Bookcrossing

Heb je ook last van een uitpuilende boekenkast? Koop je ook meer boeken dan er in je huis passen en vind je dat jouw boeken het verdienen om door meer mensen gelezen te worden? Laat de boeken vrij in het wild en gun een ander het plezier om ze te vinden.

Bookcrossing, het ontstaan

Als tegenreactie op de zovele commerciële sites die dagelijks op het web verschijnen kreeg Ron Hornbaker in 2001 het idee om een plezierige gemeenschap te creëren met als gemeenschappelijk doel meer mensen te laten genieten van boeken en ander blijvend leesvoer. In maart 2002 kreeg de website www.bookcrossing.com aandacht van de geschreven pers en al gauw meldden zich meer dan 300 nieuwe leden per dag aan.

Bookcrossing, het doel

De wereld als één grote bibliotheek

Bookcrossing heeft als hoofddoel om van de hele wereld één grote bibliotheek te maken. Veel boeken blijven ongelezen of slechts éénmaal gelezen in de kast staan en dat is jammer. Wie zich engageert als bookcrosser laat zijn boeken vrij en gunt een ander een onverwacht leespleziertje. Voor de oorspronkelijke eigenaar van het boek is het dan weer een prettige gedachte om te weten dat de boeken nog gelezen gaan worden en het is een spannende bezigheid om na te gaan waar de vrijgelaten boeken gaan terechtkomen.

Drie principes

Het hele idee achter bookcrossing steunt op drie belangrijke principes

Vrijheid

De bookcrosser is vrij om te bepalen welk boek hij of zij vrij laat. Alles is toegestaan, zolang het maar om lectuur gaat die bestand is tegen rondreizen en niet te snel verouderd. Tijdschriften worden om die reden niet gebruikt. Bookcrossers laten ook alleen materiaal vrij waarvan ze eigenaar zijn. Bibliotheekboeken leg je niet neer op straat, die breng je terug naar de bib.

Kosteloosheid

Het gebruik van de website, het gebruik van de zelf af te drukken labels en het deelnemen aan het forum zijn gratis. Bookcrossen kan dus een leuke gratis hobby worden.

Anonimiteit

Via het profiel kan de bookcrosser zelf beslissen welke gegevens hij vrijgeeft. je kan dus perfect anoniem, met een schuilnaam bookcrossen.

Bookcrossing, hoe ga je tewerk

Eerst jezelf registreren

Wie wil starten met het vrijlaten van boeken kan zich registreren op de officiele website www.bookcrossing.com. Je kan ook eerst wat meer info lezen op de nederlandse of belgische website (.nl of .be) en vanaf die site doorklikken. Na het registreren kan je de gegevens van boeken gaan ingeven.

Boeken registreren

Als geregistreerde bookcrossers kan je jouw boeken gaan registreren. Ze krijgen dan een uniek nummer, een BCID. Dit nummer noteer je in het boek of je schrijft het op een label wat je via de site kan afdrukken. Via dit nummer kan de vinder van het boek aangeven waar hij het boek heeft gevonden en wat hij ervan vond. De vinder en jijzelf kunnen via dit nummer ook zien waar het boek al geweest is en wie het al heeft gevonden. Het BCID moet goed vastgekleefd worden in het boek zodat het altijd met dat boek zal mee reizen.

Boeken vrijlaten

Dan komt het spannende deel. Je gaat een boek ergens loslaten in het wild; op een bankje in het park, in de bioscoop of in een trein. Je kiest zelf maar een locatie. Het valt vaak nog niet mee om ongezien ergens een boek achter te laten, soms wordt je zelfs achternagelopen omdat men dankt dat je iets vergeten bent.

Je kan een boek zomaar ergens achterlaten of een plekje zoeken wat te maken heeft met de titel van het boek. Dat laatste noemt met in bookcrosserstermen een thema-relaese. Een boek over schilderijen leg je bijvoorbeeld voor een museum of een boek over shoppen in een kledingwinkel. Op de website geef je aan waar je het boek hebt vrijgelaten. Een andere geïnteresseerde kan dan gericht gaan zoeken en proberen om een toevallige vinder vóór te zijn.

Wie heeft mijn boek gevonden

Als jouw boek gevonden wordt en de vinder een beetje moeite doet krijg je een mailtje met de commentaar die de vinder heeft geplaatst op de website. Sommige boeken zijn wel een jaar onderweg eer iemand een berichtje achterlaat. Het is ook leuk om te zien dat de boeken soms heel ver reizen en nog steeds gelezen worden. Van andere boeken hoor je nooit meer iets, die leveren dan alleen maar plaats in je boekenkast op.

Boeken zoeken

Op de bookcrossing site kan je zien waar er boeken worden vrijgelaten. Als dat in jouw buurt is kan je gaan zoeken. Het is erg spannend om een boek te vinden wat door een anonieme andere lezer is neergelegd. het lijkt op het vinden van een schat. Bookcrossing is in Nederland al vrij bekend. In Belgie is het aantal deelnemers nog erg beperkt. Dat kan dus alleen nog maar beter worden.


Meer over boeken lezen?

Klik hier.