CRP en BSE als indicatoren voor een ontsteking

Een ontsteking herkennen

Als er zich ergens in het lichaam een ontsteking bevindt, is dit zonder onderzoek niet altijd gemakkelijk te herkennen. Je kunt je moe en lusteloos voelen maar dit zijn hele vage symptomen die bij meerdere aandoeningen voorkomen. Met behulp van een CRP bepaling en een BSE bepaling kan worden nagegaan of er ergens in het lichaam een ontsteking aanwezig is. Maar wat zijn CRP en BSE precies? En hoe kunnen zij aantonen dat er iets mis is?

CRP en BSE

Met behulp van een CRP bepaling en een BSE bepaling kan worden aangetoond dat er een ontsteking in het lichaam is. Deze twee bepalingen zijn heel verschillend en geven ook verschillende informatie.

Wat is CRP?

CRP staat voor C-reactief proteïne. CRP is een eiwit dat een rol speelt in het afweersysteem. Als er sprake is van een ontsteking in het lichaam, wordt er binnen enkele uren door de lever een flinke hoeveelheid CRP aangemaakt om deze ontsteking te lijf te gaan. Als er bloed wordt afgenomen, kan een verhoogde hoeveelheid CRP al worden aangetoond voordat er andere tekenen van de ontsteking zichtbaar zijn. Als de ontsteking niet meer aanwezig is, zal de hoeveelheid CRP ook heel snel weer op de normale hoeveelheid zitten. Met een CRP bepaling kan dus worden gekeken of er een ontsteking aanwezig is.

Wat is BSE?

BSE staat voor bezinkingssnelheid erytrocyten. Erytrocyten zijn je rode bloedcellen. Om de bezinkingssnelheid van de rode bloedcellen te meten, wordt er een buisje met bloed rechtop gezet. De rode bloedcellen zullen langzaam naar beneden zakken terwijl het plasma bovenop blijft staan. Na een bepaalde tijd wordt gemeten hoeveel rode bloedcellen al naar beneden zijn gezakt. Rode bloedcellen zijn negatief geladen en stoten elkaar dus af. Normaal gesproken zullen ze ook niet zo snel zakken. Als er echter sprake is van een ontsteking, neemt het aantal positief geladen eiwitten in het bloed sterk toe. Hierdoor zullen rode bloedcellen bij een ontsteking veel sneller naar beneden zakken dan wanneer er geen sprake is van een ontsteking. De hoeveelheid positieve eiwitten in het bloed zullen bij een ontsteking geleidelijk toenemen. Na de ontsteking neemt de hoeveelheid eiwitten ook weer geleidelijk af. Een BSE bepaling kan hierdoor een pas ontstane ontsteking niet aantonen maar kan wel een langdurige ontsteking aantonen of aantonen dat er onlangs een ontsteking is geweest. Overigens kan een verhoogde BSE ook een aanwijzing zijn voor andere problemen dan een ontsteking.

Een ontsteking aantonen

Als je een verhoogde CRP gehalte hebt, weet je dat er een ontsteking in het lichaam is. Met een verhoogde BSE kan het zijn dat je een langdurige ontsteking hebt of dat er sprake is geweest van een ontsteking. Als beide bepalingen worden uitgevoerd, heb je meer zekerheid. Als de CRP en BSE beiden verhoogd zijn, weet je dat er sprake is van een langdurige ontsteking. Als alleen de BSE verhoogd is, kan het zijn dat je een ontsteking hebt gehad maar dat deze inmiddels al genezen is. Overigens geven zowel een CRP bepaling als een BSE bepaling geen informatie over de locatie of de aard van de ontsteking. Verder onderzoek is nodig om informatie hierover te krijgen.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden