Banksparen: ook in 2012 populair

Banksparen: ook in 2012 populair

Banksparen bestaat sinds 2008. Het doel van banksparen is, het aanvullen van pensioen of het sparen van vermogen, gekoppeld aan de hypotheek. Hoewel banksparen al enige jaren bestaat, heeft deze manier van sparen een aanlooptijd nodig gehad. Maar sinds 2011 kwam de doorbraak van banksparen. Bankspaarproducten verdubbelden enorm. Dat deze groei door zal gaan en gevolgen zal hebben voor verzekeraars spreekt voor zich, omdat banksparen voordeliger is dan verzekeren. Deze manier van sparen heeft veel voordelen.

Beter banksparen dan verzekeren

Banksparen is goedkoper dan verzekeren. De verzekeraars hebben een impopulaire kostenstructuur: ze berekenen te hoge kosten door aan de klant. Dit is mede na de woekerpolisaffaire duidelijk geworden. Mensen zijn het zat dat bemiddelaars enorme provisies opstrijken. Dit bepaalt het succes van banksparen, geen hoge provisies meer betalen voor bemiddeling bij verzekeringen. De kosten van banksparen zijn overzichtelijk. Dus heeft de consuement goed zicht op zijn geld, wat bij verzekeringen te weinig het geval is.

Een bankspaarhypotheek, wat is dit?

Een bankspaarhypotheek is vergelijkbaar met de reguliere hypotheek. In plaats van een hypotheek waar een verzekering aan vastzit, heeft men dan een hypotheek met een spaarrekening. Hoewel het afsluiten van een levensverzekering nodig blijft, gebeurt de opbouw tot vermogen niet meer via een verzekering die te duur is. De vermogensopbouw gebeurt middels een geblokkeerde beleggingsrekening of een geblokkeerde spaarrekening. Ook biedt de bank de mogelijkheid om beleggen en sparen te combineren. Afbetaling van de hypotheek gebeurt middels het vermogen dat door het sparen is opgebouwd.

Wat zijn de voordelen van banksparen?

Van de inleg kan een groter deel gebruikt worden voor het opbouwen van vermogen. Het gespaarde geld staat op een beleggings- of spaarrekening of een combinatie hiervan. Er is dus sprake van de depositogarantieregeling: 100.000 euro is gegarandeerd indien de bank failliet gaat. Een veilige manier van sparen dus. Daarbij is een ander voordeel, dat de overlijdensrisicoverzekering aan het bankspaarprodut gekoppeld kan worden. Bij het overlijden van de houder van de spaarrekening hebben nabestaanden recht op het spaargeld. De kracht van banksparen is de eenvoud, en dit is een verademing na alle jaren waarin verzekeraars de polissen zo onoverzichtelijk en ontransparant hebben gehouden. Eindelijk heeft de consument weer inzicht in waar zijn geld naartoe gaat.

Banksparen heeft ook nadelen

Door voorwaarden die banken hebben gesteld biedt banksparen geen vrijheid in keuze van banken. Banken hebben hun voorwaarden zo opgesteld dat uw bankspaarproduct aan één bank verbonden kan zijn. Dit zou mogelijk in de toekomst kunnen veranderen. Banksparen wordt ook nog maar beperkt aangeboden, waarschijnlijk doordat banksparen nog maar sinds een jaar een succes is en begint door te breken. De keuzemogelijkheden zijn nog beperkt.

Banksparen is veilig sparen

Banken kunnen failliet gaan, maar door het depositogarantiestelsel is uw spaargeld gegarandeerd tot 100.000 euro. Het is evengoed verstandig om uw geld over meerder banken te verspreiden. Let wel op dat deze banken een bankvergunning hebben. Als u uw spaargeld gaat spreiden let dan op of de banken niet toevallig dezelfde bankvergunning hebben. Het kunnen merken zijn die toch tot dezelfde finaniële instelling behoren. Hoewel banksparen transparant en veilig is, moet u zich toch vooraf goed laten informeren.