Chemische tuin

Inleiding

In het onderstaand artikel geef ik uitleg hoe je zelf een kleine chemische tuin kan maken, en wat je nodig hebt voor je tuintje.

Chemische tuin

Eerst een woordje over de veiligheid, kom nooit met je handen aan je mond als je de stoffen of de kristallen manipuleert, en was elke keer je handen als je klaar bent. Ik ga beginnen met te vermelden wat je allemaal nodig hebt, om je eigen chemische tuin te maken.

a. Glazen bokaal van 1 liter

b. Water

c. Waterglas = (natriumsilicaat opgelost in water)

d. IJzersulfaat

e. Kopersulfaat

f. Nikkelsulfaat

g. Calciumnitraat

h. Mangaansulfaat

i. IJzeraluin

j. Kaliumaluin

k. Kobaltchloride

l. IJzerchloride

m. Zinksulfaat

n. Zand

De meeste van de stoffen kan je kopen in een drogisterij. Als je niet alle stoffen gevonden hebt, is niet zo erg. Dan doe je het gewoon met wat minder stoffen, waterglas (c) heb je wel altijd nodig. We beginnen met de glazen bokaal voor de helft te vullen met kraanwater (b). Vul de andere helft aan met waterglas (c). Neem nu het zand (n) dat als bodembedekker zal dienen. Reinig eerst het zand enkele keren in een emmer water door er in te roeren zodat het vuil uit het zand komt, en dan kan je het vuile water gewoon afgieten. Wanneer het zand proper is, mag je het in de glazen bokaal doen. Zorg er wel voor dat de bodemlaag overal ongeveer 3 centimeter bedraagt. Neem nu een poeder soort en probeer het uit te strooien op een hoopje. Doe met de andere poeders hetzelfde, zorg er voor dat je een beetje plaats laat tussen het poeder dat je op de bodem strooit, zodat ze elkaar niet raken en dat er plaats genoeg is om de kristallen te laten groeien. Zo bekom je de mooiste creaties. Nu moet je gewoon afwachten. Er zullen meteen enkele vreemde uitstulpingen ontstaan, en andere zullen pas reageren na een tijdje. Gedurende een paar dagen zul je steeds iets anders zien gebeuren totdat je uiteindelijk een veelkleurige chemische tuin overhoudt. Als je tevreden bent over de kleurrijke uitstulpingen, kan je het groeiproces stopzetten door de vloeistof uit de glazen bokaal te hevelen en te vervangen door gewoon water. Om te eindigen geef ik nog twee linken mee van You Tube, filmpjes waar een chemisch tuintje versneld wordt weergegeven.

Filmpje 1

Filmpje 2

Conclusie

Om te eindigen geef ik nog 7 linken mee van grappige websites. Link 1 & 2 zijn websites die over lucht en vloeistof dynamica gaan. Link 3 daar kan je experimenteren met elastiekjes. Link 4 daar kan je tekenen met vreemde vormen en uitstulpingen. Link 5 is een laboratorium website waar je veel proefjes kunt doen. Link 6 is dan weer een website waar je mooie kleur vlammen kan maken. Link 7 is dan weer een verticale as waar verschilde gekleurde knikkers rond draaien in driedimensionaal zicht. Neem ook een kijkje op mijn privé profiel en mijn blog , daar kan je meer dan 800 linken vinden naar coole websites.