Chinees eten

Chinees eten

Bijna iedereen heeft wel eens in een Chinees restaurant gegeten, of Chinees eten besteld. Bijna in elke grote stad heb je tientallen Chineze restaurants zitten, en zelfs ook in veel kleinere dorpjes is vaak wel één te vinden. De Chineze keuken is niet alleen hier in Nederland erg populair, maar over de gehele wereld. Maar waarom is het eigenlijk zo gewild? Daarom kunt u in dit artikel alles lezen over de Chineze keuken, dus hoe het ontstaan is, en waarom het zo populair is geworden onder bijna de gehele wereld bevolking.

Geschiedenis van de Chineze keuken

De geschiedenis van de Chineze keuken is erg interessant. In tegenstelling tot veel andere culturen, geloven de Chinezen, dat het bereiden van voedsel niet zomaar iets is, maar een hele kunst is. Voor de voedselbereiding zijn speciale technieken vereist, bijvoorbeeld bij het maken van mie is de juiste de expertise van de chef-kok en veel ervaring nodig. Het Chineze eten en de manier, waarop alles bereid wordt is beïnvloed door twee grote Chinese filosofieën, die invloed op heel de Chineze cultuur hebben gehad:. Deze filosofieën zijn die van Cionfusius en het Taoïsme. Beide filosofieën zijn dan ook weer van grote invloed geweest op de manier waarop de Chinezen koken en de manier waarop zij van het eten genieten.

Confusius - Kunst

De eerste filosfie, Confusius, heeft een hele grote stempel gezet op de Chineze normen en waarden. Er zijn vastgestelde normen voor goede tafel manieren, etiquette genoemd, en ook voor het uiterlijk en de smaak van het voedsel. Één van de normen is bijvoorbeeld dat het voedsel op het bord moet worden gesneden in kleinere stukken, voordat het pas opgediend mag worden. Dit staat uniek voor de Chinese cultuur. Messen op tafel worden namelijk ook beschouwd als een teken van een slechte smaak. Ook heeft Confusius gezorgd voor de kwaliteit en smaak van een perfecte mix van ingrediënten, kruiden en specerijen. Deze speciale combinatie, die zou leiden tot de perfecte smaak. Ook de manier waarop het eten op de schotel ligt en de kleurencombinatie is van belang. Hierdoor ziet het Chinees eten er soms echt daadwerkelijk als een kunstwerk eruit, en dus bijna zonde om op te eten.

Taoïsme - Gezond

Bij de twee filosifie, het Taoïsme, ligt de nadruk wat meer op de gezonde aspecten van bepaald voedsel. Aanhangers zoeken naar voedsel, dat de gezondheid en levensverwachting van de mensen vergroot. Ook staan ze er bekend om dat ze naar voedsel zoeken dat een genezende werking heeft. De Chinezen hebben bijvoorbeeld uitgevonden, dat gember niet alleen zorgt voor een lekker smaakt in bepaalde gerechten, maar ook goed voor de maag is en een remedie tegen verkoudheid is. De authentieke Chineze keuken is daarom ook heel gezond. Het is namelijk bereid met onverzadigde vetzuren en men gebruikt geen melk-ingrediënten, zoals room, boter of kaas. Er wordt vlees gegeten, maar daarnaast ook veel groenten gebruikt in de gerechten. En bovendien is er veel variatie aan gerechten en smaken, wat natuurlijk ook weer goed is voor ons lichaam.