Breng meer structuur in je leven

We klagen maar al te graag dat we het veel te druk hebben, dat we geen tijd meer kunnen vrijmaken, dat we verdrinken in de onafgewerkte klusjes. Lees in dit artikel een aantal aanmoedigende tips om meester te worden van je eigen tijd.

Organisatie

Alles begint met een goede organisatie. Gebruik de mogelijkheder die je het beste liggen om al wat je te doen staat te noteren. Gebruik een agenda, al dan niet op je gsm of online, plak post-its op je werkblad, je koelkast of je toilet. Zorg in elk geval dat je de discipline houdt om je organisatie bij te houden. Als het wat drukker wordt, heb je vaak niet meer de luxe om achterom te kijken en eens goed na te denken wat je nu ook weer van plan was.

Prioriteiten

Een moeilijke oefening is nochtans de meest cruciale. Wanneer je alles op een rijtje hebt gezet, of wanneer je in je agenda kijkt of over de berg post-its heengebogen staat, verlies dan nooit het overzicht door prioriteiten toe te kennen. De moeilijkste, vervelendste klussen moeten evenveel prioriteit krijgen..

Tijdsindeling

Nu we weten wat we wanneer gaan doen, komt het erop aan om je tijd niet te verdoen. Wanneer we de efficiëntie van onze taken opvoeren, maken we meer tijd en ruimte voor onszelf vrij. Taken combineren kan helpen, maar over het algemeen volstaat het om op voorhand het verloop van de taak te visualiseren. Deze mentale denkoefening geeft ons een overzicht van wat ons te wachten staat, waardoor we onze tijdsbesteding beter kunnen toepassen.

Voldoening

Niemand rent graag achter de feiten aan. We moeten onszelf dus vaak dwingen om actief op zoek te gaan onze lijstjes. Maar wanneer we erin slagen om de gestelde doelen te halen, kunnen we onszelf belonen met vrije tijd. De vrije tijd is onontbeerlijk, en we dienen er ook over te waken dat we deze niet opofferen doordat we tijd moeten inboeten op het minder eficiënt uitvoeren van vervelende taken. Men probeert best een dagelijkse 8/8/8 verdeling na te streven: 8u slaap per dag, 8u werken en 8u ontspanning, waarbij de ontspanning alles is wat niet slapen en werken is. Hoe efficiënter de doelstellingen behaald worden, hoe meer tijd er van de ontspanning over blijft om te gebruiken als vrije tijd. En dat geeft voldoening.

Herken de valkuilen

Ken jezelf. Je weet allicht waar je zwakke punten liggen, wat je kan en wat je niet kan. Zeer belangrijk is echter het herkennen van de valkuilen, de taken waar je veel tijd en energie in steekt, zonder dat ze opbrengen. Vaak zijn het lastige klussen die de motivatie ondermijnen. Je gaat minder presteren en je efficiëntie verlaagt. Pas op wanneer je volgende gevoelens ervaart: schrik van het onbekende, overambitie, tijdsdruk of onzekerheid. Deze factoren zijn persoonsgebonden en iedereen heeft ze. Maar niet iedereen gaat er goed mee om. Wanneer je deze gevoelens gewaar wordt wanneer zich een nieuwe taak aanbiedt, is het belangrijk alle vorige stappen nauwgezet te volgen: Inplannen van de taak, visualiseren en uitvoeren. Een dergelijke ingesteldheid laat toe bergen te overwinnen waar je anders zou rondgelopen zijn.