Bestellen bij OTTO

Inleiding

OTTO is het grootste postorderbedrijf ter wereld, en inclusief de interverkopen staan ze op de wereldranglijst op de tweede plaats achter Amazon.com. OTTO is van oorsprong een Duitse onderneming en werd in 1949 opgericht, de hoofdvestiging is in Hamburg. OTTO is bekend geworden onder de benaming OTTO Versand, hiermee refererend naar de postorder activiteiten, maar door het sterk stijgende aandeel van de online-verkopen, heeft men de naam een modernere jas gegeven en het woord “Versand” ( postorder ) weggelaten. OTTO is een 100%-dochteronderneming van de OTTO Group, en het grootste aandeel van de omzet bestaat uit de verkoop van modekleding en textiel.

Concurrerende prijzen

Om zich in de harde concurrentiestrijd staande te houden is geen gemakkelijke opgave. Dit heeft in het recente verleden tot diverse kritieken aanleiding gegeven. Op arbeidsrechtelijk gebied waren er altijd al de nodige problemen, zo werd in 1996 bekend dat er problemen waren met de Midden-Amerikaanse toeleveranciers op het gebied van de arbeidsrechten. In de periode 1997 tot en met 2005 kwamen er problemen aan het licht op juridisch gebied in China, Indonesië en de Filippijnen. In december 2006 werd bekend dat de toeleverancier van de volle (100%) dochteronderneming, gebruikt maakte van kinderarbeid in India.

Problemen in Duitsland

Niet alleen heeft men problemen (gehad) in het buitenland, maar ook in eigen land. Begin jaren 70 van de vorige eeuw probeerde men een voet aan de grond te krijgen in de retail business, door de overname van een vijftal Zelfbedieningswarenhuizen. Deze werden echter al in 1974 afgestoten.

Actueel probleem

Het probleem dat momenteel speelt heeft te maken met de gevolgen van de privatisering van het staatsbedrijf Die Deutsche Post. Te vergelijken met de privatisering in Nederland van de PTT. Op grond van de EU-regelgeving moest er vrije marktwerking komen op het gebied van de postbezorging, en diende de macht van de monopolistische ondernemingen aan banden gelegd te worden, waarbij tevens als vereiste werd gesteld dat de overheid geen bemoeienis meer mocht hebben met deze (voormalige) staatsbedrijven.

Pakketbezorging

De liberalisering op het gebied van de post- en pakketbezorging heeft er toe geleid, dat men op zoek is gegaan naar mogelijkheden om de kosten te drukken. In Duitsland worden de bezorg werkzaamheden voor OTTO uitgevoerd door de volle dochteronderneming Hermes, deze op haar beurt besteedt de werkzaamheden uit aan andere ondernemers en pseudo-zelfstandigen. Op deze wijze heeft Hermes drie niveaus diep mensen aan het werk, waarmee echter juridisch gezien geen enkele band bestaat. De laatste in deze keten is de daadwerkelijke bezorger, hij moet deze pakketten bij de consumenten bezorgen tegen een stukstarief van 60 eurocent per pakket. Als de consument echter niet thuis is of verhuisd is, heeft hij pech gehad en krijgt niets vergoed. Aangezien deze bezorgers gedwongen worden om als zelfstandige te werken, komen alle kosten voor hun eigen rekening, en kan het voor komen dat hij na een werkdag van 10 uren per saldo 3 euro heeft verdiend. Zou hij dit aan de grote klok willen hangen, dan wordt hem gedreigd dat hij geen opdrachten meer krijgt.

Conclusie

Het vergt niet veel rekenwerk om te concluderen dat je op deze wijze geen existentie kunt opbouwen. En menige bezorger heeft dan ook zijn handdoek in de ring moeten gooien. Wrang is daarnaast het feit dat de grote baas van de OTTO Group ( miljardair Michael Otto), in Duitsland een grote onderscheiding heeft mogen ontvangen voor maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO).

Update 2012

De grote concurrent van OTTO, het eveneens bekende Duitse Neckermann, heeft in april 2012 uitstel van betaling aangevraagd. Onderhandelingen met één van de investeerders, Sun Capital, om een sociale afvloeiïngsregeling te treffen zijn echter op niets uitgelopen, waardoor men zich genoodzaakt zag het faillisement aan te vragen (juli 2012). Als argument voor de teloorgang wordt aangegeven, dat Neckermann niet met de tijd mee was gegaan, en de opkomst van de on-line verkopen verkeerd had ingeschat. Wat de consequentie zullen zijn voor o.a. de reisactiviteiten is momenteel onduidelijk. Aangezien deze sites nog steeds toegankelijk zijn, is het advies toch om met boeken van reizen terughoudend te zijn.