Biologische babyvoeding

Inleiding

Met zo’n 250 biologische winkels in Nederland alleen al besteden we jaarlijks ongeveer 600 miljoen Euro aan biologische producten. Wereldwijd wordt er maar liefst 35 miljard Euro aan biologische producten uitgegeven.

Toch is het assortiment biologische voeding voor babies nog niet al te groot. In dit artikel een overzicht van het assortiment dat in Nederland te krijgen is en argumenten van tegenstanders.

Biologische babyvoeding

Biologische baby- en kindervoeding is natuurlijk het gemakkelijkst te vinden in gespecialiseerde natuurvoedingswinkels, reformzaken en drogisterijen. Maar er zijn inmiddels legio websites waar je deze producten ook online kunt bestellen, zoals Biovoordeel of Soeco.  Biobim van Joannusmolen heeft sinds kort zelfs een eigen Biobim-webshop op internet. Boven een aankoopbedrag van 15 Euro zijn er geen verzendkosten binnen Nederland.

"Echte" biologische babyvoeding hoort een keurmerk te hebben zoals bijvoorbeeld het Demeter of EKO keurmerk. Deze laatste wordt uitgereikt door de Stichting Skal, de vroegere Stichting Ekomerk Controle.

Deze stichting is door het Ministerie van LNV aangewezen als certificerende instantie voor het EKO-keurmerk, en inspecteert en houdt toezicht op de naleving van biologische productievoorschriften.

Dit betekent dat er uitsluitend ingrediënten uit gecontroleerde, gecertificeerde biologische landbouw, zonder bestrijdingsmiddelen en/of chemische toevoegingen, worden gebruikt. 

Hieronder vind je een aantal van de in Nederland te verkrijgen merken.

Biobim van Johannesmolen

De firma Joannusmolen maakt biologische en biologisch-dynamische babyvoeding voor baby’s en kinderen vanaf de geboorte tot en met 18 maanden onder de naam Biobim, met EKO keurmerk.

In het assortiment zitten o.a.:

  • flesvoeding voor zuigelingen met bifidusculturen, opvolgmelk voor borstvoeding en groeimelk
  • volkoren instant pappen, tot 6 maanden glutenvrij, babypapjes, kinderontbijt etc.
  • potjesvoeding, waaronder fruithapjes, groentehapjes en hapjes met vlees. Biobim potjes voor 4, 6, 8 en 10 maanden zijn vrij van allergenen als tarwe, melk, ei en noten, en er zitten geen zout, suiker, geur- en smaakstoffen, conserveermiddelen en kleurstoffen in. 

Op de website kun je zelf produkten sorteren op leeftijd en allergenen.

Olvarit Bio van Nutricia

Ook het Olvarit Bio assortiment van Nutricia beschikt over het EKO keurmerk. De website is nogal onoverzichtelijk maar met een beetje zoeken stuit je op een link naar een pdf-document waarin je een overzicht vindt van alle producten met een allergenenlijst, en informatie over de toevoeging van suiker en zout.

Op deze lijst staat ook het assortiment van biologische producten. De keuze is beperkt tot biologische maaltijden en bio-fruithapjes voor een leeftijd van 4+ tot 12+ maanden.

Akwarius van Natudis

Akwarius van Natudis heeft ook een babyvoedingslijn met het Demeter keurmerk. Het assortiment bestaat uit potjes voeding met fruit voor babies van 4 tot 8 maanden oud en potjes voeding met groenten en maaltijden voor dezelfde leeftijdscategorie. Ze hebben een webshop maar deze is alleen voor ondernemers.

Holle

Holle babyvoeding is afkomstig van een Zwitsers bedrijf met eveneens het Demeter keurmerk. De voeding is in Nederland te verkrijgen bij natuurvoedingswinkels en online onder andere via de Biovoordeel webshop.

Het assortiment is redelijk uitgebreid en bevat flesvoeding, opvolgmelk, groeimelk, diverse soorten papvoeding, potjes met fruit, groenten en maaltijden. Daarnaast hebben ze ook babykoekjes vanaf 6 maanden, om het kauwen te stimuleren en bio-kinderthee. 

Zonnatura

Zonnatura, ook voorzien van het EKO-keurmerk, maakt weliswaar geen babyvoeding maar wel een aantal kindertussendoortjes van Kikker, zoals knijpfruit, knijpfruit met groente, snoepjes, ijsjes en sappen. Met allergenenlijst.

Tegenstanders van biologische babyvoeding

Bij elke nieuwe beweging in de maatschappij ontstaan er ook groeperingen die falikant tegen deze beweging zijn. De mensen die tegen biologische babyvoeding zijn hanteren de volgende argumenten:

►Omdat er bij biologisch geteeld voedsel geen bestrijdingsmiddelen gebruikt worden zou er een hoger risico bestaan op besmetting met schimmeltoxines. Deze mycotoxines, waaronder aflatoxine en fumonisine, zijn zeer kankerverwekkend. Vooral granen, mais, gedroogde vruchten en eetbare noten zijn producten die gevoelig zijn voor besmetting met aflatoxines.

Daarnaast komt schimmeltoxine-besmetting veel voor in veevoeder. Omdat de schimmeltoxines niet afgebroken worden in het maagdarmkanaal komen ze via het vlees en via zuivelprodukten in de voedselketen van de mens terecht.

Ook bij het zelf maken van appelsap met appelen waarvan niet alle rotte plekjes voldoende zijn verwijderd, kan het appelsap daarna het schimmeltoxine patuline bevatten.

►Daarnaast is er het argument dat gewone potjes babyvoeding aangevuld zijn met vitaminen en mineralen aangepast aan de behoeften van uw baby. In bio-potjes babyvoeding mag dit niet en hieruit trekken zij de conclusie dat biologische babyvoeding dubbel zo duur is en veel armzaliger qua voedingswaarde.

►En als laatste, maar dit is meer een argument tegen potjes babyvoeding in het algemeen: Volgens voedingsdeskundigen bestaan er geen speciale baby-recepten. Vanaf 6 maanden, wanneer baby's bijgevoerd gaan worden, kunnen ze gewoon met de ouders mee-eten. Groente met aardappel fijngeprakt, en alle soorten vlees mits door een roerzeef gehaald. Kortom, alles wat fijn genoeg is, mag er in.

Nu is dat niet helemaal waar, er zijn een aantal restricties, voedingsmiddelen die u niet of pas vanaf een bepaalde leeftijd mag geven. Hiervoor verwijzen we u naar Zelf babyvoeding maken.

Links

Gewichtstoename zwangerschap, wat is normaal

Gezond zwanger, wat moet ik eten

Gewichtstoename zwangerschap beïnvloedt gezondheid van baby

Gifdampen in de babykamer

Zelf babyvoeding maken