Beleggingsstrategie met turbo's, perpetuals en cash

Inleiding

Beleggen kan veel geld opleveren. In hoogtijdagen hoor je er veel meer over dan in slechte beurstijden. Het is nu eenmaal leuker en interessanter om over je winsten te praten dan toe te geven dat je veel geld hebt verloren. Toch zal beleggen altijd wel blijven. Het vastzetten van uw vermogen op een spaarrekening levert gewoon te weinig geld op. En dus gaat men telkens weer op zoek naar alternatieven, zelfs nadat men ervaren heeft dat beleggen risico's (en verliezen) met zich meebrengt. In dit artikel wordt een beleggingsstrategie beschreven die een goede mix kan zijn tussen risico en rendement. Let wel: garanties worden niet gegeven!

Spreiding van het vermogen is een must

De eerste beleggingsles die geleerd wordt is dat het spreiden van het vermogen/ spaargeld een must is. Alle eieren in 1 mandje leggen is te riskant. Als het mandje omvalt, dan zijn alle eieren kapot. En zo is het ook met beleggen. Al het geld in het aandeel van 1 beursfonds stoppen is veel te risicovol. Stel dat u al het spaargeld in 2007 in Fortis had gestopt. Dan zou daar na de val van het concern niets meer van over zijn. En wie had nu verwacht dat zo'n grote onderneming ten onder zou gaan? Je kunt het nooit weten wat er gebeurt. Maar ook spreiding tussen beleggingscategorieën is vereist. Want al het geld in alleen maar aandelen stoppen (ook al zijn het wel honderd verschillende fondsen) is ook niet verstandig. Dat hebben we kunnen zien naar aanleiding van het knappen van de internetbubbel en naar aanleiding van de recentere kredietcrisis. Alle aandelenkoersen zijn wereldwijd enorm in elkaar gestort. Het spreiden van het vermogen in aandelen, obligaties, spaargeld en overige zaken is dus zeer belangrijk.

Wat zijn Turbo's en Perpetuals

Om de beleggingsstrategie met Turbo's, Perpetuals en cash toe te kunnen lichten volgt hier eerst een korte uitleg (en verwijzing naar diepgaandere artikelen) over deze beleggingsinstrumenten.

Turbo's

Turbo's zijn beleggingsinstrumenten waarmee belegd wordt in een onderliggende waarde. Vaak zijn dit aandelen van een specifiek beursfonds, maar ook een index (zoals de AEX) kan de onderliggende waarde zijn of grondstoffen zoals olie, maïs of rijst. Het belangrijkste verschil met het beleggen in de onderliggende waarde zelf is volgende:

  • er zit een hefboom op het rendement. Hierdoor is de kans op een hoger rendement groter. Bij een hefboom van bijvoorbeeld 4x, dan stijgt (of daalt!) de koers van een turbo 4x zo snel als die van de onderliggende waarde.
  • een hoger mogelijk rendement leidt (vanzelfsprekend) tot een hoger risico. Bij een Turbo ligt dat risico met name in het feit dat er een zogenaamd stop-loss niveau is. Daalt de koers van de onderliggende waarde onder het stop-loss niveau. dan wordt de turbo opgeheven. De inleg is dan voor het grootste deel verloren gegaan.

Lees hier voor een uitgebreidere uitleg en enkele voorbeelden

Perpetuals

Perpetuals zijn obligaties zonder einddatum. Tevens zijn de leningen vaak achtergesteld ten opzichte van gewone obligatieleningen. Ook hier geldt dat er een verhoogd rendement en dus ook een hoger risico is dan bij gewone obligaties. Lees hier verder voor een verdieping in dit beleggingsinstrument.

De beleggingsstrategie

De vooruitzichten voor 2011 en verder zijn hoogst onzeker. De schuldenproblematiek in Europese landen zoals Griekenland, Ierland, Portugal en Spanje zal nog lang voortslepen en zet een grote rem op de economische groei. Ook de banken zijn voorlopig nog huiverig met het verstrekken van krediet. Ze zijn nog steeds bezig om hun balans op orde te brengen en om risico's te mijden. Maar aan de andere kant lijkt het economische dieptepunt achter de rug en is er weer groei in de V.S. en in de opkomende landen. En beurskoersen lopen meestal vooruit op de ontwikkelingen en feitelijke economische verbeteringen. Welke kant gaat het op? Wie het zeker weet zal schatrijk kunnen worden. Maar ja, dat is nu het probleem. Niemand weet het zeker!

En dus kan een beleggingsstrategie waarin een een goede mix wordt gekozen tussen Turbo's, Perpetuals en cash wel eens een zeer goed alternatief zijn voor de komende jaren. In onzekere tijden kan er wel geprofiteerd worden van snel stijgende aandelenkoersen maar ook het risico wordt beperkt. Leg bijvoorbeeld 60% van het vermogen vast op spaarrekeningen, 30% in Perpetuals (van gespreide fondsen) en 10% in Turbo's (ook van gespreide onderliggende waardes). Bij stijgende aandelenkoersen zullen de Turbo's aanzienlijke rendementen opleveren. En onder normale omstandigheden (zonder faillissement van instellingen als ING) zullen de Perpetuals ook een goed renedement opleveren (ongeveer 8%). En het cash is de buffer voor als het toch allemaal nog de verkeerde kant op gaat. Het aanpassen van de genoemde verhoudingen levert een hoger of lager potentieel rendement en risico op.

Let wel: beleggen is niet zonder risico's, dus houdt daar goed rekening mee. Veel succes!