Beleggen in de scheepvaart en fiscale voordelen

Inleiding

Als particuliere belegger deelnemen in een zeeschip? Het is een vorm van beleggen die al geruime tijd bestaat en ook zo zijn hoogte- en dieptepunten heeft gekend. En de fiscus probeert de investeringen in de scheepvaart te stimuleren. Dat kan tot een hoog rendement op uw investering leiden. Wel zijn er natuurlijk ook de nodige risico’s. In dit artikel worden enkele kernzaken van het beleggen in een zeeschip beschreven.

Beleggen in de scheepvaart: de risico’s en rendementen

Het deelnemen in een zeeschip kan een hoog rendement opleveren. De scheepvaart is een cyclische sector, waardoor er in economisch goede tijden hoge vrachttarieven gevraagd kunnen worden. Dit heeft bijvoorbeeld in de jaren 2004 tot 2008 tot rendementen van wel meer dan 15% per jaar geleid. Maar zoals bij elke investering met hoge rendementen geldt hier ook: er is een keerzijde en dat is het risico. En dat is met name vanaf eind 2008 tot en met 2009 gebleken. Als gevolg van de wereldwijde financiële en economische crisis was er een enorme terugval in de vraag naar vervoer per zeeschip. Enerzijds omdat de vraag naar producten enorm was afgenomen en anderzijds omdat financiële partijen (banken) de ladingen niet meer wilden financieren. De vrachttarieven daalde enorm (soms wel meer dan gehalveerd) en de scheepvaart draaide verlies. Vele CV’s (zie onder) vroegen hun vennoten (beleggers) zelfs om geld bij te storten, anders zouden de schepen het financieel gezien niet meer redden, met alle gevolgen van dien.

Beleggen in de scheepvaart kan op meerdere manieren. De zogenaamde scheepvaart CV’s zijn een veel voorkomende vorm. Dit zijn commanditaire vennootschappen waarin u als commanditaire vennoot kunt deelnemen. Een van de nadelen van deze vorm van beleggen is het feit dat het ingelegde vermogen voor lange tijd (meestal tussen de 7 á 9 jaar) vrijwel niet meer te benaderen is. Pas bij verkoop van het schip door de CV, zal de inleg (plus eventuele boekwinst op de verkoop van het schip) weer worden terugbetaald. Voordeel van de CV constructie is dat het ingelegde vermogen niet belast zal worden met vermogensbelasting.

Een andere manier van beleggen in de scheepvaart sector is het kopen van aandelenfondsen die uitsluitend in deze sector investeren. Voordeel hiervan is dat deze aandelen verhandelbaar zijn en dat uistappen dus makkelijker is. Het fiscale voordeel dat bij CV’s geldt is bij aandelen echter niet van toepassing.

De maatschap/ NV en de willekeurige afschrijving

Vanaf 2009 is er een nieuwe beleggingsvorm bijgekomen, te weten de maatschap/ NV constructie. Deze constructie is ontstaan door de geboden grote fiscale voordelen die er te behalen zijn. Vanwege de financiële crisis heeft de regering diverse crisismaatregelen genomen ter bevordering van de economische groei. Een van die maatregelen is de zogenaamde willekeurige afschrijving van investeringen. Investeringen mogen fiscaal gezien in twee jaar versneld worden afgeschreven, waardoor er een aantrekkelijke fiscale aftrekpost ontstaat. Vooral voor mensen die veel inkomstenbelasting betalen kan dit grote voordelen hebben. De scheepvaartfondsen spelen hier slim op in. Door afspraken te maken met de fiscus kunnen zij een fiscaal gezien zeer aantrekkelijke vorm van beleggen in zeeschepen aanbieden. Deze manier van beleggen is een zeer goed uitgedachte constructie, waarbij tegen een relatief laag risico toch mooie rendementen kunnen worden gehaald. Maar let op: er zijn absoluut ook enkele specifieke aandachtspunten (naast de reeds genoemde algemene risico’s voor de scheepvaartsector). Zo dient u in elk geval rekening te houden met het volgende:

  • Het gebruik maken van deze vorm van beleggen maakt dat u deel gaat nemen in een maatschap. Hierdoor zult u voor de belastingdienst aangifte moeten doen als ondernemer. De scheepvaartfondsen zullen hier meestal voldoende informatie over verstrekken en hulp bij bieden, maar toch;
  • Ook nu zal het geïnvesteerde vermogen niet eenvoudig te verkopen zijn, maar zal het voor een langere periode vastzitten. Wel zal door de fiscale aftrekpost van de willekeurige afschrijving het ingelegde geld via de aangifte inkomstenbelasting in doorgaans twee jaar worden teruggekregen.
  • In de beginperiode van deze constructie (tijdens de bouw van het schip) deelt u mee aan een maatschap. Later wordt de maatschap omgezet in een NV. U bent echter aansprakelijk voor de schulden van de maatschap. Deze aansprakelijkheid kan verder gaan dan alleen het ingelegde bedrag!

Conclusie

Het investeren in de scheepvaart sector biedt goede beleggingskansen met een hoog rendement. De risico’s zijn navenant en deze zullen dus ook goed afgewogen te worden. De nieuwste manier van beleggen in een zeeschip is in de vorm van een maatschap/ NV. Door optimaal gebruik te maken van fiscale regelgeving kan dit een zeer interessante beleggingsvorm zijn, vooral voor mensen die veel inkomstenbelasting betalen. Het gaat te ver om alle aspecten van deze beleggingsvorm in dit artikel te bespreken. Hiervoor kunt u het beste de uitgebreide prospectus van de aangeboden projecten goed doorlezen.

Heeft u toch bedenkingen bij het investeren in zeeschepen maar zoekt u alternatieven voor een spaarrekening of aandelen? Overweeg dan ook eens het volgende:

Beleggen in Perpetuele obligaties

Beleggen in Steepeners