Boekrecensie: Groen leven, water en energie besparen

  • TITEL: Groen leven, water en energie besparen
  • AUTEUR: Siân Berry
  • ISBN: 978 90 587 7764 5
  • BEOORDELING: ***

Groen leven in vrolijke tips

De boekjes van Siân Berry uit de reeks Groen Leven zijn allemaal op dezelfde manier opgebouwd. Elk boekje bevat tips om het milieu te sparen en minder te belasten. De tips worden telkens op één of twee pagina’s’ op beknopte wijze en in een toegankelijke taal besproken. Zoals de andere titels uit deze reeks is ook “Water en energie besparen” gedrukt op prettig leesbaar, niet glimmend gerecycleerd papier en opgevrolijkt met eenvoudige kleurrijke tekeningen.

Erg eenvoudige tekst

De uitleg die bij de vijftig tips staat is kort en eenvoudig en dat is dan ook meteen een minpunt van deze reeks. Er wordt over een heleboel onderwerpen een tipje van de sluier opgelicht of een kleine aanzet gegeven maar hoe het dan echt zit, daar zal je toch nog ander bronnen voor moeten raadplegen.

Niet zo simpel dan het lijkt

Toch staan er ook doordenkers in. Het wordt bijvoorbeeld algemeen aanvaard dat koken van kleine hoeveelheden in een magnetron minder milieubelastend is dan hetzelfde klaarmaken op de klassieke manier, maar dat klopt niet altijd. Wanneer we de magnetron gebruiken om een kant-en-klaar maaltijd in een kunststof verpakking op te warmen, dan is er uiteindelijk voor deze maaltijd veel meer energie verbruikt dan wanneer we een verse maaltijd op een gasfornuis bereiden.

Goed voor het milieu en je spaarcenten

Het boekje is beknopt, af en toe verrassend en gelukkig aangepast aan de Nederlandse markt met een handige lijst met internetadressen achteraan. De prijs van de uitgave heb je er meteen uit als je enkele van de tips toepast.

Een fragment uit het boekje

Onszelf wassen

Je denkt misschien dat het toilet de grootste waterverbruiker in huis is maar het toilet staat op de tweede plaats. Het water dat we gebruiken om onszelf te wassen, dus aan de wastafel, met tanden poetsen, douchen en een bad nemen, is bijna de helft van onze watervoorraad thuis. Deze activiteiten zijn ook een grote bron van verspilling. Als je een kraan openzet, kan er in één minuut wel 20 liter water wegspoelen. Met betere voorzieningen en met beter wasgewoonten kun je heel gemakkelijk water besparen.

Ga douchen, niet in bad

Voor een bad heb je honderd liter water nodig, terwijl je voor een snelle douche slechts dertig liter water nodig hebt. Zo kun je dus elke dag heel gemakkelijk water besparen. Misschien bespaar je energie door je water met een zonnenboiler te verwarmen, maar als je een bad neemt verspil je nog steeds heel veel water. Neem daarom alleen een bad bij speciale gelegenheden (zoals de dag waarop je thuiskomt van vakantie) en ga in plaats daarvan regelmatig douchen.

Een nieuwe douchekop

'Powerdouches' zijn populair in veel huishoudens. Dit zijn douches met een elektrische pomp die de waterstroom in de douchekop vergroot. Als je langer dan een paar minuten onder zo'n douche staat, verbruik je dezelfde hoeveelheid water als wanneer je een bad neemt.