Berner Sennen ras informatie

Berner Sennen ras informatie

Inleiding

De Berner Sennen hond is de bekendste van de vier soorten Sennen honden:

  • Berner Sennen.
  • Grote Zwitserse Sennenhond.
  • Appenzeller.
  • Entlebucher Sennenhond.

De Berner Sennen is de enige langharige van deze vier Sennen honden. De Berner is een krachtig gebouwde berg hond die afkomstig is uit Zwitserland. Een reu heeft een schofthoogte van 64-70 cm en een teef 58-66 cm. De Berner is overwegend zwart met bruin en witte aftekeningen op zijn kop, borst en poten. De vacht is lang, golvend en soms wat krullend.

Geschiedenis

De naam Berner Sennen verwijst naar kanton Bern waar dit ras gefokt werd. Sennen betekend boeren in de alpen. Er wordt beweerd dat het ras afstamt van dogachtige honden die de Romeinen in Zwitserland importeerden. Hieruit kwamen verschillende typen Sennen honden, die ook wel boerenhonden werden genoemd. Geleidelijk verdwenen deze rassen totdat een aantal Zwitserse kynologen in het Dürrbachgebied vlak bij Bern zich gingen bezig houden met het fokken van de huidige Berner Sennen hond.

Gezondheid

Helaas heeft dit ras weinig genetische variaties waardoor erfelijke ziektes vrij veel voorkomen bij de Berner Sennen. Veel voorkomende ziektes bij de Berner Sennen:

  • Heupdysplasie, afgekort HD:

Heupdysplasie is een verzamelnaam voor ontwikkelingsstoornissen van de heupgewrichten. Honden die aan heupdysplasie lijden hebben vaak moeite met opstaan en lopen.

  • Elleboogdysplasie, afgekort ED

Elleboogdysplasie is te vergelijken met heupdysplasie, maar hier gaat het om de gewrichten aan de voorhand van de hond.

  • Ectropion en entropion:

Met ectropion wordt het naar buiten krullen van de oogleden van de hond bedoelt. De onderste oogleden zijn hierbij uitgezakt waardoor het rode weefsel goed te zien is. Bij entropion zijn de oogleden naar binnen gekruld, waardoor de haartjes op de randen irritaties op het netvlies veroorzaken.

  • Maagtorsie:

De Berner Sennen hond heeft een vergrote kans op maagtorsie. Bij een maagtorsie kantelt de maag rond haar as, waardoor de slokdarm en de maag afgesloten raken. Doordat de inhoud van de maag gaat gisten en het ontstane gas niet weg kan, blaast de maag zich op. De vergrote maag knelt dan uiteindelijk de bloedvaten af en de hond kan dan in shock raken. Symptomen van een maagtorsie kunnen kokhalzen zijn en soms is de zwelling van de maag duidelijk te zien. Zodra er vermoed wordt dat een hond maagtorsie heeft dient er zo snel mogelijk hulp te worden gezocht van een dierenarts.

De levensverwachting van de Berner Sennen hond is tussen de 8 en 10 jaar. Maar door de medische problemen binnen dit ras overlijden er Berners veel te vroeg. Gelukkig zijn er wel Berner Sennen honden die een hogere leeftijd bereiken. Daarom is het ook aan te raden om altijd naar de leeftijd van de voorouders te vragen. En wat heel belangrijk is als u in de toekomst besluit een Berner Sennen hond te kopen: Koop altijd een pup bij een erkende fokker! Dit bespaart u en uw hond een hele hoop ellende in de toekomst.

Eens een Berner, altijd een Berner! Een uitspraak die vaak word gedaan door eigenaren van dit unieke ras. Ook ik deel deze mening!

Berner Sennen hond door Yvon