Bescherm je hond tegen de winter!

BESCHERM JE HOND TEGEN DE WINTER

De meeste honden zijn gek op sneeuw en ijs. Veel eigenaren denken dan ook dat het leuk is om met de hond door de sneeuw te banjeren. Lekker rennen en spelen. Helaas is dit niet altijd het geval. Sneeuw en ijs kan veel schade aanbrengen bij een hond.

SNEEUW ETEN

Laat je hond nooit sneeuw eten! Dit is niet goed voor de maag van de hond en ze kunnen er goed ziek van worden. Veel honden kunnen het echter niet weerstaan om een hapje sneeuw te nemen.

VERZORGING VAN DE POTEN

Bij honden met veel haar tussen de tenen kunnen sneeuw ballen vormen onder de poten. Dit kan heel pijnlijk zijn voor de hond zelf, want het loopt dan niet lekker meer. Dit is de voorkomen door, voor dat je naar buiten gaat, de poten goed in te smeren met vaseline. Vaseline beschermd de poten niet alleen tegen de sneeuw, maar ook tegen het ijs. De zootltjes onder de poten beschadigen dan minder snel en de hond kan gerust even rennen door de sneeuw. Jonge honden hebben meer last van kapotte zolen. Dit omdat de poten nog geen eeltvorming heeft op de zooltjes. Net als bij de mens, ontwikkeld een hond eelt onder de poten. Voor hun is dit een beschermlaagje. Smeer kampferolie op de zolen en dit zorgt ervoor dat de zolen wat dikker en ruwer worden. Honden met roze zooltjes hebben ook weer sneller last van scheurtjes en/of kloven in de zolen. Gaan de poten vaak kapot met de winter, geef ze dan hondenschoenen aan. De hond zal hier aan moeten wennen, maar met wat oefening lopen ze er goed op. Maak ook altijd na de wandeling de poten goed schoon. Strooizout en pekel kan namelijk in de zooltjes gaan bijten en dit kan veel ongemak veroorzaken bij de hond zelf.

KLEED JE HOND WARM AAN

Sommige honden hebben geen warme wintervacht. Denk maar aan de chinese naakthond of de teckel. Zij hebben geen of een gladharige vacht die de hond niet goed warm kan houden. Dierenspeciaal zaken verkopen speciale hondenjassen voor de winter. Deze zitten over de rug gekleed en zorgt voor wat extra warmte tijdens de winterse kou.

VAKER NAAR BUITEN, MINDER LANG

Ga in plaats van 2x met een lange wandeling, vaker naar buiten met een wat kortere wandeling. Het is moeilijk om honden met veel energie in te houden als ze buiten even een flinke wandeling willen maken. Ga dan iets vaker en wat korter zodat de poten niet zolang door de sneeuw hoeven te lopen.

ZOEK DE BESTE PLEKKEN OP

Om je hond nog beter te beschermen tegen de sneeuw en ijs kan je het beste de hond op het gras laten lopen. Hier blijft het sneeuw dan wel het langst liggen, maar wordt minder snel ijs en dus glad omdat er bijna geen mensen over lopen. Zoek eventueel plaatsen op waar zo weinig mogelijk ligt en probeer zo min mogelijk over strooigebieden te lopen.

NOOIT OP IJS LATEN LOPEN

Laat je hond nooit over ijs lopen! Dit kan heel gevaarlijk zijn. Ook al is het ijs dik genoeg. Het is niet goed voor de hond zijn spieren en gewrichten. Een hond kan snel uitglijden en zichzelf verwonden. Een spier is snel gescheurd door onverwachte bewegingen.

CONCLUSIE

Als mens bescherm je jezelf tegen de kou en winterse kwaaltjes. Doe dit dus ook bij je hond. Zij verdienen ook beschermd te worden.