Benigne Paroxysmale positie Duizeligheid

Benigne Paroxysmale positie Duizeligheid (BPPD)

Benigne Paroxysmale positie Duizeligheid, hierna BPPD, is een aandoening aan evenwichtsorgaan. Benigne betekent goedaardig. Paroxysmale wil zeggen dat de aandoening in aanvallen optreedt is en de woorden positie en duizeligheid spreken voor zichzelf. Achter het trommelvlies bevinden de gehoorbeentjes hamer, aambeeld en stijgbeugel. Deze beentjes spelen een grote rol voor het gehoor. Tevens bevinden zich daar trilhaartjes. Op deze trilhaartjes zitten hoorkristallen. Deze kristallen gaan soms op een verkeerde plek zitten en geven zo foute informatie door aan het evenwichtsorgaan. Hierdoor wordt de duizeligheid veroorzaakt. Het is te vergelijken met het gevoel wanneer men zelf rond raait of in een toestel zit dat erg snel ronddraait. Denk maar eens aan een draaimolen of andere attractie in een pretpark of op de kermis. De duizeligheid begint als men naar boven kijkt, zich voorover buigt of plotselinge bewegingen met het hoofd maakt. Meestal duurt het ongeveer een minuut en dan is alles weer normaal. Toch is het een lastig verschijnsel. De duizeligheid kan zo hevig zijn dat men er misselijk van wordt of zelfs moet braken. Alles begint te draaien en de hele kamer tolt in de rondte. Na een poosje trekt de duizeligheid weg en is de aanval weer voorbij.

Oorzaken BPPD

In vrijwel alle gevallen is het alleen de rechter- of alleen de linkerkant die is aangedaan. Draait men op de niet-aangedane kant dan zal er ook niets gebeuren. Wat de oorzaken zijn van BPPD is niet helemaal duidelijk. Het kan beginnen na trauma van het hoofd door bijvoorbeeld een klap of een ongeluk. Bij jonge mensen kan het ook veroorzaakt worden door een ontsteking (griep of oorontsteking) Langdurige bedrust wordt ook gezien als een mogelijke oorzaak. De meeste mensen met BPPD zijn ouder dan 50 jaar. Daardoor wordt aangenomen dat het ook kan worden veroorzaakt door degeneratie van het evenwichtsysteem of slijtage. In bijna de helft van de gevallen is de oorzaak niet bekend.

Behandeling

Voor deze aandoening zijn geen genezingsmethoden. Het is wel mogelijk om met behulp van een fysiotherapeut oefeningen te doen. Echter, het is pas echt over wanneer de kristalletjes weer op de juiste locatie zitten. Toch kan men het risico van een aanval beperken. Bij het opstaan kan men rustig overeind komen en daarna een poosje op de rand van het bed blijven zitten. Daarna kan men gaan staan en lopen. Ook kan men vermijden om naar boven te kijken of voorover te buigen. Als men in bed ligt kunnen er twee of meer kussens worden gebruikt. Het is af te raden om op de aangedane kant te slapen. Er zijn ook oefeningen waarmee getracht wordt de zwevende kristallen weer op hun plaats te krijgen. Een goede oefening is de oefening van Brandt-Daroff. Hierbij zit men op de rand van het bed en kijkt recht naar voren. Daarna moet men snel overgaan tot zijligging. Dat moet binnen 2 seconden worden gedaan. Hierbij is het normaal dat men duizelig wordt. Blijf even rustig liggen. Na ongeveer 30 seconden gaat men weer rechtop zitten en doet men dezelfde oefening maar nu naar de andere kant. Het is raadzaam om deze oefeningen 20 keer te doen en wel 2 keer per dag. Treedt er gedurende 48 uur geen duizeligheid meer op, dan kan men stoppen met de oefeningen. Helaas kan BPPD ondanks oefeningen en voorzorgsmaatregelen weer terug komen.