Bouw nu je terras in hout

Inleiding

Wil je komend voorjaar en bij de allereerste zonnestralen van je tuin en de deugddoende buitenlucht kunnen genieten? Dan is het nu de hoogste tijd om je terras in hout aan te leggen! Je moet niet persé een handige harry te zijn om deze klus zélf te klaren. Maak eerst en vooral voor jezelf uit wat je van zo'n terras verwacht, en waarvoor je het allemaal zal gebruiken. Daarna volgt de keuze van het hout en de plaats van inplanting. Pas dan kan het échte werk beginnen. Hoe pak je de realisatie van je tuinterras in hout aan, en op wat moet je allemaal letten om er zo lang mogelijk van te genieten?

Duurzame houtsoorten

Je hebt voor de bouw van je terras de keuze tussen tal van houtsoorten. Kies voor een duurzame houtsoort, daar heb je jarenlang zorgeloos plezier van. Duurzame houtsoorten zijn ongetwijfeld het duurst, maar ze weerstaan aan de meest extreme weersomstandigheden en zijn maximaal bestand tegen de grootste temperatuurverschillen, en tegen extreme droge en natte periodes. De verschillende houtsoorten worden naargelang hun duurzaamheid, ondergebracht in vijf categorën.

Afzelia vormt zelfs geen splinters

De meest duurzame houtsoorten werden ondergebracht in de eerste categorie, en zijn dan ook de duurste. Afzelia, padoek en Ipé zijn hier het meest gebruikt, maar zijn bij ons toch nog vrij onbekend. Ze zijn opvallend gebruiksvriendelijk en vormen bij het bewerken zelfs geen splinters. Al deze duurzame houtsoorten gaan minstens 25 jaar mee.

Bankari meest gebruikt

De verschillende houtsoorten die bij categorie twee horen overleven alle weersomstandigheden, en gaan gemiddeld tussen de vijftien en vijfentwintig jaar mee. De meeste terrasbouwers kiezen voor bankari. Deze populaire houtsoort werd ingedeeld in klasse drie, en overleeft gemiddeld vijftien jaar.

Goedkopere houtsoorten

Goedkopere houtsoorten zoals grenen- en vurenhout zijn minder goed bestand tegen vocht, droogte, vorst en grote temperatuurverschillen. Kies je uiteindelijk toch voor deze houtsoorten, geef ze dan voor gebruik een extra beschermlaag.

Vele mogelijkheden voor stabiele ondergrond

Zorg bij de realisatie van je terras in de eerste plaats voor een zo stabiel mogelijke ondergrond. Dat kun je op verschillende manieren realiseren.In de eerste plaats met een betonnen en goed afwaterende ondergrond, met een waterdoorlatende stabilisé of met het gebruik van stoeptegels, die je bij voorkeur op een worteldoek aanbrengt. De afstand tussen de verschillende planken hangt in hoofdzaak af van de dikte van de gebruikte planken. De blokjes waarop later de eigenlijke terrasplanken worden gemonteerd, leg je bij planken tot 21 mm dikte gemiddeld zo'n dertig centimeter uit elkaar. Koos je uiteindelijk voor dikkere planken tot 28 mm, dan plaats je de planken vijftig centimeter uit elkaar.

Gladde of geribbelde kant

Terrasplanken heb je meestal met een gladde of een geribbelde kant. Met gladde planken ben je in staat een bijzonder strak geheel te vormen. Koos je voor een geribbelde kant als bovenzijde van je terrasvloer, dan moet je zeker met een grotere en vluggere verontreiniging rekening houden.

Regelmatig en aangepast onderhoud

Een regelmatig en aangepast onderhoud is uiteraard noodzakelijk voor de levensduur van je terras in hout. Onder invloed van regen en wind zal zelfs de duurzaamste houtsoort op termijn vergrijzen. De houten planken waaruit je terras zijn samengesteld krijgen na verloop van tijd ook een groenachtige aanslag. Ligt je terras in de schaduw, dan is dit al na amper één jaar het geval. Een grondige schoonmaakbeurt in het vroege voorjaar met een algendodend middel biedt hier dan uitkomst.

Hogedrukreiniger taboe

Velen geven hun terras regelmatig een schoonmaakbeurt met een hogedrukreiniger. Doe dat zéker niet. Een schoonmaakbeurt met je hogedrukreiniger doet immers meer kwaad dan goed. Het zal op korte termijn de houtstructuur van je terras veranderen. Hou je van hout met een verweerde look, behandel je terras dan regelmatig met een speciaal daarvoor ontworpen olie.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden