Behandeling bij MS

Behandeling bij Multiple Sclerose?

Inleiding

Niet te genezen

Tot nu toe is er geen enkele behandeling bekend waardoor MS patiënten genezen zouden kunnen worden van deze ziekte. Al jarenlang is onderzoek gepleegd naar geneesmiddelen, geneeswijzen en behandelwijzen voor MS.

Er bestaan medicijnen die de ziekte zelf aanpakken, waardoor het progressieve verloop van de ziekte afgeremd kan worden.

Aanvallen ('schubs') kunnen vaak met behulp van medicijnen verkort of afgezwakt worden.

Sommige klachten kunnen soms ook wel effectief behandeld worden.

Behalve medicijnen bestaan er therapieën die een grote rol kunnen spelen bij het beperken van de hinder van klachten ten gevolge van MS. Ook revalidatie is een belangrijke behandelmethode.

Onderzoeken

In de loop van de jaren zijn diverse berichten verschenen over allerlei nieuwe behandelmethodieken en mogelijke geneeswijzen en geneesmiddelen; meestal blijkt dan na verloop van tijd helaas toch dat de nieuwe ontdekking niet zo'n gunstig effect had als verwacht, of dat er ernstige bijwerkingen optraden...

Multiple Sclerose is een ziekte waarbij de patiënt afwisselend betere en slechtere periodes doormaakt. De symptomen van MS kunnen per patiënt enorm verschillen. Deze twee factoren alleen al maken onderzoek naar MS erg lastig. Het is dus niet eenvoudig vast te stellen of een behandeling een gunstige uitwerking op iemand heeft, omdat het vaak moeilijk toe te schrijven is aan de behandeling zelf wanneer de patiënt zo'n grillig verloop in zijn ziektepatroon kan vertonen.

Er is dus veel onderzoek nodig om objectief te kunnen bepalen hoe effectief een behandeling bij een patiënt genoemd mag worden. Veel MS patiënten volgen daarom bij onderzoeken een bepaalde behandeling voor een relatief lange periode. Klachten die mogelijk bij hen optreden worden dan vergeleken met klachten van een zgn. controlegroep, een aantal MS patiënten die die behandeling niet ondergaan. Men trekt pas conclusies uit zo'n onderzoek wanneer bij de eerste groep duidelijk minder klachten gesignaleerd worden dan bij de controlegroep. Eerder kan niet bewezen geacht worden dat een bepaalde behandeling effectief blijkt te zijn.

Veel MS patiënten hebben niet erg veel hoop op nieuwe ontdekkingen op het gebied van behandeling voor MS, men stelt eerder tot doel zo goed mogelijk te leren leven met de klachten die de ziekte met zich meebrengt.

Behandelwijzen

De ziekte zelf

Het proces van beschadiging van de zenuwen bij patiënten met MS kan vertraagd worden met behulp van medicijnen die een gunstig effect kunnen hebben op het verloop van de ziekte. Omdat bij MS patiënten immuunreacties een enorme rol spelen, hebben immunomodulerende medicijnen een positieve werking op hen. Dat is een vrij nieuwe behandeling, waarvoor niet iedereen met MS in aanmerking komt. Als deze behandeling geen effect blijkt te hebben, worden andere medicijnen voorgeschreven.

Bij een aanval

Wanneer een MS patiënt een 'schub' (aanval) doormaakt, kunnen corticosteroïden (bijnierschorshormonen) de ontstekingen remmen.

Klachtenvermindering

De hinder die een MS patiënt van klachten heeft kan met behulp van verschillende therapieën beperkt worden:

Oefentherapie

Mensendieck en Caesar zijn oefentherapieën die zich toespitsen op houding en bewegingsoefeningen, zoals oefeningen op het gebied van ontspanning, ademhaling en lenigheid.

Fysiotherapie

Bij pijn, spierstijfheid, spierzwakte, doorbloedingsproblemen en ook slijm in de longen kan fysiotherapie erg behulpzaam zijn. De therapie voorziet ook in advisering over houding en bewegingsoefeningen en kan gewrichten behandelen door middel van massage en/of warmte/koude.

Ergotherapie

Een ergotherapeut verstrekt voorlichting en adviezen met het doel zo zelfstandig mogelijk allerlei activiteiten uit te kunnen voeren, zoals tips over het omgaan met vermoeidheid en hoe bepaalde handelingen het gemakkelijkst uitgevoerd kunnen worden. Ook voorziet ergotherapie in de hulp bij het vinden van geschikte hulpmiddelen.

Logopedie

Een logopedist behandelt MS patiënten die problemen hebben met praten en slikken. Logopedie verschaft ook hulp bij het letten op de houding en de ademhaling.

Revalidatie

Dit heeft tot doel de mogelijkheden van mensen met een handicap te verbeteren of te herstellen. Bij revalidatie spelen vele hulpverleners een rol, in bijv. revalidatiecentra, ziekenhuizen of verpleeghuizen. Door uw huisarts en uw neuroloog kunt u doorverwezen worden naar een revalidatiearts. Het is beter niet te lang te wachten met revalidatie, ook al is er geen sprake van al te ernstige klachten. Veel problemen kunnen voorkomen worden door deze hulp op tijd te zoeken.