup

Als een heupgewricht ernstig beschadigd is, kan deze operatief vervangen worden door een prothese. In de volksmond een nieuwe heup. Deze operatie is relatief onschuldig en vaak kan de patiënt na korte termijn weer veel meer dan voor die tijd. Lopen, traplopen, in en uit de auto stappen, fietsen en de schoenen aan en uittrekken behoort dan weer helemaal tot de dagelijkse bezigheden.

Artrose in de rug

Artrose in de rug veroorzaakt niet zelden een lage rugpijn. Dit wordt veroorzaakt door het afnemen het gewrichtskraakbeen tussen de wervels, waardoor de botuiteinden tegen elkaar aan komen te liggen. Omdat de 'stootbuffer', het gewrichtskraakbeen, is verminderd of zelfs verdwenen, wordt er een schurende druk op de botuiteinden uitgeoefend. Hierdoor vormt het gewricht uitsteeksels, wordt het dikker en zijn er niet zelden ook andere misvormingen waar te nemen. Het bewegen gaat meer en meer pijn doen, waardoor automatisch dit gedeelte van de rug wordt ontzien. Geen goede zaak, want zo neemt de spierkracht van de omliggende spieren meer en meer af en komen de zenuwen in meerdere of mindere mate in de knel te zitten.

Zenuwirritatie

Als je ouder wordt, gaan de gewrichten opspelen. Dat is een natuurlijk proces en regelmatig verloopt dit met weinig of geen klachten. Soms ontstaat er zenuwirritatie, gevolgd door pijnklachten. Als er artrose in de lage rug is geconstateerd, heeft er een verandering van de tussenwervelschijf plaatsgevonden. Deze schijf heeft hoogte verloren, is dunner geworden, waardoor de rug stijver is geworden. Ouderen mensen ‘krimpen’, dit is onder andere het gevolg van deze klachten. De enige remedie om de klachten te verminderen is bewegen van deze tussenwervelschijven.

Rug recht houden

Bij de constatering van artrose in de rug hoeft er in het beginstadium nog niet zoveel aandacht aan geschonken te worden. Blijven bewegen, letterlijk de rug recht houden. Flink wandelen, zitten op harde stoelen en liggen op een niet al te zacht bed kan veel klachten uitstellen en voorlopig voorkomen. Eventueel een pijnstiller als het wat minder gaat en voor de rest gewoon leven als voorheen.

Zie ook Artrose manifesteert zich in vele vormen , Artrose aan knie en nek , Artrose aan handen en schouder