Blikseminslag: te voorkomen

Bliksem en onweer

Geef het maar eerlijk toe: wie is er niet bang van een knetterend onweer en meer nog van de bliksem? Al dat vuurwerk en geflits in de lucht ziet er niet bepaald geruststellend uit. Enkelen vinden het een uitdaging om bliksemflitsen te bestuderen... Zo af en toe zijn er mensen die echt pech hebben en een blikseminslag in hun huis krijgen met alle schade vandien. Kun je zelf iets doen om het risico op blikseminslag te verkleinen?

 Onweer en bliksem in en om de woning

Bliksem in huis

  1. Trek zo mogelijk toch maar alle stekkers uit de stopcontacten. De bliksem kan via de kabels het huis binnenkomen en brand veroorzaken in de computer, telefoon of huishoudelijke toestellen.
  2. Tip: tijdens een onweer bel je dus beter niet met de vaste telefoon. De gsm is geen enkel probleem.
  3. Blijf weg van ramen (bliksemschichten kunnen verblinden).
  4. Blijf uit de buurt van stromend water in huis.
  5. Ga in elk geval niet douchen.
  6. Ga niet voor de open haard staan.
  7. Ga niet onder de zonnebank!

Bliksem buitenshuis

  1. Een bliksemafleider is aan te raden, zeker op appartementsgebouwen enz… omwille van hun hoogte is een geleiding naar de grond geen overbodige luxe.
  2. Bomen: niet onder een boom gaan staan. Niet alleen kan die omvallen. Wanneer de bliksem inslaat, kan hij via de boom op de mens overslaan.
  3. Golf spelen: je wilt dat rondje toch nog afmaken! De bliksem zoekt goede geleiders, korte afstanden en het hoogste punt in het landschap tijdens een onweer. Golfers worden om de reden nog wel eens getroffen terwijl ze hun metalen clubs gebruiken tijdens het golfpartijtje. Speciaal voor hen: de oude levenswaarheid is nog steeds van toepassing om te weten hoe ver het onweer verwijderd is: deel het aantal seconden tussen het zien van de bliksem en het geluid van de donderslag door 3. De uitkomst is het aantal kilometer dat het onweer van u verwijderd is. Tel je 10 seconden of minder dan is de bui gevaarlijk dichtbij en begin je best uit te kijken naar een veilige schuilplaats!
  4. Ga zo mogelijk schuilen in een stevig gebouw: bushokjes, carports, open schuilplaatsen en dergelijke bieden geen enkele bescherming.
  5. Ga niet schuilen onder of in een tent.
  6. Een caravan van metaal is wel een goede schuilplaats. Wel moe je ramen en deuren sluiten en de elektriciteitsleiding loskoppelen.
  7. Blijf uit de buurt van hoge bomen, lantaarnpalen, torens, hoogspanningsleidingen enz...
  8. Dit geldt ook voor metalen voorwerpen als tentstokken, fietsen, hengels, enz...
  9. Blijf minstens op 3 m afstand van hekwerken of afrasteringen.
  10. In het bos: zoek een laag groepje bomen in het laagste deel van het terrein. Nooit onder een alleenstaande boom gaan staan.
  11. Maak in geen geval gebruik van een paraplu.
  12. Watersport: zwemmen of varen: ga zo snel mogelijk uit het water. Dit geldt ook voor duikers, surfers, enz..., en voor overdekte zwembaden.
  13. Fietsen: op een fiets, brommer of motor (ook paardrijden) tijdens bliksem en onweer: zo snel mogelijk afstappen en gaan schuilen.
  14. In groep loopt u een groter risico op blikseminslag. Blijf dus niet bij elkaar maar zoek beschutting of hurk verspreid van elkaar.
  15. Loop zeker niet rond met vislijnen, golfsticks, jachtgeweer...
  16. Uit enkele voorvallen is inmiddels bekend dat het gebruik van MP3 spelers tijdens onweer verwondingen kan opleveren.

Zit je in de auto tijdens een onweer…

Dan moet je eigenlijk blij zijn: de auto is de beste bescherming tegen bliksem. Hij vormt een 'kooi van Faraday' die de bliksem afleidt naar de grond. de restlading die op de auto achterblijft, is uiterst klein. Houdt wel alle ramen en deuren gesloten. Als de bliksem inslaat, merk je daar in de auto dus weinig van behalve een enorme knal en mogelijke schade aan elektronische apparatuur.

Wacht geduldig met uitstappen tot het onweer volledig voorbij is!

Lichamelijke gevolgen

Je moet niet meteen gaan panikeren: blikseminslag bij mensen komt niet veel voor. De gevolgen zijn soms wel ernstig!

  • Overlijden ten gevolge van een blikseminslag is al voorgekomen. De stroomstoot baant zich een weg door het lichaam en beschadigt daarbij elk orgaan dat het tegenkomt.
  • De getroffen huid vertoont meestal brandwonden.
  • Dikwijls stopt het hart tijdelijk of volledig door de elektrische schok waarna ook de ademhaling uitvalt. Hierdoor lijden de hersenen zuurstofgebrek met hersenschade tot gevolg.
  • Ook wanneer de bliksem het zenuwstelsel treft, is het letsel aanzienlijk. De gevolgen kunnen zijn: afasie, persoonlijkheidsverandering, depressie, aanzienlijk geheugenverlies en motorische storingen en verlamming.