Blue monday, de ergste maandag van het jaar

Inleiding

De maandag staat er om bekend dat het een van de naarste dagen van de week is. Zo staan de meeste mensen aan het begin van de werkweek en moeten dan nog de hele week werken en het is ook weer de eerste dag werken na een vaak heerlijk genoten vrij weekend. Maar wist je dat er gradaties in de maandagen zitten? Zo staat dus de derde maandag van januari bekend als "Blue Monday" en schijnt de ergste maandag van het jaar te zijn. Waar dat door komt en wat je er mogelijk aan kan doen, kun je lezen in onderstaand artikel.

De gestelde goede voornemens zijn niet behaald

Veel mensen nemen de magische datum van 01-01 in het nieuwe jaar om te beginnen met allerlei goede doelen. Vaak zijn dit de geijkte doelen zoals: stoppen met roken, beginnen met sporten, het volgen van een hippe dieetgoeroe met wie het nu echt moet gaan lukken of allerlei andere aanverwante zaken. Met goede moed beginnen we aan onze (vaak hoog) gestelde doelen. Doordat de datum van 1 januari zo strak gesteld is, gaat men vaak van alles naar niets (of van niets naar alles in het geval van sporten...) en dat is nu niet zo'n goed idee. Het is niet realistisch en daardoor niet haalbaar, met als gevolg dat men na 3 weken keihard zwoegen er de brui aan geeft omdat het toch eigenlijk wel tegen viel.

Wat valt er aan te doen

Leg de lat voor je voornemens niet te hoog, het moeten wel realistische 'goals' en doelen blijven! Dus wil niet meteen in 1 maand naar je streefgewicht afvallen maar neem hier een half jaar de tijd voor, neem een coach of sluit je aan bij een afslankclub voor extra motivatie. Als je een pakje of 2 per dag rookt ben jij misschien de bikkel die cold turkey kan stoppen: maar dat geldt niet voor iedereen. Vraag dan bijvoorbeeld begeleiding van je huisarts of stop met een groep vrienden.

Alle nare rekeningen gaan binnenlopen

De belasting, het waterschap, de WOZ: al deze rekeningen weten in deze maand onze postbussen weer te vinden. De jaaropgaven worden opgesteld en dat betekent in veel gevallen dat er moet worden betaald. Dus niet echt iets om vrolijk van te worden: zeker niet na een vaak dure maand zoals de feestmaand december is.

Wat kun je er aan doen

Laat je belastingaanslag niet per maand uitbetalen (voorschot) maar jaarlijks en betaal hiermee je grote rekeningen in februari en maart. Of spaar er maandelijks voor op een aparte rekening: zo heb je altijd geld voor de grote uitgaven. Als je het niet in 1x wil betalen kun je met een aantal geldeisers een betaalafspraak maken en zo de kosten spreiden over een paar maanden: dit moet je wel een tijdje van te voren regelen!

De lente en zomer lijken nog zo ver weg

We verlangen er nu alweer naar: een lekker warm zonnetje op het gezicht en zonder jas naar buiten. Maar dat duurt dus nog zo lang. De winter kan vaak nog aanhouden tot eind maart en dat beseffen we ons maar al te goed. We hebben het koud en komen zonlicht te kort.

Wat kun je er aan doen

Ga een dagje naar de sauna, heerlijk warm en erna voel je je helemaal opgeladen. Een bezoekje aan een zonnebank of zonlichtnabootser doet ook wonderen. Als je van de twee voorstaande voorstellen niet zo gediend bent kun je ook bladeren in de fotoboeken van je zomervakantie om dat heerlijke vakantiegevoel weer even op te roepen.

De vakantie is nog zo ver weg

Wie vast zit aan de schoolvakanties moet echt nog even wachten. De eerste voorjaarsvakantie is pas aan het einde van februari en de echte zomervakanties zijn pas over een klein half jaar. Dat is nog zo ver weg.

Wat kun je er aan doen

Ga er lekker een weekendje op uit of boek een last minute naar de zon! Als je terug komt kun je de hele wereld aan.