Benzine of diesel rijden

Benzine of diesel kiezen

Bij de aankoop van een auto komt deze vraag om de hoek kijken: koop ik een auto op benzine of eentje die op diesel rijdt? Dat is een moeilijke keuze. Een pasklaar antwoord op deze vraag is er niet. Wel zijn er enkele handige online rekentools waar je inspiratie kunt opdoen. En een opsomming van de factoren die een rol spelen bij uw beslissing.

 

Diesel en het omslagpunt

Tijdens de berekening ‘diesel of benzine’ kom je altijd het zogenaamde ‘omslagpunt’ tegen. Daarmee wordt bedoeld: de afgelegde kilometers per jaar ten opzichte van de brandstofprijs. Bij dit laatste wringt dus het schoentje, ervan uitgaande dat je redelijk bij benadering weet hoeveel kilometers je per jaar aflegt.

 

De kwestie diesel of benzine

Deze schatting is eigenlijk niet zo moeilijk omdat je jaarlijks, mits geen bijzondere nieuwe ontwikkelingen zich voordoen, ongeveer hetzelfde aantal kilometers aflegt. Bij veranderde omstandigheden kun je denken aan een overplaatsing voor je werk, werkverlies of een verhuis.

Moeilijker voorspellen is de prijs van benzine of diesel. Voornaam punt is namelijk de altijd schommelde brandstofprijzen. Vooral daarbij het verschil tussen de benzine- en de dieselprijs. De gemiddelde prijs van een liter diesel is de laatste paar maanden 1,46 euro (mei 2011). Ten opzichte van ongeveer 2 jaar geleden betekent dit dat verschil per liter diesel tegenover gewone benzine nog maar 0,14 euro is. De vraag of diesel nog interessant is tegenover benzine moet dus opnieuw worden onderzocht.

Grillige omslagpunten

♦ In april 2010 lag deze omslag bij 35.000 km. Ter verduidelijking: tot 35.000 km rijd je het goedkoopst met een benzinewagen. Het prijsverschil diesel/benzine was in deze maand nog maar 22 eurocent/liter. En omdat men de accijns op diesel deze zomer nog gaat verhogen (naar verwachting met 3 à 4 eurocent) wordt het verschil aan de kassa hoe langer hoe kleiner!

♦ In mei 2009 was ‘dieselen’ reeds goedkoper vanaf 27.000 km. Dit verschil is dus een gevolg van de gestegen dieselprijs op één jaar tijd.

Hulpmiddelen

De rekenformule verandert eigenlijk mee met de schommeling van de brandstofprijs. In die zin bestaat een exact omslagpunt niet. Gelukkig zijn er websites die dit kunnen voorrekenen: zie links onderaan dit artikel.

Nog andere factoren die een rol spelen

  • Nieuwe dieselwagens hebben sinds 2007 een extra bmp heffing. En dan is er nog de houderschapsbelasting! Handig is dat je de motorrijtuigenbelasting zelf kan berekenen op de site van de Belastingdienst. Ook deze link staat onderaan dit artikel.

  • Dieselwagen: duurder in aankoop Niet alleen de extra bpm maakt deze auto’s duurder, in aankoop zijn ze sowieso duurder dan het vergelijkbare benzinemodel.

  • Dieselwagen: duurder in verzekering: ook dit prijsverschil kun je op allerlei websites zelf berekenen.

  • Hoe rijdt u? Ook dit moet u zich afvragen: rijdt u voornamelijk lange afstanden? Hoe groot is uw afstand woon-/werkverkeer? Hoe dikwijls per week? Of wordt uw auto meer een ‘boodschappenauto’? Een dieselauto is af te raden voor dagelijkse, korte ritjes in druk stadsverkeer. Nog meer slecht nieuws: je riskeert meer technische problemen met een dieselwagen die veel korte afstanden doet. Hun techniek komt het best tot zijn recht bij langere trajecten van minimum 20 à 30 km. Anders gesteld: de eventuele brandstofbesparing gaat naar de kosten van onderhoud van je vierwieler.

  • In principe moet u ervan uitgaan dat een benzinewagen in onderhoud altijd voordeliger is dan een dieselwagen. Een dieselwagen heeft uit zichzelf al meer onderhoud nodig (normale slijtage, roetfilter) zeker als u er ‘korte’ afstanden mee doet.

  • Ook nog een aspect van ‘hoe u rijdt’: bent u een scheurijzer dat elke keer maximaal op het gas trapt of heeft u een zuinige, rustige rijstijl? Vertrekt u redelijk op tijd of moet u altijd jagen om tijdig op uw afspraken te zijn?

Hoe zit het met de inruilwaarde?

Ook hier bestaan misverstanden over! Aangezien benzinewagens goedkoper zijn in aankoop, zeker sinds de crisis, is de tweedehandsmarkt ook goedkoper. Doordat vele dieselrijders, mede door de schrootpremie, zijn overgestapt op benzine, is de vraag naar tweedehands benzinewagens groot en het aanbod beperkt. Gevolg: de prijs van tweedehands benzinewagens zal de komende tijd stijgen. Dus… de inruilwaarde van een benzine zal eerder stijgen dan die van dieselwagens de komende maanden en jaren.

Dieselwagens zijn duurder in aankoop dan benzinewagens. Bij verkoop op de tweedehandsmarkt staan de prijzen van dieselwagens onder druk. Vooral de compacte gezins- en stadswagens hebben het moeilijk. Dat komt doordat het aanbod van diesels in dit marktsegment groter is dan de vraag. Het gevolg laat zich raden: prijsdalingen!

Upgrade november 2012: inruilwaarde berekenen

Ten gevolge van de afschuwelijk hoge brandstofprijzen denken vele autorijders eraan om een kleinere, energiezuinige auto te kopen. Dat scheelt als je moet tanken aardig wat in je portemonnee. Veel rente op je spaargeld krijg je toch niet dus gaat men denken aan een nieuwe, kleine, zuinige auto. Scheelt niet alleen aan de pomp maar ook qua wegenbelasting en verzekering.

Een je besloten hebt om die stap te zetten, wil je uiteraard weten wat jouw karretje nog waard is. Dan komt de VAB oftewel de Vlaamse Automobilisten Bond je te hulp. Zij hebben zopas een website gelanceerd en die heet 'vab-autoverkopen.be' gaan kijken. Vul een aantal gegevens in zoals merk, type, kilometerstand en bouwjaar. Dan gaan de experts aan het werk en binnen de 24 uur krijg je een richtprijs. Ga je akkoord met de voorgestelde prijs dan regelt VAB voor jou de verkoop en administratieve rompslomp. VAB gaat dus op zoek naar kopers voor jouw auto, zowel in België als in het buitenland.

Een tweede mogelijkheid is uiteraard dat je met de richtprijs van de VAB naar je eigen garage gaat om te onderhandelen. Kun je meteen achterhalen welke prijs je eigen garagist voorstelt. Als je van plan bent om bij hem een nieuwe, kleinere wagen te kopen, zou de prijs van VAB toch minstens een leidraad voor de prijsonderhandeling moeten en kunnen zijn. En wie weet biedt je eigen garagehouder wel meer als inruilwaarde?

Vragen en onderhandelen is de boodschap!

Website VAB: hoeveel kost mijn auto als ik hem wil verkopen?

En het CO2 verhaal?

♦ Op gebied van CO2-uitstoot scoort een dieselwagen beter: hij verbruikt minder dus stoot hij ook minder uit. Maar… hij produceert meer roet en stikstof. En dat is niet goed voor de algemene gezondheid!

♦ Benzinewagens belasten dan weer meer het milieu!

Standpunt in België

Opvallend hier: het omslagpunt ligt veel en veel lager: 15.000 km/jaar. Maar… men spreekt ook van een ‘dieselprofiel’. Je behoort tot dit profiel als je meer dan 20.000 km/jaar rijdt en minimaal elke week langere trajecten (50 à 60 km) aflegt op de autosnelweg. De meerkost voor een dieselrijder dit niet haalt, schommelt tussen 1 en 11 eurocent per kilometer.

Nog een omerkelijk resultaat van een test in België: bij dieselwagens lag het testverbruik gemiddeld zo maar even 20% hoger dan wat de constructeur opgeeft. Ook een Duitse studie kwam tot deze bevindingen: de constructeur neemt het niet zo nauw met deze informatie en misleidt de koper op die manier.

Het verschil in de aankoopprijs tussen de dieselauto en een min of meer vergelijkbare benzineversie bedraagt ongeveer 8%.

Update april 2013

Ben je de trotse bezitter van een dieselwagen? Dan moet je aan de huidige dieselprijs om en bij de 30.000 kilometerper jaar afleggen om rendabel te dieselen. Dat blijkt uit een test van VAB. De meting houdt ook rekening met de aankoopprijs, verzekering, wegentaks en onderhoud van de auto.

Vorig jaar lag de limiet nog op 25.000 kilometer. In 2011 was het nog minder:15.000 km.

Diesel rijden wordt dus minder en minder interessant voor een gezin als gewone gezinswagen (niet als firmawagen). Nieuwkoop worden dieselwagens al maar duurder. Dat komt door de nieuwe, strenge Euro 6-norm. Die moet worden gehaald vanaf september 2014. Opdat de fabrikanten deze norm zouden halen, moeten ze dure technologie voorzien in hun wagens. Dat kost geld en vertaalt zich in de nieuwwaarde.

Een tweede nadeel voor de dieselmarkt: het prijsverschil tussen een liter diesel ten opzichte van een liter benzine aan de pomp is aanzienlijk kleiner geworden tegenover 2 jaar terug. 

 

Conclusie

Het blijft een moeilijke keuze! Maar het verschil in omslagpunt tussen Nederland en België is toch wel heel opvallend. Opmerkelijk: inmiddels is dit artikel bijna twee jaar oud. De brandstofprijzen zijn intussen met de helft gestegen. Toch begint geen enkel automerk of consumentenbond een test/studie waar de omslagpunten anno september 2012 liggen. Die moeten er toch heel anders uitzien?