Artrose manifesteert zich in vele vormen

Artrose kan zich in vele vormen manifesteren. Bepaalde gewrichten functioneren niet meer zo goed, maar daar is nooit de diagnose artrose voor gesteld. Artrose is een sluipende ziekte die begint met wat ongemakkelijke klachten en zich later behoorlijk heftig kan manifesteren. Het wordt veroorzaakt door het slijten van het gewrichtskraakbeen. Dit bevindt zich tussen twee botten en slijt het snelst op die plaatsen waar het meeste werk verzet wordt. Bijvoorbeeld een kniegewricht, elleboog, pols of handen.

Wat is Artose?

Het gewrichtskraakbeen fungeert als buffer tussen twee gewrichtsbotten en zorgt ervoor dat deze botten probleemloos samenwerken om een bepaalde houding aan te nemen. Echter, van lieverlee verdwijnt het gewrichtskraakbeen en komen de botten tegen elkaar te liggen. De gewrichten doen zeer, voelen stijf aan en maken soms zelfs een krakend en schurend geluid. De beweeglijkheid van het gewricht holt achteruit.

Hoe te behandelen?

Artrose is niet te genezen, maar wel zo met medicijnen te behandelen, dat de klachten gedurende langere tijd behoorlijk geremd worden. Dit komt omdat niet alleen het kraakbeen verdwijnt, maar ook omdat de botten veranderen. De botuiteinden onder het kraakbeen worden dikker en het gewrichtkapsel functioneert moeilijker, waardoor het gewricht uiteindelijk instabiel wordt. En dan wordt zo’n gewricht automatisch minder gebruikt, waardoor weer de spiermassa in omvang afneemt. Hierbij treedt nogal eens een ontsteking van het gewricht op, omdat de afbraakproducten van het kraakbeen niet op adequate wijze door het lichaam zelf worden opgeruimd. Alles bij elkaar zorgt de artrose dan voor stevige klachten, waarbij het gebruik van het betreffende gewricht automatisch wordt ontzien.

De symptomen van artrose

Artrose uit zich in eerste instantie door pijn en stijfheid. Later kunnen de gewrichten ook een krakend en schurend geluid voortbrengen als ze tegenover elkaar bewegen. En tijdje later beweegt het gewricht niet zo makkelijk meer en omdat het in de dagelijkse gang van zaken behoorlijk wordt ontzien, gaat ook de kwaliteit van de omliggende spieren achteruit. Artrose kan in alle gewrichten van het lichaam voorkomen, al zijn er wel bepaalde ‘risicozones’ aan te zijzen. De heup bijvoorbeeld, maar ook de knieën, handen, wervels en voeten.

De functie van het kraakbeen

Bij artrose vermindert het gewrichtskraakbeen, een buffer tussen twee bewegende botten die er voor zorgt dat deze probleemloos bepaalde bewegingen kunnen maken tegenover elkaar. Het kraakbeen toont duidelijk een aantal oneffenheden, is minder glad dan het hoort te zijn en vermindert in omvang. Door de verandering van dit kraakbeen wordt het bewegen wat moeilijker en treedt stijfheid en pijn op. Buigen en strekken gaat niet meer vanzelf en steeds vaker moet een patiënt ‘even op gang komen’ als hij of zij het artrosegewricht gebruikt.

Het ontstaan van uitsteeksels

Als reactie op het verdwijnen van het kraakbeen zorgt het bot ervoor dat het dragende oppervlakte vergroot, om toch een bepaalde drukverdeling te blijven toepassen. Hierdoor kunnen er op het bot uitsteeksels ontstaan, andere misvormingen optreden en het bot kan zelfs dikker worden. De bewegingen worden steeds pijnlijker en automatisch wordt het gewricht meer en meer ontzien. De patiënt belandt in een vicieuze cirkel waar pijn en het niet gebruiken van het gewricht elkaar steeds vaker afwisselen. Artrose kan zich in vele vormen manifesteren en het blijft een vervelende aandoening.

zie ook Artrose aan knie en nek