Computervirus, wat is het

Wat is een computervirus eigenlijk?

Computervirus%2C_wat_is_het-IntroPlaatje.jpg

Een computervirus is een programma code die tot doel heeft om bestanden op uw computer te beschadigen. Laat een computervirus nooit zitten maar neem een goed antivirusprogramma. Wie een virus wel laat zitten loopt de kans om allerlei gegevens kwijt te raken. Bovendien wordt je pc meestal erg traag en gebeuren er allerlei dingen, die je zelf niet meer onder controle hebt. Meestal besmet je vele computers van collega's en je vrienden zonder het zelf te weten. En daar wordt je natuurlijk ook niet populair mee. Update dus je antivirus programma regelmatig en voer ook regelmatig een grondige scan van je computer uit.

Hoe verspreidt een computervirus zich?

De verspreiding van deze kwaadaardige software gebeurt, anders dan bij een computerworm, via eigen handelen. Vaak via internet, maar ook door het kopiëren vanuit een besmette pc. Besmetting verloopt meestal via:

  1. E-mails en bijlagen;
  2. Illegale software;
  3. Pics, wenskaarten, videobestanden en zo verder;
  4. Downloads;
  5. Messenger-berichten.

De nare gevolgen van een computervirus op je pc

Een computervirus bestaat in meerdere gradaties van kwaadaardigheid, oplopend van een trage computer tot een computer die helemaal niet meer opstart en privé gegevens naar de maker van het virus toestuurt. Allemaal dingen die je niet wilt dus. Bekend is dat vroeger vooral voor de gein een virus werd aangemaakt en verspreid, maar dat tegenwoordig steeds meer criminele organisaties bezig zijn om computervirussen te verspreiden, om je zo je gegevens en uiteindelijk je geld afhandig te maken. Wie zo zijn identiteit aan een criminele organisatie kwijt raakt, zit met de gebakken peren. Internetbankieren en online banking zijn niet meer mogelijk, terwijl anderen alles in het werk zullen stellen om in uw plaats betalingen te doen. Dat wil natuurlijk niemand, dus wees op uw hoede.

Wat is de samenstelling van een computervirus?

Elk computervirus is weer anders, maar qua opbouw vertonen ze vele gelijkenissen. Een virus heeft namelijk meestal de volgende bestanddelen, die u nog het beste kunt vergelijken met een lintworm:

  1. Een deel dat bepaalt of het virus misschien al in een ander programma op uw pc zit.
  2. Een zich op uw pc voortplantend deel, dat ook kopieën van het virus in een ander programma plaatst.
  3. Software met daarin een programma dat een bepaalde actie uitvoert, zoals gegevens doorsturen of uw pc onklaar maken.

Bescherm u met een goed antivirus programma

Bescherm u dus met goede anti virus software. Goede actuele anti virus software zal de meeste kwaadaardige software herkennen en u tijdig waarschuwen of helpt om de malware te verwijderen. Omdat er elke dagen virussen bijkomen moet uw software ook regelmatig worden bijgewerkt. Doet u dat niet dan zal het antivirusprogramma het nieuwe virus niet herkennen, en het waarschijnlijk uw pc laten binnenkomen. Overigens update de software zichzelf ook regelmatig, maar dat kan alleen als u online bent. Bent u dus een tijdje niet online geweest, en gaat u weer het internet op, dan kunt het beste als eerste de software handmatig updaten. Virussen zoeken de zwakke schakels in het netwerk, en dat is zeker ook een pc met software dat niet up to date is.