Conditie opbouwen met skeeleren

Conditie opbouwen met skeeleren

Wanneer de lente er weer aan komt, gaan veel mensen erop uit. Wandelen, fietsen en skeeleren zijn geliefde buitensporten. Wil je echt iets aan je conditie doen? Dan is skeeleren zeker een goede optie.

Skeeleren

Skeeleren is een cardiotraining. In korte tijd kun je heel intensief bezig zijn en vergroot het de draagkracht van je hart en longen. Skeeleren versterkt je conditie en je spieren, maar hoe begin je eraan?

Skeelers
Een warming-up mag je nooit overslaan. Het verkleint de kans op blessures en je maakt je spieren langer doordat je stretcht. Langere spieren betekent een soepel en lenig lijf. Je wilt niet na twee keer al moeten stoppen omdat je ontzettend spierpijn of gewrichtspijn hebt. Een warming-up voorkomt dat soort dingen. Goed passende skeelers zijn heel belangrijk. De skeelers moeten strak genoeg zitten, maar ook weer niet te strak, anders stroomt er te weinig bloed naar je voeten.

Zorg voor motivatie!

Zonder motivatie houd je niets vol. Vraag jezelf daarom af waarom je eigenlijk wilt gaan skeeleren? Is het omdat je wilt afvallen, een betere conditie wilt of puur voor het plezier? Als je hebt vastgesteld waarom je het graag wilt doen, kun je een doel bedenken. Enkele voorbeelden:

  • Over een maand wil ik 10 kilometer kunnen skeeleren
  • Over 3 maanden wil ik 6 kilo zijn afgevallen
Skeeleren
Zodra je het doel weet, kun je daar naartoe werken. Het doel moet wel realistisch zijn. Wil je een goede conditie? Verwacht dan niet dat je na één weekje skeeleren al een veel betere conditie hebt. Je zult wel merken dat dingen makkelijker gaan (dus dat je conditie wel verbeterd) maar dat je nog geen topconditie hebt. Of als je 10 kilo wilt afvallen en verwacht dat dit alleen door het skeeleren zal gebeuren. Je zult dan ook je eetpatroon moeten veranderen. Het hangt van een aantal dingen af of je je doel wel behaald.

Ten eerste of het realistisch en haalbaar is en ten tweede of je wel genoeg discipline hebt om het te halen. Het is wetenschappelijk bepaald dat mensen die een haalbaar doel hebben gesteld voor zichzelf dit sneller zullen halen, dan mensen zonder een doel.

Te weinig motivatie?

Misschien is een skeelervereniging iets voor jou. Daar kun je je aanmelden en dan ga je op een vaste tijd en vaste dag met een groepje skeeleren. Dan heb je een stok achter de deur dat je het ook echt gaat doen als je het moeilijk vindt om jezelf te blijven motiveren.

Hoe snel krijg je conditie met skeeleren?

Dit is een vraag waarvan veel mensen het antwoord willen weten. Als je fanatiek gaat skeeleren, dat wil zeggen minimaal 3x in de week een half uur goed door skeeleren, kun je in 3 weken je conditie aanzienlijk verhogen. Dit is op persoonlijke ervaring gebaseerd. Je zult merken dat je andere activiteiten, zoals traplopen, veel beter volhoudt dan eerst. Om nog sneller en beter resultaat te krijgen, kun je 4 tot 5 keer per week gaan skeeleren. Dan gaat je conditie zeker snel vooruit en je zult zien dat het verslavend werkt.

Conclusie

Skeeleren is een leuke sport waarmee je snel conditie op kunt bouwen. Het is een cardiosport, dit betekent dat je hart goed wordt getraind. Vergeet niet om een warming-up te doen. Een warming-up overslaan is zeker geen goed idee omdat de kans op blessures wordt vergroot. Stel jezelf een doel en zorg voor motivatie. Zonder motivatie houd je het niet vol. Het moet wel leuk blijven voor jezelf.