Bekende vulkanen

Indrukwekkende natuurverschijnselen

Het lijkt net alsof de wereld veel kleiner is geworden, want door de moderne media kunnen we binnen luttele minuten kennis nemen van wat er aan de andere kant van de wereld gebeurt. Aardbevingen, tsunami's en vulkaanuitbarstingen, ze zijn regelmatig in het nieuws. Werkende vulkanen zijn zelfs toeristentrekkers.

Bekende vulkanen

El Pico del Teide. Het hoogste punt van Spanje

Op het Canarische eiland Tenerife bevindt zich de Teide. Ook wel El Pico del Teide genoemd. De Teide is 3718 meter hoog en is de hoogste berg van Spanje. De laatste uitbarsting was in 1909. Ofschoon de vulkaan al meer dan 100 jaar slaapt, worden er toch nieuwe erupties van de Teide verwacht. De Teide trekt veel toeristen. Met een kabelbaan kan je bijna tot aan de top komen. Dat kost 20 euro, maar dat is het wel waard. De top is vaak besneeuwd. Het laatste stuk naar de krater moet je lopen. Om vanaf de kabelbaan naar de krater te lopen heb je speciale toestemming nodig. Het Parque Nacional del Teide is in de Werelderfgoedlijst van de Unesco opgenomen. (toevoeging 13 november 2011)

El Hierro

Vlak voor het eiland Canarische eiland Ferro, dat in het Spaans El Hierro heet, laat een vulkaan al geruime tijd van zich horen. De vulkaan ligt onder de zeespiegel en spuugt vloeibaar gesteente en gassen uit. Zal er uit deze vulkaan een nieuw Canarisch eiland ontstaan?

Indonesië, gordel van vulkanen

Indonesië wordt de Gordel van Smaragd genoemd. Je zou het land al bijnaam ook de gordel van vulkanen kunnen geven. Er zijn ongeveer 400 vulkanen waarvan een kwart actief.

Kraketau, een Indonesische vulkaan met nageslacht

Een van de bekende Indonesische vulkanen is de Kraketau. De vulkaan zelf is door een hevige uitbarsting in 1883 voor een groot deel in de zee verdwenen. De uitbarsting was zo hevig dat er een tsunami ontstond. 36.000 mensen verloren door die tsunami het leven. De vulkaan was na die uitbarsting niet gestopt met werken, want in 1927 begonnen er nieuwe uitbarstingen. Nu onder water. Na verloop van tijd ontstond er een vulkaaneiland dat Anak Kraketau heet. Het kind van de Kraketau.

Ook in Indonesië

(toevoeging 28 augustus 2010) Op het eiland Sumatra is de vulkaan Sinabung uitgebarsten. Hierdoor moesten 12.000 mensen worden geëvacueerd. De vulkaan Sinabung ligt ten zuidoosten van Medan (de voornaamste stad op het eiland) in het noorden van Sumatra. De Sinabung heeft zich geruime tijd rustig gehouden, dit is de eerste uitbarsting sinds 1600. Of de Sianabung hierdoor bij de bekende vulkanen gaat behoren is nu (28-8-10) nog niet bekend.

Merapi op Midden-Java

(toevoeging 31 oktober 2010) Het zal voor de mensen die in de buurt van een actieve vulkaan wonen vaak moeilijk zijn om rustig te gaan slapen. Tot nu (31-10-10) zijn er meer dan 30 doden door de laatste uitbarstingen van de Merapi vulkaan gevallen. De Merapi is een van de bekende vulkanen omdat het de meest actieve vulkaan van Indonesië is. De naam van de vulkaan betekent heel toepasselijk "berg van vuur".

De vulkaan met de naam Bromo

(toevoeging 30 januari 2011) De Bromo is één van de vulkanen die nog actief zijn. Eind januari 2011kwam er zoveel rook uit de krater dat het vliegverkeer op Bali stilgelegd moest worden.

Ook de vulkanen in het land van de rijzende zon zijn actief

(toevoeging 31 januari 2011)

De Shinmoedake

Op het eiland Kyushu, spuwt de Shinmoedake rook en as. Zoveel, dat de mensen de as van de straten moeten scheppen.

Mount Kirishima

Op het eiland Kyushu is de Mount Kirishima uitgebarsten. De uitbarsting is op 26 januari 2011 begonnen.

(toevoeging 18 maart 2011)

De Shinmoedake

Na een paar weken rustig geweest te zijn, is de Shinmoedake op 13 maart 2011 weer uitgebarsten. Twee dagen na de aardbeving die een tsunami tot gevolg had, waardoor duizenden omkwamen en honderdduizenden dakloos werden.

Italië

De Etna, een vulkaan met Italiaans temperament

Op het Italiaanse eiland Sicilië bevindt zich één van de actiefste vulkanen van de wereld, de Etna. De Etna is meer dan 3000 meter hoog en is de hoogste berg op Sicilië. Als de vulkaan rust, kan je met een gids naar de krater. Dat kon niet in januari 2011. Op dinsdag 11 januari 2011 is de vulkaan weer actief geweest. Twee vliegvelden, die dicht bij de vulkaan liggen, zijn een tijdje gesloten geweest. Al met al viel de uitbarsting mee.

De Vesuvius, de vulkaan die Pompeii verraste

De Vesuvius is vooral een bekende vulkaan geworden door de uitbarsting in het jaar 79. In dat jaar werden ongeveer 10.000 mensen gedood door de tot nu toe hevigste eruptie van de Vesuvius. Het verloop van de eruptie werd destijds opgetekend door Plinius de Jongere. Zijn oom Plinius de Oudere kwam om toen hij mensen tijdens de ramp wilde gaan redden. Plinius de Jongere bevond zich op veilige afstand van de Vesuvius, aan de andere kant van de baai van Napels. Pompeii werd door de uitbarsting onder de as bedolven en is daardoor een van de best bewaarde steden uit de Romeinse tijd. De laatste uitbarsting van deze bekende vulkaan was in 1944.

Een koud land met "warmbloedige" vulkanen

Een vulkaan op IJsland die vliegtuigen aan de grond houdt

In april 2010 werd het vliegverkeer hevig verstoord door de uitbarsting van een vulkaan op IJsland. De vulkaan onder de Eyjafjallajökull-gletsjer. Niemand had ooit van de Eyjafjallajökull gehoord. Door de aswolk die door een uitbarsting van de vulkaan het luchtruim ingeslingerd werd, is de Eyjafjallajökull nu ook een van de bekende vulkanen. Omdat vulkaanas schadelijk voor vliegtuigmotoren is, werden duizenden vluchten geannuleerd en heeft de uitbarsting van deze eens zo onbekende vulkaan voor miljoenen aan economische schade gezorgd.

Toevoeging 22 mei 2011

Gromsvötn

Hij was sinds 2004 rustig, maar nu heeft hij toch weer van zich laten horen. De Grimsvötn is onder de grootste gletsjes van IJsland uitgebarsten. Voor de uitbarsting waren er lichte aardschokken.

Toevoeging 13 juni 2011

De Pyyehue legt luchtverkeer lam

Op dit moment veroorzaakt de aswolk die de vulkaan de Puyehue in Chili uitspuugt vertragingen en annuleringen van het vliegverkeer in Zuid-Amerika. Zelfs in Australië zijn er vluchten geannuleerd, omdat de aswolk ook daarheen is gedreven.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden