Beruchte derby's

Wat is een derby

Met een derby bedoelen we een streekduel tussen twee voetbalclubs. Dit kunnen 2 ploegen uit eenzelfde stad zijn. Maar ook een wedstrijd tussen 2 teams uit dezelfde streek of provincie noemt wel eens een derby. Deze matchen zijn in principe altijd meer geladen dan andere. Men strijdt voor de eer van de stad of de streek. De beste ploeg van de stad kan deze titel de rest van het jaar gebruiken om de andere partij te jennen. Dikwijls kennen veel suporters ook vrienden die fan zijn van de andere partij. Het draagt allemaal bij aan de derby-sfeer. Voetbal is oorlog zei men ooit, en zeker tijdens een derby. Wij zetten er enkele belangrijke op een rij.

Beruchte stadsderby's

Londen

We beginnen in het thuisland van het voetbal. In Londen spelen heel wat grote clubs. De bekendste zijn Arsenal, Chelsea, Fulham, Millwall, Tottenham en West Ham. Het hoeft niet gezegd dat de rivaliteit zeer groot is tussen deze clubs. Van de match Millwall-West Ham werd enkele jaren geleden de film 'hooligans' met Elijah Wood opgenomen.

Verder heb je in Engeland ook nog een grote rivaliteit tussen de clubs in Manchester en Liverpool.

Lissabon

In Lissabon ben je groen of rood. Bij het landen zie je al voor de luchthaven 2 stadions op korte afstand van mekaar liggen. Het rode stadion is de thuisbasis van Benfica Lissabon. Het groene stadion is van Sporting. Vreemd genoeg schuiven ze hun haat aan de kant wanneer de aartsvijand FC Porto de stad bezoekt.

Madrid

De grote vijand van Real Madrid is FC Barcelona. Wanneer zij tegen mekaar spelen noemt men de 'El Clasico'. Maar strikt genomen is dit geen derby. De match tussen Real en Atlético is dat wel. Het is de strijd tussen de links en rechts. Atlético is een socialistische arbeidersclub. Real stamt af van het rechtse establishment en noemt zich 'de koninklijke'.

Rome

Enkele van de grootste clubs uit Italië vind je in Rome en Milaan. In Milaan strijden Internazionale en AC Milan voor de winst. Dit noemt men de derby della Madonnina. In de derby della capitale in Rome wordt beslecht door Lazio en AS Roma. Net zoals in Madrid hebben beide clubs linkse en rechtse achtergronden. Dit geeft een extra politieke dimensie aan de wedstrijden. Verder heb je in Italië nog een grot erivaliteit in de derby's tussen Torino en Juventus (Turijn) en Genoa en Sampdoria (Genua).

Athene

De drie grote clubs uit Athene zijn Olympiakos, AEK en Panathinaikos. Tijdens de derby's gaat er vaak hevig aan toe, zowel op als naast het veld. Bizar is dat de fans de strijd gewoon verder zetten bij andere activiteiten van de club zoals volleybal en basketbal.

Schotland

Tijdens 'the old firm' in Glasgow vechten Celtic en Rangers voor de winst. De match is hier enorm geladen door de verschillende godsdiensten van de supporters. Celtic heeft fans van ierse en dus katholieke origine. De rangers zijn engels gezind en protestant. In de tribune vertaalt zich dit in engelse en ierse vlaggen, ook al zijn we in Schotland.

Turkije

De turkse hoofdstad Istanbul wordt verdeeld in een europees en een aziatisch gedeelte. In het europese gedeelte speelt Galatasaray. Steekt men de rivier over komt men op grondgebied van Fenerbahçe.

Duitsland

Duitsland kent vooral streekderby's. Ook de stadsderby in München is niet zo bekend. Zoals in zoveel steden delen hier FC Bayern en MÜnchen 1860 een stadion. Speelt Bayern kleurt het stadion rood, speelt 1860 verandert alle licht naar blauw.

Conclusie

Elke club heeft wel een stads- of streekderby te spelen. Deze matchen zijn altijd belangrijker en hebben een pak meer prestige. Ook in Zuid-Amerika kent men enkele klassiekers. Daar gaan de wedstrijden met nog meer passie en jammer genoeg met nog meer geweld gepaard. Voetbal is en blijft nu éénmaal oorlog...